Novák Hunor pontról pontra tisztázza, ezért kell beadatni a védőoltást





A népszerű gyermekorvos egy YouTube-videóban mesélt a vakcinával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. A szakember szerint nem kérdés, hogy igent kell mondani a védőoltásokra, igénybevételük épp olyan evidens, mint az, hogy a kocsiba beszállva bekötjük magunkat.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.03.03.
koronavírus

Novák Hunor gyermekorvos rendszeresen jelentkezik a YouTube-csatornáján érdekes és hasznos tudnivalókkal a koronavírust illetően. Legfrissebb videójában a vakcinákkal kapcsolatban öntött tiszta vizet a pohárba; mutatjuk, melyek voltak a legfőbb állításai.

  • Egy biztos, a védőoltás biztonságos, nagyon sok súlyos betegséget meg tudunk vele előzni.
  • A védőoltások már bizonyítottak, ha össze kellene foglalni, akkor azt mondanám, hogy sokkal kevesebb gyógyszert kellene szednünk, és sokkal több védőoltást kellene kapnunk.
  • Hogy mit hoz a jövő, az nem tudhatjuk, ezért mindig az aktuális tudásunk szerint kell a legjobban dönteni, ez pedig most az, hogy amint lehet, beoltatjuk magunkat.
  • Nincs száz százalékos védőoltás, általában mindegyik hatása gyengül az évek előrehaladtával. Ugyanakkor nagyon nem mindegy, hogyha elkapjuk, akkor belehalunk, kórházba kerülünk, de élve kikerülünk, lesz egy kis torokkaparásunk, köhögésünk, vagy semmilyen tünetünk nem lesz, maximum csak egy kis fáradtság. Ez azért fontos, mert a védőoltások többsége úgy működik, hogy nagy biztonsággal, akár 90 százalék fölött képes kivédeni azt, hogy nagyon súlyos betegségünk legyen, de azt, hogy egy enyhe lázat, köhögést okozzon, azt már sokkal kisebb eséllyel képes kivédeni.
  • Olyan ez, mint a kocsiban a légzsák és a biztonsági öv. Ha egy óriásit karambolozunk, nem garantálja, hogy karcolások nélkül kiszállunk a kocsiból, mert lehet itt-ott zúzódás, de mondjuk nem halunk meg, nem kapunk agyvérzést, nem törik ki a nyakcsigolyánk, nem bénulunk le. Tehát biztos hogy lesznek sokan olyanok, akik elkapják a koronavírust, de nagyon nem mindegy, hogy lélegeztetőgépre kerülnek, kórházba kell feküdniük hetekig, vagy otthon megússzák egy kis köhécseléssel vagy néhány napig tartó lázzal.
  • Ebből következik, hogy a közeljövőben nem várható az, hogy ha valaki be van oltva, biztosan nem kell maszkot viselnie. (...) Védett lesz a súlyos tünetektől, viszont tünetmentesen elképzelhető, hogy fertőz. Ezért kiemelten fontos lesz a jövőben is – addig, amíg nem szorul vissza a vírus – a távolságtartás, a felesleges kézfogások, puszik kerülése, a kézmosás, és a maszkviselés. Nem várhatjuk a védőoltásoktól, hogy csettintésre megoldást kínáljanak, de nagyon fontos fegyvert jelentenek a vírus elleni küzdelemben.




  • Ezeket olvastad már?
    Napok kérdése és újra itt a káprázatos strandidő

    Napok kérdése és újra itt a káprázatos strandidő

    Itt a mérleg Karácsony Gergely ígéreteiről: nem tud mivel kampányolni, mert öt évig nem csinált semmit – a csődön kívül...

    Itt a mérleg Karácsony Gergely ígéreteiről: nem tud mivel kampányolni, mert öt évig nem csinált semmit – a csődön kívül...

    Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

    Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

    Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

    Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás