Memóriazavarok, koncentrációs problémák, álmatlanság, fejfájás és szorongás mind-mind olyan tünet, amit eddig nem soroltak bele a Poszt-covid szindrómába. Azonban egyre többen panaszkodnak a szaglás-, ízlelés- vagy hallásvesztés mellett agyi tevékenységeik csökkenésére is. Ráadásul a tünetek akár hónapokkal később is jelentkezhetnek.

Memóriazavarok, koncentrációs problémák is felléphetnek a Covid után (Fotó: Shutterstock)

Mi is az agyi köd?

Az agyi köd nem orvosi vagy tudományos kifejezés. Az ebben szenvedők írják így le az állapotukat, amikor a gondolkodásuk lassú, homályos, és nem éles – írja Andrew E. Budson neurológus a Harvard Health blogban.

„Olyan ez, mint amikor nem tudtunk tisztán gondolkodni egy-egy stresszes időszak után, vagy amikor influenzában vagy más betegségben szenvedtünk. A Covid-betegség számos módon károsíthatja az agyat. Okozhat agyvelőgyulladást, agyi oxigénhiányt, de elősegítheti a sztrók kialakulását is. Tipikus tünet a a hosszú távú figyelemzavar is. A koronavírus a tüdőre, a szívre, a vesére is ártalmas hatással lehet, és ezeknek a szerveknek a károsodása már önmagában is gátolhatja a gondolkodást és a memóriát” – írja a szakember.

Mit tegyünk, hogy felszálljon az agyi köd?

Az első és legfontosabb: hogy keressük fel a háziorvosunkat! Ezután pedig fogjuk újra munkára az agyunkat!
– Olvassunk minél többet, fejtsünk keresztrejtvényt, tanuljunk nyelvet, esetleg hallgassunk zenét!
– Végezzünk gyakori testmozgást!
– Aludjunk és relaxáljunk sokat!
– Fogyasszunk könnyű, mediterrán ételeket!
– Kerüljük az alkoholt, a drogokat és a dohányzást!
– Vegyünk részt minél több társas tevékenységben!