A járvány lassulása miatt, nagyon visszaesett az oltási program világszerte. Pedig vakcina van bőven, mindenki saját maga dönthetné el, hogy milyen fajtájú oltóanyagot szeretne kapni. A szakértők figyelmeztetnek, hogy ősszel várhatóan újabb hullám indulhat a delta-variáns terjedése miatt, amelyet csak a minél nagyobb átoltottsága lassíthat le. Az országok most vészriadót fújtak, és tényleg szinte mindent bevetnek annak érdekében, hogy ösztönözzék a lakosokat az oltás felvételére.

Van ahol szabadnapot biztosítanak jutalomként Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Ezt adják az oltásra jelentkezőknek

Lettország: Lottósorsolást tartanak 100-tól 100 ezer euróig terjedő pénznyereményekkel, hogy ezzel biztassák az embereket a koronavírus elleni oltás felvételére. A sorsolás augusztusban indul.

London: Anglia fővárosában a polgármester kezdeményezésére két szerencsés, aki csütörtökig beoltotta magát és a sorsoláson kihúzzák, ott lehet a labdarúgó Európa-bajnokság vasárnapi döntőjén.

Németország: az Edeka Nord nevű hamburgi szupermarketlánc 50 eurós ajándék utalványt kínál azoknak a dolgozóknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

Szerbia: május végéig a nyugdíjasoknak kifizetett 30 euró (10 ezer forint) értékű támogatáson túl, minden 16 év feletti állampolgár is kap 25 euró értékű jutalmat a védőoltásért.

Észak-Amerika: az USA-ban több állam is próbálkozik az oltási kedv fellendítésére. Nyugat-Virginiában puskákat és pick-up kisteherautókat sorsolnak ki egyéb díjak mellett, de a legmeglepőbb Washington állam, amely ingyen marihuánás cigikkel növeli az oltási kedvet. Észak-Karolina 25 dolláros pénzutalványt osztogat minden személynek, aki beoltatja magát.