Hamarosan dönt a kormány a karácsonyi szabályokról

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (fotó: MTI/Illyés Tibor)

Jó lenne a családok számára a találkozásokat minél szélesebb körben lehetővé tenni. A karácsonyi időszakra vonatkozó szabályokról szerdán, vagy legkésőbb a jövő heti kormányülésen, december 9-én születik döntés – nyilatkozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A járvány második hullámának tetőzését a szakértői becslések december eleje és január vége közé teszik – tette hozzá.

Teszt ajándék

Fotó: Shutterstock

Tímea, aki 4 gyermek anyukája, azon gondolkodik, hogy az anyukájának az lenne a karácsonyi „ajándék”, hogy letesztelik az egész családot, hogy mehetnek-e közös karácsonyozásra. Azon eddig nem gondolkodott, hogy mit kezd azzal a kockázattal, ha a tesztelés és az eredmény kézbevétele közötti időszakban vagy a negatív teszt és az utazás közötti időszakban elkapják a vírust.

“Maszkban ülünk majd a fa alatt”

Természetesen maszkban, puszi nélkül karácsonyoznánk, de legalább együtt lehetne a család. Azt nehezen dolgoznám fel, hogy mi hatan együtt vagyunk szenteste, a 77 éves, egyedül élő édesanyám pedig tőlünk távol, magányosan, hiszen amióta apukám meghalt, mindig velünk van anyu az ünnepek alatt. De egyelőre ez csupán egy terv, hiszen negatív teszttel is van kockázat. Mindenestre szívszorítva várom az ünnepeket, hiszen nem szeretném veszélybe sodorni az édesanyámat – mondta el a Metropolnak Tímea.

“Össszcsaládi tesztelésen gondolkodunk”

Ketten is átestek a családban a koronavíruson, de már hetek óta tünetmentesek. Mi, többiek, most azon gondolkodunk, hogy mindenki mást teszteljünk, hogy meglátogathassuk a 90 éves édesanyámat. Még nem döntöttük el, bevállaljuk-e, mert drága, és van is benne kockázat – mondta lapunknak Katalin.

“Idén online lesz a karácsony”

– Édesapám súlyos beteg, így az én szüleimet biztosan nem látogatjuk meg. A párom szülei pedig közölték: bár ők az idősek, mégse magukat féltik, hanem a mi gyerekineket, így most ne legyen nagy családi összeröffenés náluk sem. Megbeszéltük, hogy idén online lesz a karácsony a nagyszülőkkel – mondta el a kétgyermekes Péter..

A tesztelők rohamra számítanak

– Eddig még nem nőtt a teszteket igénylők száma nálunk, de arra számítunk, hogy december 15-20 körül meg is duplázódhat az igénylők száma a mostanihoz képest. Ennek ellenére én azt mondom, hogy a nagyszülőkhöz, krónikus beteg rokonokhoz csak akkor menjünk el, ha be tudjuk tartani a 10 napos karantént. Tudom, hogy ez szinte lehetetlen, aki megteheti, annak a tesztelés mellett ezt ajánlom. Ha nagyszülőknél, rokonoknál vagyunk, akkor is mossunk alaposan kezet és hordjunk maszkot a találkozás alatt – mondta Zolnai Szabolcs, az Oxy-Mov BT. koronavírus teszteket is készítő cég ügyvezetője.

A háziorvos a karanténban hisz

A Metropol megkereste dr. Bense Tamás háziorvost, aki elmondta vigyázni kell a tesztekkel, szerinte a tíznapos karantén lehet a legjobb megoldás.

Dr. Bense Tamás

– Meg lehet oldani, hogy a család együtt karácsonyozzon. De ehhez rendkívül fegyelmezettnek kell lennünk. Érdemes a családi összejövetel előtt 10 nap teljes karanténba vonulnunk, és otthonról dolgozni vagy így időzíteni a szabadságot, ha nem megoldható az otthoni munkavégzés. A gyorsteszteknél félő, hogy amikor megcsináljuk, akár utána is megfertőződhetünk, ráadásul tünetekkel együtt is van arra példa, hogy negatív eredményt mutat – fejtette ki Bense Tamás. Felhívta a figyelmet: a teszt éppen azt az adott állapotunkat mutatja, amikor levették a mintát. – Ha például egy PCR-teszt után még elmegyünk boltba, tömegközlekedésen utazunk nem lehetünk biztosak abban, hogy a mintavétel után nem fertőződtünk meg. Ezért érdemes tényleg 10 napig elvonulni, és csak tünetmentes, teljesen egészséges ember menjen rokonokhoz. De óvakodjunk így is a hatalmas családi találkozótól, érdemes a nagyszülőket csak úgy meglátogatni, ha valaki tényleg komolyan vette a 10 napos karantént. Fontos, hogy ez a karácsony a biztonságról szóljon, hogy jövőre is boldogan gondolhassunk az együtt töltött időre – mondta.

Pszichológus: ez egy nagyon nehéz év, fontos az együtt töltött idő

– Ez az év nem várt veszteségeket és extra rugalmasságot követelt mindenkitől. Az emberek mindennapjaiba költözött a gyász, a szorongás, így nehezebb az ünnepre készülni – mondta Lipták Marcell pszichológus. – Érdemes idén inkább valóban befele figyelni, lecsendesedni, és a nagy sürgés-fogás helyett inkább a hozzánk közel állókra koncentrálni. Sok munkahelyen online karácsonyi bulik lesznek, hallottam már családoknál is, hogy online fognak egymással ünnepelni, koccintani. Természetesen ez merőben más, mint a megszokott, de így lehet biztonságos az ünnep. Aki úgy érzi, segítségre van szüksége és depresszióval, szezonális érzelmi zavarral küzd, vagy csak egyedül érzi magát, keressen fel szakembert vagy hívja az ingyenesen hívható segélyvonalak egyikét – mondta a szakember.

Utca embere

Teszteltetnél azért, hogy szeretteivel tölthesd a karácsonyt?

– Ajándéknak szívesen adnám a tesztet, de az anyagi helyzetem nem engedi meg. Otthon nagyon odafigyelünk egymásra, jobban, mint általában, kerüljük a bevásárlóközpontokat, így az ajándékokat is kézzel készítjük idén egymásnak – mondja Domokos Albert.

Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

Szőke Barbara a maszkviselésben hisz: – Semmi különleges óvintézkedést vagy tesztelést nem tervezünk karácsonykor a korona miatt, én csak hordom a maszkot, ahol kell. Annyi a változás, hogy állásom már nincsen…

Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

Sipos Zsolt úgy véli, ötletes megoldás lehet a teszt, de sajnos neki már nincs kiért megcsináltatnia. – Nem változtatok semmit a karácsonyi rutinomon. Évek óta egyedül töltöm azt az időszakot, mivel sajnos mindenkim elhunyt már, de szerintem egy jó ötlet ajándéknak a teszt.

Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

– Ha van lehetőség, tesztelek, mert nem akarom megfertőzni a többieket – mondta a Japánból érkezett Asai Yuka, majd hozzátette – Mivel itt vagyok Magyarországon, nem tudok a családommal lenni karácsonykor. Egyedül töltöm az ünnepeket, de online beszélek majd mindenkivel.

Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs