Újra a suliban! Szabad az ölelés és szabad a barátkozás – Fotók!





A magas átoltottságnak köszönhetően végre áttérhettek az iskolák a jelenléti oktatásra, megnéztünk az első iskolanapot.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.09.02.
IV. kerület becsöngettek

Az elmúlt iskolaévet a szoba magányában töltő gyerekek felszabadultan örültek pajtásaiknak, és a szülők is fellélegezhettek, akiknek sok nehézséget okozott az otthoni oktatás miatt az otthonmaradás megszervezése.

A Metropol a Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola és Óvoda első iskolanapját látogatta meg, ahol önfeledten ölelkező iskolások, és elégedett szülők látványa fogadott minket. Egy újabb hatalmas lépést tettünk a járvány előtti élet felé.

Az iskolakapujában újra együtt mennek már be a barátok (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Nemcsak legjobb barátnők vagyunk, hanem végre egy suliba is járunk Majával. Miatta jöttem át ebbe a pestlőrinci iskolába. Nagyon várom mindig a szüneteket, mert akkor tudunk csak találkozni, hiszen ő A- s én pedig a B-be járok. Bár nyáron is sokat voltunk együtt, de mindig megöleljük egymást. Olyan jó, hogy már lehet suliba járni és nem csak laptopon keresztül látom a barátaimat és tanár nénit” – mondta a Metropolnak a 8 éves Petra, aki idén kezdte új iskolájában a második osztályt. Miközben a cserfes kislány lapunk munkatársának mesélt, barátnője, Maja egy percre sem engedte el, végig mosolyogva ölelgették egymást.

Maja és Petra a legjobb barátnők (Fotó: Metropol/Markovics Gábor)

Volt, aki fél évig csak online játékokban találkozott a barátaival

A tanévkezdés kapcsán szülőkkel beszélgettünk, akik többnyire ugyanazt mondták: a barátok hiányoztak, a koránkelés nem a gyerekeknek.

Ildikó 3 fiú édesanyja: „A kisebbik fiam már várta, a középiskolás vegyes érzelmekkel állt az iskolakezdéshez. Egyik fiam most megy 10.-be, év végén ágazati alapozó vizsga, erre nem tudtak igazán felkészülni a tavalyi otthoni oktatás alatt, így most elég kemény év vár rájuk. Ma még ment a koránkelés, de holnap reggelre már elfogy a lendület”.

Bettina, két gyönyörű kislány édesanyja: „Kislányom elsős, nagyon várta már az iskolát, a nagyobbik nem annyira, ő most negyedikes. Nehezen élték meg az utóbbi egy évet, nehéz volt szülőnek, gyereknek, tanárnak egyaránt. Reméljük, soha többé nem ismétlődik meg.”

Végre újra együtt (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Nóra, két fülig érő szájú kisfiú édesanyja: „A kicsink most kezdi az első osztályt, emiatt tele van izgalommal, a nagyobbik ötödikes ő már megszokta, hiszen harmadikos és negyedikes évét is így kellett kijárnia. Nekünk könnyen ment az otthoni tanulás, mert jó tanuló, de beleszokni nem volt olyan egyszerű, most meg visszaszokni lesz nehéz.”

Gábor egy nyolcéves kislány édesapja: „Az első évben iskolát váltottunk, úgyhogy most nagyon várja már az új társaságot. Nyáron többször kérdezte, apa mikor megyünk már iskolába? Nagyon kemény időszak volt az elmúlt másfél év. Nagyszülőkre nem tudtunk támaszkodni, mert vidéken élnek, így magunk közt próbáltuk meg úgy szervezni a dolgokat, hogy mindig legyen vele valaki, és még tanuljunk is”.

Egy nagycsaládos házaspár: „Öt gyermekünk van, egy ikerpár akik nyolcadikosok, egy elsős, és egy ötödikes és a fiunk, aki középiskolás. Mi nem unatkoztunk otthon az biztos. Jó lett volna még néhány hét nyári szünet, de jó, hogy kezdődik. A koránkelésről ne is beszéljünk, mi családi szinten szeretünk későn kelni”.

Az év első imádsága (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Biztonságos iskolakezdés, maszk nélkül szabadon

Bár a maszkviselés és a lázmérés a jelenlegi iskolakezdésnél nem kötelező, mégis odafigyelnek az intézmények, hogy a lehető legnagyobb biztonságban legyenek a gyermekek. Ott jártunkkor mi is megtapasztaltuk ezt. Minden teremben és a folyosókon is kézfertőtlenítők vannak kihelyezve, a termekhez, folyosókra a szülők már nem mehetnek be, csak a diákok és a tanárok, ráadásul rendszeres a szellőztetés.

Minden adott hozzá, hogy fertőtleníthessék a kezeiket és a felületeket (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Iskolai oltási akció a még magasabb védettségért

Orbán Viktor miniszterelnök augusztusban oltási kampányt hirdetett a 12–18 év közötti diákok számára, amely jelenleg is tart. Kétszer két napot jelöltek ki a legtöbb iskolában a tanévkezdéskor, ahol a tiniknek a tanintézetek épületén belül van lehetőségük felvenni a Pfizer oltóanyagát. Az oltásra a 18 év alatti diákoknak magukkal kell vinniük a szüleik által kitöltött hozzájárulási nyilatkozatot. A második körös oltásukat ugyanott kapják meg, ahol elsőnek beoltják őket.

Más iskolákban is hatalmas jókedvvel várták a becsöngetést a diákok (Fotó: Ripost/Markovics Gábor)

 





Ezeket olvastad már?
Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás