RETRO RÁDIÓ

Megszakad a szív! A dunabogdányi erdőben találtak rá a halálba menekülő ukrán fiúra





Megtalálásakor már nem volt magánál az ukrán fiatal, aki édesanyjával a háború miatt érkezett hazánkba. A leukémiás Illia úgy érezte, nem tudja megoldani a gondjait, a halálba akart menekülni, bevett egy csomó erős gyógyszert és világgá ment. Az időközben riasztott Kutyák Határok Nélkül Alapítvány több szakembere indult a keresésére speciálisan képzett négylábúikkal, végül Daira, a belga juhász talált rá, eszméletlenül, életveszélyes állapotban.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.06.09.
a nap hősei

A Bors beszámolója szerint néhány órán múlt annak a 21 éves ukrán srác­nak az élete, aki öngyilkos akart lenni, begyógyszerezve, kábán elindult az erdőbe meghalni. Édesanyjával jött Magyarországra, elmenekültek a háború borzalmai elől. Információink szerint a leukémiás fiatal itt sem találta a helyét, nem érezte jól magát, nem látott megoldást a gondjaira. Édesanyja egy darabig várta otthon, de aztán feltettek róla egy fotót az Eltűnt Emberekért Facebook-­csoportba. Azt, hogy nagy a baj, sejteni lehetett, hiszen a fiatal búcsúvideókat készített az eltűnése előtt. Végül riasz­tották a Kutyák Határok Nélkül Alapítványt, akiket csapatkapitányuk, Leczki Sarolta telefonon keresz­tül ­koordinált. Végül az ő kutyája, a hős belga juhász Daira találta meg a srác eszméletlen testét az erdőben, az ebet dr. Rózsa Janka vezette, aki civilben állatorvos.

Dunabogdányból érkezett a segítségkérés, egy öngyilkossági szándékkal eltűnt 21 éves fiatalember élete volt a tét – mesélte a Borsnak a sikeres keresésről Leczki Sarolta. – Alapítványunk munkatársai siettek a helyszínre, de jöttek még önkéntesek, és érkeztek más mentőkutyás egységektől is, sőt beszállt a keresésbe Dunabogdány alpolgármestere és a felesége is. Annyit tudtunk, hogy a fiatal utoljára piros háztetőket látott a távolban, ezt mondta már kábán, amikor utoljára el tudta érni telefonon a rokona. Az adott információk, a helyismerettel rendelkező helyiek és az információkat kiértékelő munkatársunk, Látrányi Orsolya koordinátor szabta meg a keresés irányát.

Nagy volt az aggodalom, odaérnek-e időben, milyen állapotban van a srác, ráadásul a nagy meleg sem az embereket, sem a kutyákat nem kímélte. Végül Daira meg­érezte az eltűnt személyt, és ezt jelezte is vezetőjének. – Kutyaugatásnak ritkán van ekkora értéke, mint ebben a szituációban – folytatta.

Eszméletlen volt a fiú, nagyon rossz fizikai és pszichés állapotban találtak rá, pár órán múlt az élete. Azóta annyit tudunk róla, hogy van esély a teljes felgyógyulására, de szakemberre lesz nagy valószínűséggel szüksége. Ha nincs a keresőkutyás csapat és az önkéntesek, nem éli túl…

Fotó: Bors

Négylábú hősök

Leczki Sarolta nevét nemcsak Magyarországon ismerik a mentőkutyások, hanem az egész világon. A többszörös világbajnok főállásban a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Mentőkutyás Szolgálatának vezetője, aki Pakisztánban, Indonéziában és Törökországban is mentett már négylábú társaival emberéleteket. Civilben szervezete, a Kutyák Határok Nélkül Alapítvány csapatkapitánya. Több rendkívül sikeres keresőkutya kiképzése fűződik a nevéhez. A mostani hős, Daira például annak a Karmának a testvére, aki az egyik legjobb személykereső eb, bármilyen terepen, akár katasztrófa sújtotta területen is kiválóan dolgozik. Azonban Saci büszkeségei még a ma már nyugdíjas Szikra, jelenleg Kabos és nem utolsósorban Gyufa, akik tűzvizsgáló drótszőrű magyar vizslák.

– Alapítványuk tevékenysége a kutyás élet számtalan területére kiterjed, túl a mentőkutyás munkán, négylábúink egy része képzett és vizsgázott segítőkutya, illetve vizsgázott szarvasgomba-kereső, de részt veszünk filmes munkákban, és a természetvédelmi hatóságokkal is együttműködünk.

 

Ha Te vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

 





Ezeket olvastad már?
Többszáz milliót fizettek a Titanic ajtajáért

Többszáz milliót fizettek a Titanic ajtajáért

Féktelen düh: Magyar Péter nem tudta elviselni Varga Judit sikereit

Féktelen düh: Magyar Péter nem tudta elviselni Varga Judit sikereit

Fontos hírt közölt a KSH a magyar bérekkel kapcsolatban

Fontos hírt közölt a KSH a magyar bérekkel kapcsolatban

Most érkezett: nyerges vontatóval ütközött egy furgon az M1-esen, rohantak a tűzoltók

Most érkezett: nyerges vontatóval ütközött egy furgon az M1-esen, rohantak a tűzoltók

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás