A kutatók megállapították, hogy a gyerekek jobban nyúlnak a tanítási időszakban. A megfigyelés során óvodás kortól az 5. osztályig évente kétszer mértek magasságot és súlyt, így derült fény a magasság „évszakonkénti” (pontosabban a tanévre és a nyárra vonatkozó) változására. A súlygyarapodás azonban nem ilyen szezonális.

A tanév követelményei és az ahhoz kapcsolódó életmód hatással van a növekedésre Fotó: Shutterstock

Számos tanulmány kimutatta ugyanakkor, hogy az általános iskolás gyerekek a nyári szünetben több súlyt szednek fel. Ez azoknál a gyerekeknél jelent komolyabb különbséget, akik a szünetben egészségtelenebb életmódra váltnak, azaz keveset mozognak és többet esznek, de csupán ezzel nem magyarázható a változás. A nagyobb súlygyarapodás alapvetően azért van, mert a testtömegindex ilyenkor éri utol a vertikális növekedést.

A megfigyelések szerint a gyerekek magassága gyorsabban nőtt a tanév során, mint nyáron, átlagosan 0,055 cm/hó eltéréssel. Arra, hogy a vertikális növekedés szezonalitását mi okozza, egyelőre nincs magyarázat. Vélhetően a tanítási időszakhoz való alkalmazkodás megváltoztatja a gyerekek viselkedését és szokásait, de ennek pontosításához további kutatásra van szükség.