Már 1 775 000 fő regisztrált oltásra





Müller Cecília az Operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, mindegyik engedélyeztetett vakcina hatékony a koronavírus ellen.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.01.25.
koronavírus adatok

Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, maszkviselési kötelezettségek megszegése miatt 569 személy ellen intézkedett a rendőrség a hétvégén, ezzel együtt már összesen 21 ezer 368 esetben kellett intézkedniük. 502 alkalommal kellett nagyvárosokban a hatályos jogszabályban leírt közterületi maszkviselési szabály megszegése miatt intézkedni a rendőrségnek. Tömegközlekedési eszközön 31 ember ellen, míg kereskedelmi üzletekben 36 személy ellen kellett intézkedni. A vendéglátó egységekben 781 rendőri intézkedés történt, ebből 204 esetben a tulajdonos ellen. 577 esetben pedig az üzletek nyitva tartásával vagy a bent tartózkodás miatt kellett a rendőröknek intézkednie. A hétvégén 1471 esetben szegték meg a kijárási korlátozás idejét, ezzel együtt már összesen 29 ezer 503 személy szegte meg az éjszakai korlátozást. Hatósági házikaranténok tekintetében 26 ezer 84 helyszínen történt ellenőrzés, valamint a hétvégén 5 ezer 494 esetben rendeltek el karantént, ezzel együtt összesen 18 ezer 141 elrendelt karanténban lévő ember van az országban. Már 1760 ember regisztrált a hivatalos karantén applikációra.

„Kérjük még a vendéglátó egységek türelmét és együttműködését” - mondta el Kiss Róbert az Operatív törzs sajtótájékoztatóján. - Akkor kezdődhetnek fokozatos enyhítések, hogyha elég vakcina érkezik.„

Járványügyi adatok

Kedvezően alakulnak hazánkban a járványügyi adatok, 844 pozitív új eset volt vasárnap, 56 beteget sajnos elveszítettünk, legfiatalabb 52 éves volt, a legidősebb 95 éves volt. 3814 főt ápolnak kórházban. 247-en vannak lélegeztető gépen. Összes elhunyt : 12024 fő a járvány kezdete óta.

”Sokkal kedvezőbbek az adatok, mint néhány hete, és a környező országokhoz képest. Több országban elindult a harmadik hullám, és sok fejfájást okoznak a mutáns vírusok. A brit vírust mi is figyeljük folyamatosan.„ - mondta el Müller Cecília.

Ami kedvező: egyre több gyógyultak tartanak számon: aktív betegszám 105 302 fő, míg a gyógyultak száma 243 ezer 210 fő.

Mindegyik vakcina működik!

„Az, hogy melyik vakcina lesz hatásos, az egy hipotézis mentén indul el. Mindegyik típus hatásos, akár teljes vírus, akár elölt vírus, akár vektor vakcináról vagy fehérje vakcináról van szó. Ez bővíti azt a fegyvertárat, amivel tudunk védekezni a vírus ellen. Lekötöttünk rengeteg vakcinát, de ezeknek a beszállítási ideje változik. Változtatják a beszállítók is az időt és a mennyiséget is. Az egymillió főre elégséges kétmillió orosz vakcinát tudtunk vásárolni, ezt 90 napon belül kapjuk meg három részletben.”

Hangsúlyozta, tárgyalások zajlanak a kínai vakcina elérésének ügyében is, de most bármelyik vakcina jó a koronavírus ellen.

Már sokan kapják a második adagot

„Míg az első vakcinának a beadását követően az ellenanyag termelése, addig a második vakcina után a sejttest immunitásának kialakulása indul be a testben. Ezek majd emlékezni fognak erre a kórokozóra, ha egy természetes fertőzés támadná meg a testet. Ennek lehet mellékhatása, például a második adag után egy picit erőteljesebbek a helyi reakciók is, bőrpír, hőemelkedés, egy-két napos láz. Hogyha észlelik magukon ezeket az emberek, akkor paracetamol készítményeket ajánlanak a patikusok.” - részletezte a folyamatot.

Egyfajta levertség, akár izomfájdalom is jöhet. Ez egy természetes reakciója a szervezetnek a második vakcina adagra. Erre számítani lehet” - mondta el Müller Cecília az Operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Már 146 ezer 695 fő kapta meg a védőoltást

Zajlanak a védőoltásoknak a beadásai több helyen, oltópontokon illetve a szociális intézményekben is, eddig 146 ezer 695 fő kapta meg az első védőoltását. 9403 fő már megkapta a második adagot.

Tudjuk, hogy ezt követő egy hét múlva ők már teljes védettséget élveznek. Fel kell hívnom a figyelmet arra, hogy nincsen a világon olyan vakcina ami 100 százalékos védelmet ad. A közösség védelme érdekében fontos tudni, hogy ez a beoltottsági szám még nagyon alacsony ahhoz képest, amit el szeretnénk érni. Több vakcina szállítmány érkezik, mai napon is szállít a Pfizer 115 ezer fő részére várunk ma oltóanyagot. A Moderna ígérete szerint pedig a hétvégén 9000 vakcina fog érkezni.„

Itt nem kell maszkot viselni

„Maszkot kell viselni a nagyvárosokban az önkormányzati szabályok miatt, azonban az önkormányzati szabály hatálya nem terjed ki a parkokra és zöld területekre és az egyéni sporttevékenységre sem. Habár a zöldterületeken nem kötelező viselni a maszkot, mi mégis kérünk mindenkit, hogy viselje azt, és tartsa a távolságot a többi embertől„ – válaszolta a Metropol kérdésére Müller Cecília.





Ezeket olvastad már?
Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás