Egyre több megváltozott munkaképességűt foglalkoztatnának





A megváltozott munkaképességűek eddig kihasználatlan foglalkoztatottsága most több szempontból is hasznos lehet a cégek számára, ezért a rehabilitációs foglalkoztatottság népszerűsítésére a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) tanácsadásokkal segíti a beilleszkedésüket.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.07.
megváltozott munkaképesség

A hazai vállalkozásoknak csupán egyharmada foglalkoztat megváltozott munkaképességű (mmk) munkavállalókat és az összes foglalkoztatottnak mindössze 1%-a kerül ki ebből a csoportból – derült ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által publikált kutatásból.

Van igény a foglalkoztatásukra

Gazdasági szempontból sem utolsó, hogy minél több mmk-munkavállaló legyen foglalkoztatva, ugyanis enyhítené a munkaerőhiányt, valamint jelentős adómentességet is eredményezhet. Nem kell utánuk rehabilitációs hozzájárulást fizetni, ami egy 25 főt foglalkoztató cég esetén közel 2 millió forintot jelent, egy 100 főt foglalkoztató vállalkozásnál már a 10 millió forintot is megközelítheti a megtakarítás összege. A kutatásból kiderült, hogy azon cégek közül, akik egyetlen megváltozott képességű munkavállalót sem alkalmaztak eddig, most több mint 40 százalékuk élne a jövőben a rehabilitációs foglalkoztatás lehetőségével.

Megoldás lehet a munkaerőhiány enyhítésére

„A BKIK-nál fontosnak tartjuk, hogy a jobb üzletmenet támogatása mellett a megváltozott munkaképességű emberek munkaerőpiaci integrálásával is segítsük a vállalkozásokat, egyúttal a munkaerőhiány enyhítésében is folyamatosan támogassuk a cégeket. Ezért korábbi, a mmk-munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos szakmai, tájékoztató és edukációs tevékenységünket átfogó tanácsadási szolgáltatással egészítjük ki. Több olyan vállalkozással vagyunk kapcsolatban, melyek kifejezetten igénylik ezt a fajta jogi és adminisztrációs támogatást, nekik kérés esetén cégre szabott, egyedi segítséget is tudunk majd nyújtani akár online akár személyes szakértői konzultáció formájában” – mondta Lőrincz Gergely, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozatának elnöke.

Tanácsadással segítik a munkáltatókat

A BKIK tanácsadási szolgáltatás keretében személyesen, telefonon, emailen és igény esetén online tanácsadással is segíti majd az érdeklődőket az alábbi, a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatását érintő főbb témakörökben:

– megváltozott munkaképesség kritériumai és igazolásának módja;

– mmk-munkavállalók által betölthető munkakörök;

– munkavállalói és munkáltatói kedvezmények, rehabilitációs hozzájárulás;

– mmk-munkatársakat közvetítő akkreditált szervezetek, védett foglalkoztatók;

– munkáltató kötelezettségei a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában;

– megfelelő munkakörnyezet és munkakör kiépítése;

– a foglalkozási rehabilitációs törekvéseket segítő hivatalos szervek és közhiteles nyilvántartások;

– munkahelyek szociális érzékenyítése;

– külsős rehabilitációs szakértők közvetítése rehabilitációs mentori és tanácsadói feladatokra;

– egyéni tanácsadás.

Fotó: Shutterstock

A programban való részvételhez szükséges alapszintű átvilágítás és tanácsadás a budapesti vállalkozások számára most ingyenesen vehető igénybe. A már konkrét, cégekre szabott bevezetést célzó tanácsadásból pedig a BKIK önkéntes tagjai további kedvezményeket kapnak.





Ezeket olvastad már?
Napok kérdése és újra itt a káprázatos strandidő

Napok kérdése és újra itt a káprázatos strandidő

Itt a mérleg Karácsony Gergely ígéreteiről: nem tud mivel kampányolni, mert öt évig nem csinált semmit – a csődön kívül...

Itt a mérleg Karácsony Gergely ígéreteiről: nem tud mivel kampányolni, mert öt évig nem csinált semmit – a csődön kívül...

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás