A koronavírus második-harmadik hullámához hasonló már biztos nem lesz – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár Facebook-oldalán csütörtökön.

A Fürjes Balázs által készített videóinterjúban a rektor hangsúlyozta: magas az átoltottság, és sokan már át is estek a betegségen, ez jelentősen csökkenti azok számát, akik terjeszthetik a fertőzést. Az új variánsok el tudnak indítani újabb járványhullámot, de a beoltottaknak jó a védettsége, esetükben egészen minimális az esélye a súlyos megbetegedésnek – tette hozzá a szakember. A legfontosabb, hogy minél többen kapják meg a második oltást. Vakcina és egészségügyi kapacitás van bőven. Harmadik oltás az időseknél és a krónikus betegeknél lehet indokolt, ugyanakkor a fiataloknál és várandósoknál nem – mondta Merkely Béla.

A videóból az is kiderült, hogy a rektor kiknek nem ajánlja a harmadik oltást

A krónikus betegek mindenképp oltassák be magukat – fejtette ki a Merkely Béla. Azt mondhatjuk, professzor úr, hogy aki akár az életkora, egészségi állapota, akár az életformája, tevékenysége, munkája miatt fokozott kockázatnak van kitéve, jó, ha felveszi a harmadik oltást? – kérdezte Fürjes Balázs. „Abban az esetben érdemes fölvenni, vannak viszont olyanok, akiknek egyáltalán nem ajánlom. Ide tartoznak elsősorban a fiatalok, én ott nem tartom fontosnak, és különösen nem a terhes édesanyáknak, mert erre vonatkoztatva klinikai vizsgálat nincsen” – közölte a Semmelweis Egyetem rektora.