„Ezt be kellene fejezni, amíg még nem késő” – többen is kiakadtak Márki-Zay Péter zsidózó kijelentése miatt





Dagad a botrány Márki-Zay Péter antiszemita megnyilvánulásai körül. Zsidó szervezetek is tiltakoznak.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.01.13.
antiszemita megnyilvánulás

A hazai zsidó szervezetek és kulturális médiumok képviselői közül többen is Gyöngyösi Márton korábbi Jobbik elnökhelyettes zsidókat listázni kívánó parlamenti felszólalásával állították párhuzamba a baloldal kormányfőjelöltjének mondatait, egyesek szerint Márki-Zaynak „el kell tűnnie a közéletből”, mások úgy vélik, „ ezt itt és most be kellene fejezni, amíg még nem késő”

Óriási felháborodást keltett Márki-Zay Péter antiszemita kijelentése a zsidó szervezetek – és általában a jobb érzésű emberek – körében. A baloldal miniszterelnök-jelöltje Facebook-videójából kiderült, hogy számon tartja a zsidókat a jobboldalon. „a Fideszben egyébként van néhány zsidó is, bár elég kevés” - hangzott el Márki-Zay Pétertől. Később ugyan az ATV-ben hozzátette: „szokjanak hozzá, hogy ezekről őszintén fogunk beszélni”, és azt mondta, nem hiszi, hogy ezzel ő felháborodást váltott volna ki. Ehhez képest a baloldali politikus mondatait felháborodottan és egy emberként ítélte el Szabó György, a MAZSÖK elnöke, Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára, Róna Tamás, a ZSIMA elnöke és Breuer Péter, a Heti TV tulajdonos-igazgatója.

Márki-Zay Péter számon tartja, hogy hány zsidó származású Fideszes politikus van (Fotó: Metropol/MK)

„A zsidóságot használja alantas politikai céljai eléréséhez!”

Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) kuratóriumának elnöke a Pesti Srácoknak eljuttatott levelében felszólította Márki-Zay Pétert, hogy a zsidóságot ne használja alantas politikai céljai eléréséhez, majd feltette a kérdést: „Vajon eszébe jutott-e legfőbb szövetségeseinek egyike, a báránybőrbe bújt náci párt, azaz a Jobbik vezetője?”

„Márki-Zaynak el kell tűnnie a közéletből!”

Márki-Zay Péternek el kell tűnnie a közéletből”– mondta a Magyar Nemzetnek Breuer Péter, a Heti TV tulajdonos-igazgatója. - „Hódmezővásárhely polgármestere együtt politizál azokkal a jobbikosokkal, akik korábban arról beszéltek, hogy listázni kell a zsidó országgyűlési képviselőket és kormánytagokat, most pedig ő maga is bevallotta, hogy listája van azokról a fideszesekről, akik zsidó származásúak” – emlékeztetett Breuer. Szerinte a baloldal miniszterelnök-jelöltje mindenre alkalmatlan, és a mögötte álló pártok szegénységi bizonyítványa, hogy Márki-Zayt támogatják.

„Óhatatlanul a Jobbik eszközeihez nyúl vissza”

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) titkára szerint, amikor az ellenzéki összefogás kormányfőjelöltje nyilvántartja, hogy ki zsidó és ki nem zsidó a kormánypárt körében, akkor óhatatlanul is a politikai barátainak az eszközeihez nyúl vissza. Szalai Kálmán a Hír TV-nek nyilatkozva úgy vélte, Márki-Zay kijelentése párhuzamban áll politikai szövetségese, a jobbikos Gyöngyösi Márton korábbi megjegyzésével, aki listázni akarta a zsidó származású politikusokat.

„Ezt be kellene fejezni, amíg még nem késő”

Róna Tamás főrabbi, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet (ZSIMA) elnöke a Metropolnak nyilatkozva azt mondta:

„Márki-Zay Péter az ellenzék miniszterelnök-jelöltje vasárnap esti évértékelő beszédében előhozakodott egy több mint félreérthető, alapvetően rendkívül veszélyes kijelentéssel. Kérem, hogy egyszer és mindenkorra hagyja békén a zsidóságot, mert egyre több és több sérülést okoz. Magam részéről rabbiként úgy gondolom, ezt itt és most be kellene fejezni, amíg még nem késő.”





Ezeket olvastad már?
Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

Hídpénzbotrány: súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

Hídpénzbotrány: súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás