A párizsi Pompidou Központtal együttműködésben megvalósuló, több mint 150 művet felvonultató kiállítás 8 kronologikus-tematikus szekcióban mutatja be Matisse munkásságát. A kiállítás kurátora: Aurélie Verdier, a Pompidou Központ és Fehér Dávid, a Szépművészeti Múzeum művészettörténésze. A két intézmény között immár 30 éve áll fenn szoros munkakapcsolat. A most Budapesten látható tárlat már volt Sidney-ben, innét Tokióba utazik tovább.

A kiállítást Novák Katalin köztársasági elnök nyitotta meg Fotó: Metropol/NZ

Henri Matisse életművét bemutató kiállítást Novák Katalin köztársasági elnök nyitotta meg. Köszönőbeszédében elmondta, mennyire büszke erre a kiállításra, hiszen a kultúra rajongói immár folyamatosan ínyencségekkel találkozhatnak Budapesten. Beszédében, melynek egy rövid részét franciául mondta, külön kiemelte, hogy nagy rajongója a francia impresszionistáknak. Beszédében külön kitért a jelenleg zajló orosz–ukrán háborúra és hangsúlyozta, hogy Magyarország a békét akarja megnyerni, ebben vagyunk érdekeltek, majd hozzátette semmiképpen nem tagadhatjuk meg az orosz kultúrát.

A kiállítás 8 kronologikus szekciója, amely végigvezet a művész életművének meghatározó szakaszain:

  1. Korai évek, 1895–1909
  2. Törések és ablakok, 1910–1917
  3. Szobrok, 1909–1930
  4. Alakok és enteriőrök, 1918–1929
  5. Modernista kísérletek, 1930–1946
  6. Nizzától Vence-ig, 1938–1948
  7. A vence-i Rózsafüzér-kápolna, 1948–1951
  8. Papírkivágások és késői művek, 1937–1954

A Pompidou őrzi a legjelentősebb Matisse-gyűjteményt

A Centre Pompidou – Musée national d’art moderne őrzi Franciaország legértékesebb Matisse-gyűjteményét. A gyűjtemény magja a II. világháború végén alakult ki, és 1970 óta folyamatosan bővül. A Szépművészeti Múzeum kiállítása a matisse-i életmű műfaji sokszínűségét is megvilágítja, ugyanis a mintegy 30 festményeken túl egyedi és sokszorosított grafikai alkotások és 17 szobor is helyet kapott a tárlaton.

17 szobor is helyet kapott a tárlatban Fotó: Metropol/NZ

Tizenhat éve már tervezték a kiállítást

2005 végén 2006 elején már tervben volt egy hazai Matisse-kiállítás, olyannyira, hogy 2006 elején 50 millió forintot különítettek el a Nemzeti Galéria tervezett Matisse-kiállításának támogatására.

Egymilliárdos biztosítás euróban

A Budapesten kiállított műveket egymilliárd euróra biztosították és 24 órás fegyveres őrség vigyáz rájuk. Ideszállításuk a legnagyobb fokú biztonság mellett zajlott: bár befértek volna egy kamionba, sok kis részletben érkeztek, hogy minél inkább minimalizálják a kockázatokat.

Két csoda egy időben

A gondolatok színe című kiállítás 2022. június 30-tól október 16-ig tekinthető meg a Szépművészeti Múzeumban. Az elején vele párhuzamosan még a Menny és pokol között – Hieronymus Bosch rejtélyes világa című tárlat is látogatható, így aki július 17-ig felkeresi a Hősök terén lévő intézményt, az egyszerre két fantasztikus élménnyel lehet gazdagabb.

A háború áthúzta a terveket

Eredetileg úgy volt, hogy a párizsi Pompidou Központból érkező kulcsművekből álló válogatást a két legnagyobb orosz közgyűjteményből, az Ermitázsból és a Puskin Múzeumból érkező darabok egészítik ki, ám a háború felülírta ezeket a terveket. Matisse legnagyobb műgyűjtője ugyanis két orosz milliárdos volt, a Scsukin és Morozov által összegyűjtött darabokat a létrejövő Szovjetunióban elkobozták és államosították.