Indul a népszámlálás, érdemes online válaszolni





Egy 2-3 fős háztartás esetében körülbelül fél órát vesz igénybe a kérdőívek kitöltése. (x)



Megosztás
Szerző: PR Cikk
Létrehozva: 2022.09.01.
hirdetés

Október 1-én kezdődik a társadalom legfontosabb jellemzőit felmérő adatgyűjtés, a népszámlálás. Azzal, hogy válaszolunk a kérdésekre, a jövőnket támogathatjuk. A népszámlálás első szakaszában október 16-ig lehet és érdemes is élni az online kitöltés lehetőségével, ami egy átlagos háztartás esetében félórát vesz igénybe. Többek között arról, hogy miért válasszuk a digitális válaszadási lehetőséget, a KSH elnökével, Vukovich Gabriellával beszélgettünk.

Vukovich Gabriella Képek forrása: KSH

Az idei népszámlálás alkalmával ismét van arra mód, hogy az emberek digitálisan töltsék ki a kérdőíveket. - Arra számítunk, hogy október 1. és 16. között nagyon sokan élnek ezzel a lehetőséggel, hiszen az online kitöltés a legkényelmesebb módja a válaszadásnak, mely a nap bármely szakaszában önállóan elvégezhető. A kérdőívet akár tableten vagy telefonon is ki lehet tölteni. Amellett, hogy a lakosság számára az online válaszadás a legegyszerűbb módja a népszámlálási kérdőív kitöltésének, nyereményjátékkal is készülünk. Azok, akik október 1-16. között online töltik ki a népszámlálási kérdőívet, nyereményjátékban vehetnek részt. Ehhez nem kell mást tenniük, mint regisztrálni a játékra. A KSH az online kitöltés időszaka alatt naponta 5 darab, egyenként 100 000 forint értékű, általános felhasználású vásárlási utalványt sorsol ki a kérdőívet kitöltő és nyereményjátékra regisztrált háztartások között – kezdi az elnök, majd tudatja: - Az idei az első olyan népszámlálás, amelynek végrehajtása teljesen elektronikusan történik. Az online kitöltési szakaszt követően, október 17. és november 20. között már a számlálóbiztosok sem papír kérdőíven, hanem tableten rögzítik majd a kapott válaszokat. Ez adatvédelmi szempontból is jelentős előrelépés, hiszen amint lezárnak egy kérdőívet, az adatok rögtön a KSH-nak egy erre a célra létrehozott, fokozott biztonságú szerverére kerülnek. Az elektronikus adatgyűjtés emellett az adatok feldolgozását is meggyorsítja. Az első eredmények már 2023 tavaszán elérhetőek lesznek.

Kötelező az adatszolgáltatás

A válaszadás a népszámlálásról szóló törvény értelmében kötelező, aki ennek nem tesz eleget, akár 200 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal is sújtható – emeli ki az elnök. - Ugyanakkor fontos belátni, hogy az adatszolgáltatás társadalmi érdekünk, közös ügyünk, hiszen a népszámlálás eredményei mindannyiunk mindennapjait, jövőjét befolyásoló társadalmi és gazdasági döntések, helyi fejlesztések alapjául szolgálnak majd. Az adatszolgáltatás egy lakáskérdőív kitöltésével indul, majd a személyi kérdőív következik – tudjuk meg.

Azokat a háztartásokat, amelyek október 16-ig nem töltötték ki online a kérdőívet, október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik majd fel. Ebben az időszakban már csak a számlálóbiztos segítségével válaszolhatják meg a népszámlálási kérdéseket, amelyeket a számlálóbiztosok személyes interjú keretében tesznek fel. November 21. és 28. között pedig a település jegyzőjénél tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek azok, akik november 20-ig ezt nem tették meg.

(x)





Ezeket olvastad már?
Itt a mérleg Karácsony Gergely ígéreteiről: nem tud mivel kampányolni, mert öt évig nem csinált semmit – a csődön kívül...

Itt a mérleg Karácsony Gergely ígéreteiről: nem tud mivel kampányolni, mert öt évig nem csinált semmit – a csődön kívül...

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás