RETRO RÁDIÓ

Karácsonyék meg akarják tiltani a nyugdíjasoknak, hogy használják a tömegközlekedést





A Párbeszéd hétfőn tizenegy pontos járványügyi javaslatcsomagot nyújtott be az Országgyűlésnek.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.10.28.
főváros

A javaslatot Szabó Tímea frakcióvezető, társelnök írta alá. A Párbeszéd drasztikus intézkedéseket akar: javaslatuk elfogadása esetén például a nyugdíjasok – bizonyos kivételektől eltekintve – nem utazhatnának a tömegközlekedési járműveken. A helyenként abszurd felvetések azért is furcsák a baloldali politikustól, mert nem is olyan régen még ő maga bagatellizálta a járványt.

Kedden került fel a parlament hivatalos oldalára a Párbeszéd járványügyi csomagja, amit ezt megelőzően Szabó Tímea Korózs Lajos szocialista képviselővel ismertetett. Mint ismert, az MSZP-s politikus korábban egy álmentőst felhasználva, kamuvideóval, hírhamisítással próbálta meg lejáratni a kormány járványügyi intézkedéseit.

Korlátoznák az idősek utazási lehetőségeit

A javaslatcsomag mind a tizenegy pontja feltűnően szigorú, amiből az következik, hogy a baloldali párt jól láthatóan Magyarország bezárkózását szeretné elérni. Mind közül az ötös pont a legdurvább, ami egész pontosan így hangzik: A kormány rendelje el, hogy a tömegközlekedés csak munkába járáshoz, valamint idősgondozáshoz, gyermekek gondozása érdekében legyen igénybe vehető, vagy akkor, ha élelmiszerbolt, gyógyszertár ötszáz méteren belül nem elérhető, s csak azon esetekben, ha egyéni közlekedés igénybevételére nincs mód. Vagyis elsősorban az idős embereket tiltanák el a tömegközlekedés használatától! Érdemes pontról pontra végigvenni Karácsony Gergelyék javaslatát, eszerint a tömegközlekedést kizárólag csak
  • munkába járáshoz,
  • idős gondozáshoz,
  • gyermekgondozáshoz, illetve
  • ötszáz méteren belül nem elérhető élelmiszerboltok, gyógyszertárak eléréséhez lehetne használni.
Mivel a „kivételek” többsége nem érinti az idősebb korosztályt (kivéve, ha nincs gyógyszertár vagy élelmiszerbolt 500 méteres közelségben, de ez a nagyvárosokban ritka), így Karácsonyék egyértelműen azt akarják hogy a nyugdíjasok ne használhassák a tömegközlekedést. Nem ez az egyetlen nehezen értelmezhető javaslat a Párbeszéd részéről: az egyik ponttal például betiltanák a nyilvános helyeken tartott magánrendezvényeket, visszaállítanák 9 és 11 óra között az idősek vásárlási idősávját, és a középiskolák és egyetemek esetében visszahoznák a távoktatást.

Korábban jelentékteleníteni próbálták a járványt

A járvány alatt többen haltak meg a kórházi ágyak kiürítése miatt, mint ahányan magában a járványban meghaltak – ezt Szabó Tímea mondta májusi parlamenti felszólalásában. Pár mondattal később pedig egészen odáig ment, hogy „teljesen feleslegesnek” minősítette a kormány megelőző lépését, mert szerinte nem a járvány hanem a klímaváltozás az igazán veszélyes. Így különösen ellentmondásos, hogy miért követel most ennyire durva szigorításokat. A Párbeszéd politikusai tavasszal amúgy sorra tettek meghökkentő kijelentéseket. Jávor Benedek, Karácsony brüsszeli képviseletének vezetője például országos botrányt okozott azzal, hogy pár nappal a veszélyhelyzet kihirdetése után megjelent írásában „relatíve ártalmatlan járványnak” nevezte a WHO által akkor már pandémiának minősített vírust. Nem Jávor volt az egyetlen párbeszédes, aki valamilyen formában jelentékteleníteni próbálta a vírust. Büttl Ferenc, a Párbeszéd pártalapítványának, a Megújuló Magyarországért Alapítványnak a kuratóriumi elnöke azt írta közösségi oldalán, hogy „a válság kezelése nem nemzeti ügy”. Karácsony Gergely főpolgármester az első hullám alatt nem törődött a járvány elleni védekezéssel. Ez látszik a veszélyhelyzet alatt meghozott rendeleteiből, a nyilvánosságra hozott előterjesztéseiből, és a Pesti úti idősotthonban kialakult járványhelyzet kezeléséből. Mint ismert: bár az intézmény lett az ország első járványügyi gócpontja, a baloldali városvezető egyetlenegyszer sem látogatott el a helyszínre, hanem inkább Gyurcsány-párti helyettesét, Gy. Németh Erzsébetet küldte el maga helyett. Emlékezetes volt az is, amikor április elején a budapesti tömegközlekedést átállították a szombati menetrendre, ezzel óriási torlódásokat, így járványveszélyt okozva.

A legfontosabb cél, működjön az ország

Több szakértő és politikus is elmondta már, hogy a második hullám megérkeztével másképp kell védekezni, mint tavasszal. Orbán Viktor többször is kiemelte, hogy korlátozások helyett az ország működőképességén van a hangsúly a vírus elleni védelemben. A rugalmasság, a cselekvőképesség a legfontosabb. Most a döntések irányát kell kijelölni, amely egyértelmű: Az országnak működnie kell! – mondta a miniszterelnök. A járvány második szakaszában az emberi életek védelme után a legfontosabb cél a magyar gazdaság működőképességének megőrzése. Ennek értelmében nem állhat le a turisztikai-vendéglátó szektor, az iskolák pedig nem zárhatnak be – ez az álláspont találkozik a magyar emberek többségének véleményével, és minden idők második legnépszerűbb nemzeti konzultációjának eredményével is.

 





Ezeket olvastad már?
Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Két halott Ferihegynél: Hét nepáli menekült el a rommá tört autóból

Két halott Ferihegynél: Hét nepáli menekült el a rommá tört autóból

Rettegnek a lakók Újbudán – lassan mindennap kioltanak egy életet

Rettegnek a lakók Újbudán – lassan mindennap kioltanak egy életet

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás