Nagyon sok mindentől függ, hogy mennyire súlyos valakinél a koronavírus-betegség. Az eddigi tapasztalatok alapján főleg az idősek és a krónikus betegek vannak nagy veszélyben. De a második hullámban már a tömeges megfertőződések szakaszába léptünk, ahol senkit sem kímél a betegség.

Különös, hogy sokan tünetmentesen megússzák. Mások enyhe tünetekkel átesnek rajta, de vannak olyanok is, akiken súlyos problémákat okozva megy át a vírus – és sajnos sokan bele is halnak.

Az amerikai Erin Bromage, a Massachusettsi Egyetem professzora kifejtette, mitől függ, mennyire súlyos a betegség. – Döntő lehet, hogy mekkora dózisú kórokozóval kapja el valaki a fertőzést. Tehát egyszerre mennyi kórokozó jut át a szervezetébe – magyarázta. Hozzátette, a maszkviseléssel csökkenthető a szervezetbe jutó vírus mennyisége, ezáltal nagyobb eséllyel vészelhetjük át a fertőzést tünetmentesen vagy enyhébb tünetekkel.

Kevesebb vírus, kisebb baj

– Ha egy élőlény kis mennyiségű vírussal fertőződik meg, képes lehet a szervezete legyőzni, így sokszor ki sem alakul benne a betegség. Ha valaki egy bizonyos dózisnál több kórokozót kap, kialakul a betegség, és miután legyőzte a szervezete, a fertőzés után már megvédi magát a kórokozótól. De ha a vírusdózis túl magas, az súlyosabb tüneteket okozhat – mondta. Hozzátette, minél nagyobb a dózis, annál nagyobb eséllyel indulhat be a fertőzés láncrekciója.

Az idő is befolyásolja

Elmélete szerint nem csak a kórokozók mennyisége, de a kitettségünk időtartama – tehát, hogy mennyi ideig vagyunk egy helyen fertőzöttekkel – is befolyásolja, mennyire súlyosak a tünetek. – Fontos kérdés az is, hogy valaki, aki fertőzött – és esetleg tünetmentes, de ugyanúgy fertőzőképes – csak elment mellettünk az utcán, vagy sokáig egy légtérben tartózkodtunk-e egy koronavírusossal. Ezen is múlhat a későbbi betegség lefolyása – mondta a szakember.

Merkely Béla: A maszkviselés különösen fontos!

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora nemrég írt egy elemzést a maszkhasználat fontosságáról. – Lehetséges, hogy a COVID-19 elleni védekezés egyik pillére – a maszkhasználat – segít mérsékelni a betegség súlyosságát, és biztosíthatja, hogy az újonnan megjelenő megbetegedések nagyobb arányban legyenek tünetmentesek – írta. Hozzátette: a feltételezések szerint ez utóbbi annak köszönhető, hogy a maszk csökkenti a bejutó vírusrészecskék számát.

Dr. Bense Tamás: Az egészségi állapot is fontos

A Metropol megkérdezte Dr. Bense Tamást, hogy a fentiek mellett mitől függhet még, hogy valaki tünetmentesen vagy súlyosabb tünetekkel vészeli-e át a fertőzést. – Rendkívül fontos, hogy milyen egészségügyi állapotban van az, aki elkapja a vírust. Fontos, hogy az immunrendszerünket vitaminokkal és nyomelemekkel támogassuk ebben az időszakban. Hiszen akit sok stressz ér, keveset alszik, nem mozog eleget és nem táplálkozik rendesen, annak az immunrendszere gyenge, hamarabb elkapja a fertőzést. Mindegy, hogy hány éves. Fontos, hogy mindenki odafigyeljen, hiszen hallani fiatal elhunytakról is, egy viszonylag életerős, fiatal szervezetet is súlyosan leteríthet a lábáról a betegség – mondta a családorvos.