A javaslatot Szabó Tímea frakcióvezető, társelnök írta alá. A Párbeszéd drasztikus intézkedéseket akar: javaslatuk elfogadása esetén például a nyugdíjasok – bizonyos kivételektől eltekintve – nem utazhatnának a tömegközlekedési járműveken. A helyenként abszurd felvetések azért is furcsák a baloldali politikustól, mert nem is olyan régen még ő maga bagatellizálta a járványt.

Kedden került fel a parlament hivatalos oldalára a Párbeszéd járványügyi csomagja, amit ezt megelőzően Szabó Tímea Korózs Lajos szocialista képviselővel ismertetett. Mint ismert, az MSZP-s politikus korábban egy álmentőst felhasználva, kamuvideóval, hírhamisítással próbálta meg lejáratni a kormány járványügyi intézkedéseit.

Korlátoznák az idősek utazási lehetőségeit

A javaslatcsomag mind a tizenegy pontja feltűnően szigorú, amiből az következik, hogy a baloldali párt jól láthatóan Magyarország bezárkózását szeretné elérni. Mind közül az ötös pont a legdurvább, ami egész pontosan így hangzik:

A kormány rendelje el, hogy a tömegközlekedés csak munkába járáshoz, valamint idősgondozáshoz, gyermekek gondozása érdekében legyen igénybe vehető, vagy akkor, ha élelmiszerbolt, gyógyszertár ötszáz méteren belül nem elérhető, s csak azon esetekben, ha egyéni közlekedés igénybevételére nincs mód.

Vagyis elsősorban az idős embereket tiltanák el a tömegközlekedés használatától!

Érdemes pontról pontra végigvenni Karácsony Gergelyék javaslatát, eszerint a tömegközlekedést kizárólag csak

  • munkába járáshoz,
  • idős gondozáshoz,
  • gyermekgondozáshoz, illetve
  • ötszáz méteren belül nem elérhető élelmiszerboltok, gyógyszertárak eléréséhez lehetne használni.

Mivel a „kivételek” többsége nem érinti az idősebb korosztályt (kivéve, ha nincs gyógyszertár vagy élelmiszerbolt 500 méteres közelségben, de ez a nagyvárosokban ritka), így Karácsonyék egyértelműen azt akarják hogy a nyugdíjasok ne használhassák a tömegközlekedést.

Nem ez az egyetlen nehezen értelmezhető javaslat a Párbeszéd részéről: az egyik ponttal például betiltanák a nyilvános helyeken tartott magánrendezvényeket, visszaállítanák 9 és 11 óra között az idősek vásárlási idősávját, és a középiskolák és egyetemek esetében visszahoznák a távoktatást.

Korábban jelentékteleníteni próbálták a járványt

A járvány alatt többen haltak meg a kórházi ágyak kiürítése miatt, mint ahányan magában a járványban meghaltak – ezt Szabó Tímea mondta májusi parlamenti felszólalásában. Pár mondattal később pedig egészen odáig ment, hogy „teljesen feleslegesnek” minősítette a kormány megelőző lépését, mert szerinte nem a járvány hanem a klímaváltozás az igazán veszélyes. Így különösen ellentmondásos, hogy miért követel most ennyire durva szigorításokat.

A Párbeszéd politikusai tavasszal amúgy sorra tettek meghökkentő kijelentéseket.

Jávor Benedek, Karácsony brüsszeli képviseletének vezetője például országos botrányt okozott azzal, hogy pár nappal a veszélyhelyzet kihirdetése után megjelent írásában „relatíve ártalmatlan járványnak” nevezte a WHO által akkor már pandémiának minősített vírust.

Nem Jávor volt az egyetlen párbeszédes, aki valamilyen formában jelentékteleníteni próbálta a vírust. Büttl Ferenc, a Párbeszéd pártalapítványának, a Megújuló Magyarországért Alapítványnak a kuratóriumi elnöke azt írta közösségi oldalán, hogy „a válság kezelése nem nemzeti ügy”.

Karácsony Gergely főpolgármester az első hullám alatt nem törődött a járvány elleni védekezéssel. Ez látszik a veszélyhelyzet alatt meghozott rendeleteiből, a nyilvánosságra hozott előterjesztéseiből, és a Pesti úti idősotthonban kialakult járványhelyzet kezeléséből. Mint ismert: bár az intézmény lett az ország első járványügyi gócpontja, a baloldali városvezető egyetlenegyszer sem látogatott el a helyszínre, hanem inkább Gyurcsány-párti helyettesét, Gy. Németh Erzsébetet küldte el maga helyett. Emlékezetes volt az is, amikor április elején a budapesti tömegközlekedést átállították a szombati menetrendre, ezzel óriási torlódásokat, így járványveszélyt okozva.

A legfontosabb cél, működjön az ország

Több szakértő és politikus is elmondta már, hogy a második hullám megérkeztével másképp kell védekezni, mint tavasszal.

Orbán Viktor többször is kiemelte, hogy korlátozások helyett az ország működőképességén van a hangsúly a vírus elleni védelemben. A rugalmasság, a cselekvőképesség a legfontosabb. Most a döntések irányát kell kijelölni, amely egyértelmű: Az országnak működnie kell! – mondta a miniszterelnök.

A járvány második szakaszában az emberi életek védelme után a legfontosabb cél a magyar gazdaság működőképességének megőrzése. Ennek értelmében nem állhat le a turisztikai-vendéglátó szektor, az iskolák pedig nem zárhatnak be – ez az álláspont találkozik a magyar emberek többségének véleményével, és minden idők második legnépszerűbb nemzeti konzultációjának eredményével is.