Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 5 324 996 fő, 4 157 681 fő már a második oltását is megkapta. 199 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 806 790 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 904 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 724 614 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 52 272 őre csökkent. 442 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát. Magyarország továbbra is a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság 54,5 százaléka már megkapta az oltást, szemben az uniós 42 százalékos átlaggal. A regisztráltak száma 5 millió 315 ezer fő és 93 százalékuk már fel is vette az oltást. Magyarországon is megjelent az indiai vírusmutáns, a védőoltás felvétele ezért is fontos – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Itt lehet élni az oltás felvételével

Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Engedélyezett a falunapok megtartása

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy mostantól 1500 főig megtarthatók a falunapok, és azok a személyek is részt vehetnek az eseményen, akik nem rendelkeznek koronavírus elleni oltással. Hozzátette: a falunapon engedélyezett a zenés-táncos rendezvény megtartása is, amelyen mostantól védettségi igazolvánnyal bárki részt vehet.

Újabb országokkal született kölcsönös utazási megállapodás

Albániával, Marokkóval és Ukrajnával is megegyezett Magyarország az utazási kérdésekben. Összesen már így már 16 országgal van kölcsönös megállapodás. Az alezredes közölte, hogy Magyarországra be lehet lépni védettségi igazolvánnyal, és elismert külföldi védettségi igazolással.

Folyamatosak az oltások

Galgóczi Ágnes, az NNK osztályvezetője felhívta a figyelmet, hogy az oltási program továbbra is folyamatosan zajlik, és elmondta: bár sikerült megtörni a harmadik hullámot, a vírus még köztünk van. Jelezte, hogy a variánsok miatt ősszel újabb fertőzések alakulhatnak ki, ezért fontos, hogy minél nagyobb legyen az átoltottság. A magyar lakosság 54,5 százaléka átoltott.

Megkezdődött a 12–15 évesek oltása

A háziorvosok levelet kaptak, hogy buzdítsák azon 12–15 éveseket és szüleiket az oltásra, akik még nem regisztráltak – közölte Galgóczi. A 12–15 évesek oltása megkezdődött, a szülők regisztrálhatnak a gyermekek adataival, akik egységesen a Pfizer-oltóanyagát kapják. Hamarosan időpontfoglalás is lehetséges az oltásokra.

Ma tartotta meg az operatív törzs az utolsó tájékoztatóját!