RETRO RÁDIÓ

Müller Cecília: Nem ért véget a harmadik hullám, csak leszálló szakaszba lépett





A keddi operatív törzs sajtótájékoztatóján a tiszti főorvos kiemelte, a regisztráltak 80 százaléka már megkapta az oltást.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.05.04.
operatív törzs

726 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 784 837 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 137, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 28 045 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 532 990 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 223 802 főre csökkent. 4739 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 549-en vannak lélegeztetőgépen.

Már több mint 4,7 millióan regisztráltak oltásra és 80 százalékuk meg is kapta azt. A még oltásra váró regisztráltak az online időpontfoglalóban is tudnak időpontot foglalni. Miután a beoltottak száma átlépte a 4 milliót, szombaton életbe lépett az újraindítás újabb fokozata. A kijárási tilalom kezdete éjfélre módosult, este 11 óráig lehetnek nyitva a boltok és a vendéglátóhelyek. Számos szolgáltatás már igénybe vehető védettségi igazolvánnyal. Már a 16–18 éveseket is lehet regisztrálni oltásra, és mától a Magyarországon élő külföldiek is tudnak regisztrálni oltásra.

Egyéni felelősség szakasza

„Senki máson nem múlik, hogy ki mikor van beoltva, csak az egyénen” – mondta a keddi operatív törzs sajtótájékoztatóján György István, aki hangsúlyozta, hogy az ország és a kormány minden körülményt megteremtett, hogy mindenki, aki szeretne védőoltást kapni, az kaphasson.

„Mindenkinek biztosított tehát a lehetőség, hogy megkapja a védőoltást” – tette hozzá a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, majd kiemelte, hogy nem sok olyan ország van, ahol egy internetes foglalással akár már másnap megkaphatja a koronavírus elleni vakcináját.

Az internetes időfoglalással továbbra is a Sinopharm- és AstraZeneca-oltásokra tudnak foglalni a regisztráltak. Időpontfoglaló: eeszt.gov.hu oldalon.

A regisztrációt bárki megcsinálhatja még, mindössze pár perc alatt (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Szputnyik online

Az időpontfoglaló hamarosan megnyílik a Szputnyik-oltások előtt is, de ezzel párhuzamosan zajlik a Sinopharm- és AstraZeneca-oltásokra való regisztráció is. György István hangsúlyozta, fontos, hogy a Szputnyik-oltásra csak azok regisztrálhatnak, akik üzenetet kapnak.

„Csak azoknak, akik sms-t kapnak!” – mondta el arról, hogy az arra jogosultak mindenképpen üzenetben értesülnek majd az adódó lehetőségről.

4 millió és 2 millió

Két mérföldkövet is átlépett Magyarország, hiszen 4 millióan már kaptak első adag oltást és több mint 2 millióan kaptak már másodikat.

„Minden második felnőtt be van már oltva” – árulta el az oltási munkacsoport vezetője, aki szerint ez óriási előny az Európai Unióhoz képest.

Pfizer

György István közölte, hogy 344 ezer adag Pfizer-oltás érkezett kedden. Ezek esedékes második körös oltásra, illetve a másik jelentősebb része a 16-18 évesek átoltására lesz eltéve.

A korábbról maradtakat a háziorvosok kapják majd meg.

16–18

Az oltási munkacsoport vezetője kiemelte, hogy előbb regisztrálni kell. Külön kérte a gyerekek szüleit, hogy ezt legkésőbb május 7-ig tegyék meg, mert csak érvényes regisztrációval tudnak foglalni időpontot a következő héten induló oltásokra.

Értesítenek majd, hogy mikor nyílik meg az online foglalás, de György nyomatékosította, hogy mások ne próbálkozzanak, mert csak a 16–18 év közöttieknek lesz rá lehetőségük.

Janssen

A Janssen-vakcinával is elkezdik az oltást a honvédségi oltóbuszokon – mondta, hozzátéve, már 61 településen jártak az oltóbuszok. Ezzel a védőoltással ráadásul elég egyszer menniük, emiatt több helyre tudnak majd így eljutni.

Megkezdődik a Magyarországon élő külföldiek oltásának előkészítése

Mától már ők is regisztrálhatnak. Úgy változtattak a regisztrációs oldalon, hogy más okmányokkal is lehető legyen a regisztráció, illetve kiemelte, hogy a külföldi magyarok oltása csak akkor kezdődik majd, ha a Magyarországon élő regisztráltak már mind megkapták a nekik járó dózist.

1000 fő alatt

726 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában.

„A harmadik hullám leszálló szakaszában vagyunk” – mondta Müller Cecília, miután átvette a szót a keddi operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Ugyanúgy fontos az elővigyázatosság.

„Továbbra is a brit mutáns dominál Magyarországon” – tette hozzá és kiemelte, hogy a járványnak még nincs vége.

Sinophram

Müller Cecília arról tájékozott, hogy egyelőre csak szakirodalmi adatokat foglaltak össze, ennek birtokában a hétvégére várják a WHO ajánlását, ha felveszi a vakcinák listájára, akkor ez lesz az első keleti vakcina, amit nemzetközileg is támogatnak majd.

Fürdők

„A vírus fürdővízzel való terjedésének esélye nagyon csekély” – mondta el a tiszti főorvos. Tehát nem kell számítani a medencékben a fertőzőképes vírusjelenlétre.

Azt viszont kérte, hogy az emberi érintkezésekre jobban figyeljen oda mindenki, amikor igénybe veszi a szolgáltatásokat. Fontos a távolságtartás, emiatt nem is tanácsolja, hogy több család direkt együtt menjen fürdőzni.

Pillanatfotó arról, hogyan óvják a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszodában a szolgáltatást igénybe vevő személyeket (Fotó: Nagy Zoltán/ Metropol)

Szabályszerűen működnek a fürdők

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a fürdők minden higiéniai szabályt betartanak, és a fürdők saját magukat is ellenőrizhetik, illetve hangsúlyozta, hogy mindenki figyeljen oda az alap higiéniai szabályokra.

Kell majd harmadik oltás?

„Bármelyik vakcina vonatkozásában lehet szükség harmadik adagra” – válaszolta a feltett kérdésre Müller Cecília, de hangsúlyozta, hogy nem telt el elég idő hozzá, hogy ezt tudni lehessen. Akár szezonális vírussá is válhat, vagy akár évente szükség lehet oltásra, attól függően, hogyan alakul a vírus „élete”.

 





Ezeket olvastad már?
Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Na, még csak ez hiányzott: ők szenvednek majd leginkább az időjárástól a következő napokban

Na, még csak ez hiányzott: ők szenvednek majd leginkább az időjárástól a következő napokban

Sötét jóslat: aszteroidák hullhatnak a fejünkre, mire a Marson fogunk élni

Sötét jóslat: aszteroidák hullhatnak a fejünkre, mire a Marson fogunk élni

Rejtélyes robbanás Angyalföldön – Ferencet megdöbbentette, mi áll a háttérben

Rejtélyes robbanás Angyalföldön – Ferencet megdöbbentette, mi áll a háttérben

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás