A közösségi oldalán azt írta a külügyminiszter: Wang Wentao tavaly óta tölti be a kereskedelmi miniszteri posztot Kínában, elmondása szerint ő volt az első európai kereskedelemért is felelős miniszter, akivel felvette a kapcsolatot.

„Sőt kiemelte, hogy a világjárvány kitörése óta én voltam az első európai külügyminiszter, aki ellátogatott Kínába” – tette hozzá.

Szijjártó Péter közölte, miközben a világkereskedelem tavaly több mint 9 százalékkal esett vissza, a magyar-kínai kereskedelmi forgalom 20 százalékkal növekedett.

Tavaly a legtöbb beruházási értéket kínai vállalatok hozták Magyarországra – emelte ki Szijjártó Péter a bejegyzésében, hozzátéve, hogy a tavaly augusztusi kínai tárgyalásait követően öt nagy kínai vállalat 105 milliárd forintnyi magyarországi beruházást jelentett be„

A miniszter úgy értékelte, hogy az OTP kínai piacon történő megjelenésével újabb lendületet kaptak a két ország gazdasági kapcsolatai.

Emlékeztetett, tavaly tavasszal légi híd jött létre a két ország között, amelyen több mint 100 millió egészségügyi védekezéshez szükséges eszközt szállítottak Magyarországra.

„Európában másodikként, az Európai Unióban elsőként mi tudtunk Kínából oltóanyagot vásárolni” – hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter.

Ismét telefonos tárgyalással indult az a reggel. Wang Wentao tavaly óta tölti be a kereskedelmi miniszteri posztot…

Posted by Szijjártó Péter on Thursday, February 25, 2021