RETRO RÁDIÓ

Novák Hunort naponta támadják a vírustagadók





A népszerű gyermekorvos a vírustagadók egyik céltáblájává vált, de a 32 éves doki eddig is kiállt a véleménye és a szakmája mellett. A Metropolnak arról is mesélt hogy érinti a járvány.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.10.13.
koronavírus gyermekorvos Novák Hunor vírustagadók

Sok támadást kapott az elmúlt időszakban, amiért felhívta a figyelmet a vírustagadókra..

Igen naponta több támadó, trágár levelet kapok csupán azért, mert kérem az embereket, hogy a gyerekeikre is adjanak maszkot és vigyázzanak magukra, mert lehet, hogy a gyermek csak kicsit köhög és taknyos, de megfertőzheti a nagyszülőket, akik ebbe belehalhatnak. Orvosként a gyógyításra esküdtem fel, ebbe beletartozik az is, hogy egy járvány helyzetben hangsúlyozom mindazt, amivel megóvhatjuk magunkat. Sajnos néhány diplomás orvost beszippantottak az áltudományok és akad jó pár önjelölt szakember is, akik hirdetik a butaságokat és szerveznek tüntetéseket a vírustagadóknak. Pedig tény, hogy ez a vírus jelen van, nem a szakma találta ki, és úgy tudunk a legjobban védekezni, ha távolságot tartunk és hordjuk a maszkot.

Hogyan befolyásolta a mindennapjait a vírus?

Orvosként nagyon megnehezítette, mert egy ismeretlen dologgal állunk szemben, az emberek mégis tőlünk várják a segítséget és a megoldást. Rengeteg szülő keresett fel, akikben előjött egy indokolatlan rettegés. Igyekszem őket megnyugtatni: ez a vírus továbbra sem a gyermekekre veszélyes. Az elején a megnövekedett igény miatt fertőtlenítőket és védőfelszerelés se volt egyszerű beszerezni a rendelőbe. Magánemberként is hatással volt rám, több konferenciára is regisztráltam, amiket a járvány miatt áttettek. A folyamatos munka mellett pedig igyekeztem a szüleimet segíteni, közel hetven évesek, a veszélyeztetett korosztályba tartoznak. Édesanyámtól – aki szintén gyermekorvos – a karantén alatt átvettem rendelését azért, hogy ne találkozzon betegekkel.

A gyerekek mit szólnak ehhez a helyzethez?

Ez nagyban függ attól, hogy a szülők otthon hogyan kezelik a helyzetet. Ha a gyerek körül mindenki pánikol, ő is átveszi és fél. Ezért fontos, hogy szülőként is figyeljünk arra miként állunk a helyzethez. Mondjuk el, hogy jelen van a vírus, de vigyázni kell az idősekre, gyakrabban kezet kell mosni.

Ön szerint mikor érhet véget a járvány?

A két korábbi koronavírus nem okozott világjárványt, egyik teljesen el is tűnt, ehhez képest a Covid 19 nagyon másként viselkedik, szóval nehéz megjósolni a jövőt. Szerintem nagy esély van rá, hogy a mindennapjaink részévé válik, mint az influenza, ezért meg kell tanulnunk együtt élni vele. Sokan bíznak a vakcinában, de addig a legjobb amit tehetünk, hogy változtatunk az életmódunkon, szokásainkon. Zárt térben maszkot hordunk és távolságot tartunk. Én is mindent betartok, de egészségügyi dolgozóként csoda lenne, ha nem kapnám el a következő években.

Novák Hunor eredetileg tanárnak készült (Fotó: Cser Dániel)

Tanárnak készült

Novák Hunor szerette a biológiát és a kémiát, az volt a terve, hogy tanár lesz. - Bár édesanyám is gyermekorvos, nem erőltetett rám semmit. Érettségi után az orvosi egyetemet választottam, mert az több lehetőséget ad a jövőre nézve, de azt terveztem, hogy majd akkor egyetemi tanár leszek. A képzés alatt azonban annyira megtetszett a gyermekorvosi pálya, hogy végül emellett döntöttem.

Azt terjesztették rólam, hogy félrekezelem a betegeimet”

A híres gyermekorvos a médiában többször is kiállt a tudományos tények mellett, miszerint az alternatív orvoslás számos ága – például a homeopátia – hatástalan. Ezt úgy akarta bizonyítani, hogy egy élő TV adásban kísérelt meg öngyilkosságot: nagy dózisban szedett be homeopátiás altatót és nem lett tőle semmi baja.

- Direkt a normál adag több százszorosát vettem be, ezzel is bizonyítva, hogy ezeknek a készítményeknek semmilyen hatása nincs. Fontosnak tartom, hogy erre felhívjuk az emberek figyelmét, akárcsak az elavult orvosi módszerekre, amiken az új ajánlások alapján jómagam is változtatok. Számos elavult gyakorlatról írok az interneten, előfordult, hogy a páciensek ezt lobogtatták orvosuk előtt, hogy miért ír fel olyan gyógyszert, ami bizonyítottan hatástalan vagy elavult, veszélyes mellékhatásokat okozhat. Azok a kollégák, akik nem követik a szakirodalmat, rám mérgesek emiatt. Volt, aki azt terjesztette rólam, hogy félrekezelem a betegeimet és perben állunk. Természetesen ennek semmilyen alapja nem volt, ezért fel is hívtam az adott orvost, aki eléggé zavarban volt, de megígérte, nem terjeszt rólam ilyeneket a jövőben – mondta Novák.





Ezeket olvastad már?
Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás