Magyarországon is teret nyert – Már az új minták 78 százaléka omikron





Az egyik neves laboratórium friss adatai szerint Magyarországon van a „flurona”, ráadásul az omikron egyre nagyobb teret nyer magának.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.01.05.
eredmény

Magyarországra is berobbant az omikron, de emellett már a „flurona” variánst is azonosították a Neumann Labs laboratóriumában három esetben – adta hírül a cég nyilatkozatában.

Az elmúlt napokban a nálunk vizsgált pozitív minták 78%-ánál volt kimutatható az omikron. A variáns vizsgálatának bevezetése óta összesen 283 esetet azonosítottunk” – áll a közleményükben.

Egyre több esetben találnak igazoltan omikronnal fertőzött személyt Fotó: Shutterstock

Nem feltétlenül flurona

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) virológusa szerint, ha megfertőződünk is az influenzavírussal vagy a koronavírussal, az oltások nagyban csökkentik a súlyosabb tüneteket.

Kis Zoltán virológus az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában elmondta, az NNK referencialaborjában is találtak már olyan mintát, amelyben a koronavírus mellett más légúti kórokozó is kimutatható volt. Kis Zoltán kifejtette: egy amerikai tanulmány félmillió koronavírusos beteget vizsgált és megállapította, hogy három százalékuknak a mintájában a koronavírus mellett megtalálható volt az influenzavírus is. Azonban mint mondta:

„Ez nem azt jelenti, hogy az influenzavírus és a koronavírus „összeállt”, és kicserélték a genetikai anyagukat, hanem azt, hogy egy időben, de külön jelennek meg a szervezetben”.

Arra a kérdésre, hogy ez okozhat-e súlyos megbetegedést, azt válaszolta, mindkettő tud önmagában súlyos megbetegedést okozni, de főleg az oltatlanoknál.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás