Itt vannak a kombinációk, a szakember tisztázza, melyik oltást milyen vakcinával lehet keverni





A szakértők szerint szeptemberben robbanhat be a negyedik hullám. Ezért nagyon fontos, hogy a lehető legtöbb ember beolttassa magát, és aki csak teheti, az kérje a harmadik vakcinát is.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.08.19.
járvány

Augusztus elsején, vasárnap kezdődött meg a legidősebbek harmadik körös oltása Budapesten is. Európában elsőként Magyarország tette lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét.

A 3. oltás beadásának ténye a védettséget igazoló mobilalkalmazásban is látható lesz, mind a magyar védettségi igazolvány, mind pedig az EU-s Covid-igazolás esetében.

Természetesen az interneten azonnal elindultak az érvelések, viták, hogy kinek milyen vakcina adható emlékeztető oltásként.

A Ripostnak dr. Balázs Mihály háziorvos segített eligazodni a zűrzavarban. Szerinte teljes szabadság van a 3. oltással kapcsolatban.

Az orvos szerint a Pfizernek van egy hivatalos álláspontja, mely szerint két Pfizerra harmadik Pfizer oltás is adható és az oltópontok is ezt a gyakorlatot folytatják. Tehát ha valaki ragaszkodik ahhoz, hogy Pfizerre Pfizert kér, akkor általában teljesítik ezt a kérést.

A szakember utalt rá, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) egy levélben tájékoztatta a háziorvosokat a lehetséges kombinációkról, így pontosan tudják, hogy mik a lehetséges választások. Eszerint:

  • AstraZenecára adható Pfizer, Moderna és Sinopharm,
  • a Janssen-vakcinára Pfizer, Moderna és Sinopharm,
  • a Modernára Janssen, Sinopharm és AstraZeneca,
  • a Pfizerre Janssen, Sinopharm és AstraZeneca,
  • a Sinopharmra Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Janssen,
  • a Szputnyikra Pfizer, Moderna és Sinopharm.
  • „Ezek gyógyszergyári ajánlások, de a Pfizer kiadott egy olyan nyilatkozatot is, hogy ugyanazzal a 3. oltással való oltás sem rossz. Sőt! Jó tapasztalatok vannak Izraelben, ahol az egész lakosságot mind a három esetben Pfizerrel oltották át”- teszi hozzá a háziorvos.

    „Teljes szabadság van az oltással kapcsoltban”

    Nem tilos a fent említett ajánlástól eltérni, teljes szabadság van az oltással kapcsolatban. Ha például a betegnél allergiás mechanizmus lép fel vagy más egyéb orvosi szempont indokolja, eldönthetjük, hogy milyen típusú vakcinát adjunk a páciensnek. Szerencsére minden típusú oltóanyag hozzáférhető, az oltásoknak nem akadálya az oltóanyag hiány” – mondja a lapnak a háziorvos.

    Balázs Mihály szerint a hatvan felettieknek és a betegséggel sújtott páciensek kell igazából promotálni a harmadik oltást.

    Ugyanakkor az első és második oltás minél nagyobb számban történő felvétele lenne a legszükségesebb” - véli Balázs Mihály. „Ez lenne a kívánatos és tulajdonképpen erre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni és mi háziorvosok ezt is tesszük”. A háziorvos tapasztalata az, hogy általában azok jelentkeznek oltásra, akik az első két oltásukat már megkapták és kérik a harmadikat. „Azok, akik kimaradtak az első és második oltásból, mert nem akarták magukat oltatni, őket viszonylag nehéz megszólítani és oltásra rávenni. Igazából itt vannak a fő feladatok, ezen a területen”.

     





    Ezeket olvastad már?
    Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

    Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

    Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

    Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

    "Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

    "Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

    Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

    Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás