Ők azok, akik új életet kaptak a szervátültetés után - Ádám, Laura, Lilla és Antal fotókon mutatja meg, hogy milyen most az életük





Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban október közepéig látható az a tárlat, amelyen szervátültetett emberek mutatják meg fotóikkal, hogy milyen az életük a transzplantáció után. 5 vese-, 1 vese és hasnyálmirigy-, 4 máj-, 2 tüdő- és 5 szívátültetett pályázó alkotásai mesélnek a Szervdonáció és Transzplantáció Világnapja alkalmából megnyílt kiállításon.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.10.06.
Transzplantáció

A 30 éves jubileumát ünneplő Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért közhasznú civilszervezet által kiírt pályázatra rengeteg pályamű érkezett, a munkákat szakmai zsűri díjazta. Az „Életem a szervátültetés után” című kiállítást az alapítvány kuratóriumi elnöke, Szalamanov Zsuzsa nyitotta meg. A díjakat az egyik kurátor, Vincze Balázsné Lilla adta át, aki két szervátültetett megindító versét is felolvasta.

Megnyílt az idén 30 éves Transzplantációs Alapítvány által kiírt fotópályázat kiállítása az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban a XIII. kerületben (Fotó: Dombóvári Tamás)

Ádám a nővére születésnapján kapott új májat

A 19 éves Domonkos Ádám kisbabaként, öthónapos korában kapott édesanyjától májat – éppen a nővére születésnapján. A fiatalember ma már világbajnok, a szervátültetettek válogatott úszója. A csodák kapujában címmel nevezett be a tárlatra egy fotósorozattal, amelyből a Szív a testhez című képe III. helyezett lett.

A májtranszplantált Ádám élete ma már pontosan úgy zajlik, mint bármelyik kortársáé (Fotó: Metropol/Dombóvári Tamás)

„Hobbifotós vagyok. Az egyik képem egy svájci kiránduláson készült a naplementében, síelés után. Ide nyolc éve, a Transzplantációs Alapítvány segítségével jutottam el. A másik képen egy horvátországi félsziget látható, ezt drónnal készítettem, a sarokban én is rajta vagyok a barátommal. A harmadik fotó is Svájcban készült” - tartott egy gyors bemutatót képei mellett, majd azt is elmesélte, hogy szívesen segít a szervátültetett gyerekeknek, a nyári táborokban szeretne a jövőben úszást oktatni.

Ádám élete ma már pontosan úgy zajlik, mint bármelyik kortársáé: edzésre jár, bulizik a barátokkal és érettségire készül. Egyetlen egy dolgot nem tehet soha: nem ihat alkoholt – igaz, ez nem okoz neki gondot, hiszen sportemberként amúgy is fegyelmezetten él.

Laura: Az első riasztásomnál nem voltam felkészülve a műtétre

Mészáros Laura szabadidejében motorozik és cicákat ment. 22 év cukorbetegség és másfél év dialízis után kapott új életet. 2012 őszén vese-hasnyálmirigy átültetésen esett át. Képein átüt az életszeretet: a motoros fotókon szervátültetett gyerekek vannak, akiknek Laura még dializáltként szervezett jótékony motorozást.

Laura motorozik és cicákat ment (Fotó: Dombóvári Tamás)

„Az első riasztásom nem volt sikeres, de még nem is voltam felkészülve a transzplantációra. Soha nem volt betegségtudatom” – vallotta be Laura. „A második riasztásnál úgy voltam: legyen, aminek lennie kell. Szerencsére azonnal elindult a műtőasztalon a vese és a hasnyálmirigy is. Azóta se dialízis, se inzulin.”

Már vígan bringázik kislányával Antal

A fertődi Svraka Antal II. helyezett fotóin a szívátültetése utáni első kirándulást örökítette meg. A képeken látható világítótorony gyönyörű jelképe egy új élet kezdetének. „A szívtranszplantáció óta sokkal szabadabbnak érzem magam, rengeteg gátlás oldódott bennem” – mesélte az édesapa, aki 2017-ben kapott új szívet, gyerekkora óta tartó, végtelenül hosszúnak tűnő betegeskedés után.

Antal képein a világítótorony az új élet jelképe is (Fotó: Dombóvári Tamás)

Azóta azonban teljes életet él: kirándul a családjával, biciklizik a kislányával. „A lányom abban nőtt fel, hogy apa gyakran beteg volt. Hanna – aki most 11 éves - minden kedden jött hozzám a kórházba, a mélypontokon ő tartotta bennem a lelket.”

Lilla szívét a covid támadta meg

A felnőttek között indult és különdíjas lett a 12 éves Haszmann Lilla. A kislány szívére a koronavírus húzódott rá, februárban került fel a transzplantációs listára, és áprilisban mentették meg az életét szervátültetéssel. Lilla alig várja már, hogy újra iskolába járhasson, egyelőre azonban még csak online látogatja a hatodik osztályt. Nagyon hiányoznak neki a barátai.

Lilla mellett balra Vincze Balázsné Lilla kurátor, jobbra Szalamanov Zsuzsa az alapítvány elnöke. Az alapítvány nem csak a szervátültetetteknek segít, hanem a családtagjaiknak is, és a szervátültetés előtt álló betegeknek is (Fotó: Dombóvári Tamás)

„Ez itt a nagymamám cicája, az ott fent pedig egy szelfi rólam” – mutatott fülig érő mosollyal a kiállított képeire Lilla, és azt is elmesélte, hogy a képeket a telefonjával fotózta le.

„Nem gondoltam, hogy nyerni fogok, nem vagyok olyan jó fotós” – mondta a kislány, miközben örömmel bontogatta az ajándékcsomagot, amiben többek között egy vagány póló, vásárlási utalvány, jegyzetfüzet, egy 15 perces élményrepülés és egy plüss mackó volt.

Lilla a telefonjávals zokott fotózni, képei különdíjat érdemeltek (Fotó: Dombóvári Tamás)

„Sári lesz a maci neve!” - ölelte meg a macit a cserfes kislány, aki műsorvezetőnek készül, de szívesen lenne énekes is.

Lilla a naplójának egy részletét elküldte a Metropolnak. Itt éppen a kiállítás napjáról számol be (Lilla fotója)

Az egyik kedvence az X-faktor, a másik a Sztárban sztár leszek. „Ha bekerülnék, én Tóth Gabit vagy Majkát választanám mesternek” – árulta el lapunknak, és azt is elmesélte, hogy érdekli az újságírás is. A Metropolnak elküldte a naplóját is, amiben többek között a díjátadóról is beszámolt.

Számos izgalmas fotó megtekinthető a tárlaton (Fotó: Dombóvári Tamás)

 





Ezeket olvastad már?
Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás