RETRO RÁDIÓ

Mutatjuk a nap legfontosabb eseményeit





A Metropol összeszedte, mik a nap legfontosabb történései, mire figyeljünk a hidegben és milyen új járatokat indított a BKK.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.09.
kínai NAV keleti ez lesz ma esemény november 9 Budapest

Támadnak a mínuszok Budapesten

A szokatlan, már-már kora nyárias meleg után mindenfajta átmenet nélkül ma éjjel beköszöntött a tél. Hétfő hajnalban Budapesten több helyen talajmenti fagyokat mértek, a legalacsonyabb hőmérséklet néhol nulla fok körül volt. A következő napok csak minimális enyhülést hoznak, így nem árt mindenkinek felkészülnie a hideg évszakra, ugyanis az eddigi enyhe ősz ellenére is már többen elhunytak az elmúlt hetekben a dermesztő éjszaki hidegben.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Mire figyeljünk a fagyban?

  • Az ideális szobahőmérséklet 21 fok és az 50 százalék körüli páratartalom. Szakértők szerint 16 fok alá nem szabad esnie a benti hőmérsékletnek.
  • Ellenőriztesse a kéményeket, rossz működés esetén akár halálos szén-monoxid mérgezést is kaphat.
  • Érdemes beszerzi egy szén-monoxid mérőt.
  • A cúgfogók nem csak a beáramló hidegtől óv meg, hanem jelentősen csökkentheti a fűtésszámlát is.
  • Téliesítse a kerti csapokat, érdemes szigetelőanyagokkal, pokrócokkal védeni.
  • Figyeljen idősebb rokonaira, fafűtésű otthonok esetén gondoskodjanak tűzifáról.
  • Enyhébb fagyási sérülések esetén meleg kézzel nyomjuk a felületet, ne rakjuk azonnal forró víz alá.
  • Súlyosabb esetekben takarókkal melegítse a sérültet és azonnal hívja a mentőket.
  • Meghosszabbított járatok segítik a közlekedést

    2022 év végéig új buszok, trolik és villamosok enyhítik mától a hármas metró belvárosi szakaszának építési munkálatai miatt kialakult közlekedési nehézségeket.

    Fotó: MTI/Bruzák Noémi

  • A déli metróvonal-szakaszon a Boráros tér felé a 223M, a Határ úti metróállomás felé a 194M és az Örs vezér tere felé a 161E autóbusszal lehet utazni.
  • Az Alacskai úti lakótelep és Pestszentimre térségéből közlekedő 254M a Nagykőrösi út–Illatos út–Soroksári út útvonalon közvetlenül a Boráros térig megy.
  • A 23E gyorsjárat ezentúl nemcsak csúcsidőszakban és hétvégén, hanem hétköznap egész nap közlekedik. A gyorsjárat a Topánka utcából indul, a lakótelepen körjáratként közlekedik, a Határ út–Török Flóris utca–Topánka utca–Baross utca nyomvonalon járja be a lakóövezetet.
  • A 72-es trolibusz mostantól 72M jelzéssel hétköznap is meghosszabbított útvonalon, Zugló és – a Bajcsy-Zsilinszky út–Kiskörút–Baross utca útvonal érintésével – az Orczy tér között közlekedik.
  • A 73-as trolibusz 73M jelzéssel továbbra is a Bajcsy-Zsilinszky úton át, a Deák Ferenc térig meghosszabbított útvonalon közlekedik.
  • A 79-es trolijárat ezentúl 79M jelzéssel meghosszabbított útvonalon, a Népfürdő utcán át a Dagály utcáig közlekedik, érintve a Dunavirág utca–Esztergomi út környékét is.
  • A 20E autóbusz – az északi metrószakasz pótlásakor alkalmazott forgalmi rendhez hasonlóan – megáll a Keleti pályaudvar irányában a Munkásotthon utca megállóban is.
  • A 2M villamos a Keleti pályaudvar és a Jászai Mari tér között közlekedik.
  • Az 1M villamos a Bécsi út/Vörösvári út és a Népliget között, az M14-es autóbusz a Lehel tér és a Nyugati pályaudvar között közlekedik.
  • Szexi tudós

    23 éve, november 9-én ünnepeljük a Feltalálók napját világszerte Hedy Lamarr tiszteletére. A magyar származású színésznőről kevesen tudják, sikeres feltaláló is volt, többek között az ugró-kódos adóvevő rendszer is a nevéhez fűződik, amivel a mai wifi és bluetooth technológia alapjait tette le. A sztár 35 filmben szerepelt a negyvenes-ötvenes években, többek között a korszak legnagyobb sikerének számító Sámson és Delila női címszereplőjeként.

    Fotó: AFP

    A kínaiakra hajt a NAV

    Mától egészen péntekig a távol-keleti árukat értékesítő kereskedőket, piacokat és bevásárlóközpontokat ellenőrzi a Nemzeti Adó- és Vámigazgatóság munkatársai. A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, az online pénztárgépek használatát, illetve az áruk eredetét vizsgálják.

    Fotó: MTI

    Június kóválygunk a Széll Kálmánon, éjjel nincs villamos a körúton.

  • 2021. július 15-ig összese tíz busz nem érinti a Széll Kálmán teret. A 16-os, a 16A, a 21-es, a 102-es, a 116-os, a 139-es, a 140-es, a 140A és a 21A autóbusz, illetve a 916-os éjszakai járat terelve közlekedik közúti építkezés miatt. A járatok új megállóinak listáját a www. Bkkinfo.hu oldalán olvashatják.
  • Terelve közlekedik a 36-os és a 135-ös autóbusz. A járatok mindkét irányban terelt útvonalon, Pesterzsébet, Pacsirtatelep érintésével közlekednek. A 135-ös a Szent László utca és az Erzsébeti temető megállót, a 36-os az Előd utca, a Vörösmarty utca, az Erzsébeti temető és a Szent László utca megállókat nem érinti november 16-ig.
  • Karbantartás miatt nem közlekedik a 6-os villamos hétfő 23:40 és kedd hajnali 4:20 között. Az éjszakai karbantartás miatt a villamos helyett a teljes vonalon pótlóbusz jár, mely a közút mentén kijelölt megállókat érinti. Az autóbusz a Margitszigetnél a Széll Kálmán tér felé nem áll meg, üzemkezdéstől újra vár a villamos.
  • November 15-ig felújítás miatt a teljes vonalon nem jár a fogaskerekű. Svábhegyig a 21-es vagy a 21A autóbusszal, Svábhegy és a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút között pedig 60A és 60B igény vezérelt buszokkal utazhatnak. A pótló járatokat csúcsidőn kívül akkor indulnak el, ha az utasok jelzik ezt a +36 1 3-255-255-ös telefonszámon.
  • Építkezés miatt terelve közlekedik a 133E autóbusz, nem érintve a Szent Gellért tér - Műegyetem M megállót Újpalota, Nyírpalota út felé. A járat a Bartók Béla úton a 7-es autóbusz Szent Gellért tér - Műegyetem M megállójában áll meg. A BKK egyelőre nem tudja, meddig tartanak a felújítási munkálatok.




  • Ezeket olvastad már?
    Eger polgármestere DJ Dominique és Danny Blue megöléséről beszélt

    Eger polgármestere DJ Dominique és Danny Blue megöléséről beszélt

    Megtisztul Budapest a Zöld Követ Egyesülettel, bárki besegíthet, mutatjuk, hogy hol!

    Megtisztul Budapest a Zöld Követ Egyesülettel, bárki besegíthet, mutatjuk, hogy hol!

    Ma "szabadon garázdálkodhatnak a boszorkányok" -  számos hiedelem kötődik április 24-hez

    Ma "szabadon garázdálkodhatnak a boszorkányok" - számos hiedelem kötődik április 24-hez

    Szörnyű ami ránk vár: brutális időjárás közelít az ország felé

    Szörnyű ami ránk vár: brutális időjárás közelít az ország felé

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás