Európában elsőként Magyarországon érhető el a kombinált teszt

A magyar tulajdonú Neumann Labs november 10-től forgalomba kerülő kombinált PCR tesztje egyetlen vizsgálattal képes kimutatni, hogy koronavírus-fertőzött-e az illető, vagy csak a jóval kevésbé veszélyes influenza valamelyik fajtáját kapta el.

– A nukleinsav-alapú PCR teszt az ismert legjobb és legelfogadottabb módszer a koronavírus örökítő anyagának kimutatására, a modern kor egyik csodája, amely elképesztő hatékonysággal képes fertőzések, így az influenza kimutatására is. Éppen ezért kiegészítettük a koronavírus PCR tesztelést az influenza leggyakoribb, A és B típusainak vizsgálataival is, így a tüneteket észlelők egyetlen tesztet elvégezve szinte 100 százalékban biztosak lehetnek abban, hogy melyik vírus fertőzte meg őket. Ráadásul mindezt az otthonukban, önmaguk is elvégezhetik majd, hiszen mindez az önmintavételes koronavírus PCR tesztünknek része lesz – mondta Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője a Forbesnak.

A kép illusztráció Fotó: MTI/Komka Péter

Nem annyira kellemetlen

A magyar biotechnológiai cég által kínált tesztek már bárki számára elérhetőek. Előnye, hogy az orvosi mintavevővel ellentétben ezt nem szükséges annyira mélyre helyezni az orrüregben, így elkerülhető a sokak által fájdalmasnak és kellemetlennek ítélt vizsgálat. Nyíri Miklós úgy gondolja, egyáltalán nem mindegy, hogy melyik diagnosztikai vizsgálatot végzik el, a gyorstesztet a PCR-t. – A gyorstesztek kifejezetten nem ajánlottak tünetmentes személyek tesztelésére, és ha negatív eredményt adnak, azt meg kell erősíteni PCR teszttel, azaz nem képesek nagy pontossággal megállapítani az aktuális vírusfertőzés tényét – mondta a lapnak.

Több magyar fejlesztésű teszt lesz

A Metropolnak korábban Dr. Bérces Attila, az Omixon Biocomputing Kft. vezérigazgatója számolt be arról, hogy sikerült egy olyan koronavírust kimutató PCR tesztet kifejleszteniük, ami akár két órán belül eredményt mutat. Hozzátette, hamarosan olyan tesztet is piacra dobnak, ami képes az influenza vagy a koronavírus kimutatására is. Bővebben erről már a Ripostnak beszélt. – Ez semmiféle többletmunkát nem igényel. A PCR teszt elemzésekor görbéket vizsgálnak, amelyek különböző színekkel vannak jelölve. Ebből látják, ha valaki koronavírussal fertőződött. Ez a teszt azonban megjelenít egy újabb színű görbét, az influenzáét.

Fontos, hogy tudjuk a különbséget

A tünetek ugyan nagyon hasonlóak, de az influenza vagy a koronavírus által legyengített szervezet sokkal nagyobb veszélyben van. A Metropolnak korábban Dr. Bense Tamás családorvos beszélt a veszélyekről.

– Az influenza és a koronavírus is a légzőszerveket támadja első sorban. Az influenzának nem szoktak olyan súlyos szövődményei lenni, mint a koronavírusnak ennek ellenére, akár két-három hétre teljesen legyengítheti az életerős szervezetet is. Ha pedig ekkor találkozunk olyan emberrel, aki megfertőz minket, súlyosabb koronavírus-szövődményekkel számolhatunk. Mivel sok hasonló tünete van az influenzának és a koronavírusnak, hamarabb megállapítható, hogy koronavírustól betegedtek meg, akik az influenza elleni oltást megkapták. Így könnyebb diagnosztizálni a betegséget, ami az orvosnak és a páciensnek is nagy segítség a továbbiakban – tette hozzá Dr. Bense Tamás.

Hasonló tünetei vannak az influenzának és a koronavírusnak Fotó: Shutterstock