Migránsinvázió: sokszor taxival érkeznek és fegyverük is van





Az első 7 hónap alatt már annyi határsértővel szemben kellett intézkednie a hatóságoknak, mint tavaly egész évben.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.17.
erősödő határvédelem

„Míg az előző években alagútásással és a kerítés átvágásával akartak bejutni az országba, idén már fegyvereket használnak, rátámadnak egymásra és a hatóságokra is” – mondta el a Migrációkutató Intézet kutatója, Tóth Klaudia.

A déli határon folyamatosak az atrocitások a rendvédelmi egységek és a migránsok között /Fotó: MTI/Donka Ferenc

Idén eddig 135 ezren próbáltak illegálisan bejutni hazánkba. Szakértők szerint a helyzet őszre tovább romlik majd, Magyarország ezért döntött a határvédelem megerősítéséről.

„Még a gyerekeket se engedjük ki a ház elé. Szörnyű a helyzet, mindenki tart tőlük”

Szerbiában a hatóságok szerint jelenleg mintegy 10 ezer migráns torlódik. Ez a szám azonban jóval magasabb lehet, hiszen sokan bujkálnak az erdőkben vagy az elhagyott házakban is.

„Megjön a taxi, újabb migránsok szállnak ki belőle. Folyamatosan érkezik az utánpótlás az összes határ menti településre. Ráadásul sokszor fegyver is van náluk. A szerb rendőrség hiába szervez rendszeresen akciókat a határ menti erdőkben, a migránsok sokszor még aznap visszatérnek” – panaszkodott egy határ menti szerb lakos.

Kiemelt bérezést kapnak a határon szolgálók

Kedden kezdetét vette a leendő határvadászok négyhetes képzése. A helyszín az a nyírbátori kiképzőközpont, amely már 1923-ban is állandó békehelyőrségként működött. Akik a képzés végén sikeres vizsgát tesznek, azzal szerződést kötnek.

Aki nem tud országáért küzdeni, az nem érdemel országot” – ezzel a Wass Albert-idézettel köszöntötte a frissen felszerelt határvadászokat dr. Tarcsa Csaba rendőr vezérőrnagy, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség parancsnoka. A lelkes újoncok már tegnap felpróbálhatták egyenruhájukat, ma reggel pedig már „Erőt, egészséget!” felkiáltással üdvözölték parancsnokaikat.

Eddig már 12 ezren érdeklődtek a határvadász szakma iránt, és 1000 érvényes pályázatot nyújtottak be. Ők kerültek be a kiválasztási folyamatba. A toborzás és az alkalmassági szűrés továbbra is tart országszerte, első körben 2200 határvadászt vesznek fel, majd ezt a létszámot 4000-re duzzasztják. A Határvadász Ezred a Készenléti Rendőrség keretein belül jön létre.

A határvadászok kiemelkedő bérezést kapnak: a képzés időtartama alatt 300 ezer forint illetményre jogosultak, a határvadász-feladatok tényleges megkezdését követően pedig közel 400 ezer forint illetményre számíthatnak.

4000 fős határvadászegységet állítanak fel, hogy hatékonyan tudjanak fellépni az erőszakos határsértők ellen /Fotó: Metropol/VT

Égető szükség a határvédelem megerősítése

Július elején jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy az ország határvédelmét a rendőrökkel együttműködve a határvadászok fogják ellátni. A 4000 fős határvadászegység felállítására azért volt szükség, mert az elmúlt időszakban nemcsak megnőtt az erőszakos határsértések száma, hanem azok sokkal brutálisabbak és agresszívabbak lettek, a migránsok közötti fegyveres konfliktusok pedig már halálos áldozatokat követeltek. A határvadászegységhez szükséges költségvetési forrásokat a kormány a honvédelmi alapból biztosítja.





Ezeket olvastad már?
Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás