Győztek a lakók Óbudán, megmenekülhet az utolsó nagy park a Római-parton





Semmibe vették a helyieket, beépítették volna az utolsó nagy Római-parti parkot is – de végül, valószínűleg a lakossági tiltatkozás hatására, elálltak a tervtől. A helyieket még nem tájékoztatták erről, csak a Metropolnak árulta el egy kérdésre válaszul a III. kerületi önkormányzat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.07.19.
hihetetlen eset III. kerület

Mégsem lesz beépítve Óbuda legnagyobb egybefüggő zöldterületének egy része a Római-part közelében – tudta meg a Metropol. A Vitorla utca és Nánási út találkozásánál lévő nagy zöldterület „kereskedelmi hasznosítására” pályázatot írt ki a III. kerület.

A kerületiek nagyon szeretik a parkot Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

Óbuda-Békásmegyer vezetése annak ellenére hirdette meg a pályázatot, hogy a helyiek egyöntetűen elutasították a tervet az erre szervezett lakossági fórumon.

Tiltakoztak a Római-part környékén élők

Korábban az óbudai civilek is megmozdultak, hogy megmentsék a Római-part 6000 négyzetméteres fás parkját. Az átalakítás a terület egy részére vonatkozott volna, amelyet közfunkciót is ellátó, kereskedelmi üzlet célra adtak volna bérbe. Az elképzelésből mégsem lesz semmi, vélhetően azért, mert nem jelentkezett rá pályázó.

Lapzártánkig ugyanis csak a Metropolt tájékoztatta az önkormányzat a felhívás eredménytelenné nyilvánításának tényéről. Arról sem a testület, sem a lakosság nem tudott. Lapunk kérdéseire, miszerint a terület mekkora részét adnák át kereskedelmi üzlet és parkolók részére, csak annyit válaszoltak, hogy „A terület semekkora részét. A pályázat eredménytelenné lett nyilvánítva. Az önkormányzat nem írja ki újra.”

A helyiek tíz vérszilvafát ültettek tiltakozásként

Kiss László III. kerületi polgármester „A Római kapuja” néven májusban írta ki a pályázatot a Nánási és Vitorla utca sarkánál lévő zöldterület beépítésének tervére.

A helyi civilek tiltakozásba kezdtek, és tíz vérszilvafát ültettek a területen, illetve petíciót indítottak.

A helyiek petíciót indítottak és fákat ülettek. Fotó: Facebook

- Ezzel párhuzamosan felajánlottuk, hogy ezt a területet a Rómaifürdő Sportegyesülettel közösen örökbe fogadnánk. Ez azt jelenti, hogy a jövőben vállalnánk a helyszín gondozását és karbantartását is. De a környéken élők is szívesen vállalták volna mindezt – árulta el Gyepes Ádám önkormányzati képviselő, aki egyben a Rómaifürdő Sportegyesület vezető edzője is.

Az önkormányzat a füvet sem vágatja, azt is lakosok kaszálták le, amellett, hogy fát ültettek Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

Már van egy Római-partunk, minek kellene másik?

Bús Balázs, a Fidesz önkormányzati képviselője úgy látja, hogy a Római-part egész Budapest legkedveltebb kikapcsolódóhelye, így nincs szükség hasonlóra még kicsiben sem. A kérdéses zöldterület jóformán az egyetlen, ahol még valamilyen közösségi funkció létrejöhetne. Ezért meg kell őrizni továbbra is zöld parkként.

Pont azért vették meg, hogy park maradjon

A füves, fás terület Tarlós István polgármestersége idején külföldi magántulajdonban volt. Az önkormányzat 15 éve vásárolta fel az ingatlant éppen amiatt, hogy megtartsák a zöld funkciót. Az egyik nagy német élelmiszer üzletlánc szupermarketet szeretett volna építeni a helyszínre, de az önkormányzat akkor ezt megakadályozta, megtartva azt parkos, zöldterületnek.

Padból is elkelne még néhány a helyi lakosok szerint Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

A lakossági tiltakozás célba ért

A Metropol Óbudán járt, ahol tőlünk tudták meg a helyiek, hogy így vagy úgy, de célba ért elképzelésük és mégsem lesz beépítve a kerület utolsó egybefüggő zöldterületének egy része. A Vitorla utca és Nánási út találkozásánál akár vendéglátó egységként működő építmények is lehettek volna.

„Ha itt vendéglátósok lettek volna, akkor hangzavar is, és a vendégeikkel együtt, a parkolóinkat is használták volna, tehát nekünk itt lakóknak kevesebb maradt volna. Felháborító, hogy az önkormányzat nem vette figyelembe az akaratunkat. Most örülünk, hogy így alakult” - mondta lapunknak Havadi Elza, aki 26 éve lakik a terület szomszédságában.

„Talán nincs pénze az önkormányzatnak? Mindent bérbe adnak mostanában, de ez a terület nem arra való. Itt van egy óvoda, a gyerekek itt szoktak labdázni, a kutyások idehozzák a házikedvenceiket. Nem akarunk betont vagy fogyasztó tömeget kerülgetni. De jó, hogy nem építik be” - hangsúlyozta Dr. Nagy Attiláné, aki 34 éve él a terület szomszédságában él.

„Ha az önkormányzat erőszakkal ennek ellenére hasznosította volna a területet, akkor az a felelősség a polgármestert terhelte volna. Ide inkább padokat kellene kitenni és az sem lenne baj, ha gondoznák a füvet. Ez máshol is szükséges volna a békási töltésnél derékig ér a gaz”- mondta el Kiss G. János, aki 8 éve él a terület szomszédságában.

A Mocsárosdűlőért is folyik a harc

Petíciót indított és aláírásokat gyűjt az óbudai Fidesz a Mocsárosdűlő beépítése ellen. A Főpolgármesteri Hivatal új beépítési terve 2600 lakás és iroda felépítését teszi lehetővé a Mocsáros-dűlő mostani, ritka növény- és állatfajtáknak is otthont adó zöldterületén. Mint írják, „rá kell venni az óbudai önkormányzatot, hogy a korábban elrendelt változtatási tilalmat ne oldja fel”.

 





Ezeket olvastad már?
Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás