RETRO RÁDIÓ

Egymilliárd eurós biztosítási értékű kiállítás nyílt Budapesten – Fotók!





Először mutatják be Magyarországon Henri Matisse francia festőművész teljes életművét a Szépművészeti Múzeumban. A kiállítást Novák Katalin köztársasági elnök nyitotta meg.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.06.30.
XIV. kerület ritka kincsek

A párizsi Pompidou Központtal együttműködésben megvalósuló, több mint 150 művet felvonultató kiállítás 8 kronologikus-tematikus szekcióban mutatja be Matisse munkásságát. A kiállítás kurátora: Aurélie Verdier, a Pompidou Központ és Fehér Dávid, a Szépművészeti Múzeum művészettörténésze. A két intézmény között immár 30 éve áll fenn szoros munkakapcsolat. A most Budapesten látható tárlat már volt Sidney-ben, innét Tokióba utazik tovább.

A kiállítást Novák Katalin köztársasági elnök nyitotta meg Fotó: Metropol/NZ

Henri Matisse életművét bemutató kiállítást Novák Katalin köztársasági elnök nyitotta meg. Köszönőbeszédében elmondta, mennyire büszke erre a kiállításra, hiszen a kultúra rajongói immár folyamatosan ínyencségekkel találkozhatnak Budapesten. Beszédében, melynek egy rövid részét franciául mondta, külön kiemelte, hogy nagy rajongója a francia impresszionistáknak. Beszédében külön kitért a jelenleg zajló orosz–ukrán háborúra és hangsúlyozta, hogy Magyarország a békét akarja megnyerni, ebben vagyunk érdekeltek, majd hozzátette semmiképpen nem tagadhatjuk meg az orosz kultúrát.

A kiállítás 8 kronologikus szekciója, amely végigvezet a művész életművének meghatározó szakaszain:

  • Korai évek, 1895–1909
  • Törések és ablakok, 1910–1917
  • Szobrok, 1909–1930
  • Alakok és enteriőrök, 1918–1929
  • Modernista kísérletek, 1930–1946
  • Nizzától Vence-ig, 1938–1948
  • A vence-i Rózsafüzér-kápolna, 1948–1951
  • Papírkivágások és késői művek, 1937–1954
  • A Pompidou őrzi a legjelentősebb Matisse-gyűjteményt

    A Centre Pompidou – Musée national d’art moderne őrzi Franciaország legértékesebb Matisse-gyűjteményét. A gyűjtemény magja a II. világháború végén alakult ki, és 1970 óta folyamatosan bővül. A Szépművészeti Múzeum kiállítása a matisse-i életmű műfaji sokszínűségét is megvilágítja, ugyanis a mintegy 30 festményeken túl egyedi és sokszorosított grafikai alkotások és 17 szobor is helyet kapott a tárlaton.

    17 szobor is helyet kapott a tárlatban Fotó: Metropol/NZ

    Tizenhat éve már tervezték a kiállítást

    2005 végén 2006 elején már tervben volt egy hazai Matisse-kiállítás, olyannyira, hogy 2006 elején 50 millió forintot különítettek el a Nemzeti Galéria tervezett Matisse-kiállításának támogatására.

    Egymilliárdos biztosítás euróban

    A Budapesten kiállított műveket egymilliárd euróra biztosították és 24 órás fegyveres őrség vigyáz rájuk. Ideszállításuk a legnagyobb fokú biztonság mellett zajlott: bár befértek volna egy kamionba, sok kis részletben érkeztek, hogy minél inkább minimalizálják a kockázatokat.

    Két csoda egy időben

    A gondolatok színe című kiállítás 2022. június 30-tól október 16-ig tekinthető meg a Szépművészeti Múzeumban. Az elején vele párhuzamosan még a Menny és pokol között – Hieronymus Bosch rejtélyes világa című tárlat is látogatható, így aki július 17-ig felkeresi a Hősök terén lévő intézményt, az egyszerre két fantasztikus élménnyel lehet gazdagabb.

    A háború áthúzta a terveket

    Eredetileg úgy volt, hogy a párizsi Pompidou Központból érkező kulcsművekből álló válogatást a két legnagyobb orosz közgyűjteményből, az Ermitázsból és a Puskin Múzeumból érkező darabok egészítik ki, ám a háború felülírta ezeket a terveket. Matisse legnagyobb műgyűjtője ugyanis két orosz milliárdos volt, a Scsukin és Morozov által összegyűjtött darabokat a létrejövő Szovjetunióban elkobozták és államosították.





    Ezeket olvastad már?
    Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

    Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

    Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

    Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

    Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

    Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

    Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

    Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás