Ukrajnában továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése, vasárnapra is több mint tízezer új fertőzöttet jegyeztek fel, ráadásul az egészségügyi miniszter is elkapta a vírust – írja az MTI. Makszim Sztepanov, az egészségügyi tárca vezetője a Facebookon közölte, hogy megfertőződött, pozitív lett a PCR-tesztje, ezért házi karanténban folytatja a munkáját, beleértve napi online tájékoztatóit is. Felszólította Ukrajna lakosságát, hogy tartsák be a karanténszabályokat, kerüljék a zsúfolt helyeket saját és hozzátartozóik biztonsága érdekében.
A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 10 681 esettel 535 857-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 95 áldozattal 9603-ra. Eddig 241 444-en gyógyultak meg, viszont az aktív betegek száma 284 810-re emelkedett.

Csehországban azonban a hét végén tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése, szombaton 4199 új igazolt fertőzést szűrtek ki, ami ezen a héten a legalacsonyabb szám – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján vasárnap reggel közölt adatokból.A járvány terjedési mutatója a legfrissebb adatok szerint 0,7-re csökkent, ami szintén a helyzet javulásáról tanúskodik. Ladislav Dusek, az Egészségügyi Információk és Statisztikák Intézetének igazgatója ennek ellenére továbbra is szükségesnek tartja az óvintézkedések fenntartását, mert szerinte a számok még mindig veszélyesen magasak.