Hétfő reggel a TV2 Mokka című műsorának vendége volt a Semmelweis Egyetem igazgatója Merkely Béla, akit a két műsorvezető kérdezett a járványról.

A szakember úgy látja, elkerülhető a negyedik hullám

A professzor elmondta: elsősorban annak köszönhetjük ezt, hogy az oltottak és az átoltottság száma elég magas, ugyanakkor érdekes volt a harmadik hullám lefolyása, amelynél kétszer is 11 ezer fölé emelkedett a napi fertőzöttek száma. Hozzátette: ezt követően nagyon gyorsan csökkenni kezdett a fertőzöttek száma, sokkal gyorsabban mint várták volna.

Ők még veszélyben vannak

A pandémia azok számára ért véget, akik be vannak oltva, akik nincsenek beoltva azok számára továbbra is ott az esély, hogy megfertőződjenek – adott esetben súlyosan – és kórházba kerüljenek, amibe bele lehet halni” – mondta a professzor.

Merkely Béla: A szombaton elhunyt 19 betegből senki nem volt beoltva (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A szakember elmondta a véleményét az indiai mutánsról is

Az indiai mutáns azok számára lehet veszélyes, akik nincsenek beoltva„ – tette hozzá. Beszélt arról is, hogy ez a fajta vírus a fiatalokat sokkalta jobban fertőzi, ebből kifolyólag a fiatal generáció sem gondolhatja, hogy az erős immunrendszerük miatt védettebbek lennének a járvánnyal szemben. A rektor azt javasolja nekik, hogy ha itthon is szeretnének felhőtlenül szórakozni a nyáron, vagy külföldi utazást terveznek, akkor mindenképpen oltassák be magukat.

Szombati adatok: 19 halott

Merkely Béla hangsúlyozta, nagyon fontos a vakcina a vírus ellen.

Azok az emberek fertőződnek meg, akik nincsenek beoltva” – jelentette ki a professzor.

A szakember elmondta, a szombaton elhunyt 19 betegből senki nem nem volt beoltva.

Olyan járvány, mint amilyet megéltünk a második és harmadik hullámban, olyan már nem lesz” – jelentette ki Merkely Béla.