A megszokotthoz képest egy nappal korábban tartották meg a rendkívüli kormányinfót. Orbán Viktor ma Szlovéniában tartózkodik, este pedig Prágába utazik a kormánypártok közös frakció ülésére. Pénteken azonban a miniszterelnök ezekről bővebben fog nyilatkozni a Kossuth rádióban. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter tartotta meg a kormányinfót, és válaszolt az újságírók kérdéseire.

Gulyás Gergely tartotta a rendkívüli kormányinfót Fotó: koronavirus.gov.hu

„Nem a lezárásokban, hanem az oltásokban hiszünk”

„Megállapítottuk, hogy a negyedik és az ezt követő hullámok elfognak térni az elmúlt három hullámtól. Hiszen az oltás olyan eszköz, ami alapvető védettséget ad” – árulta el Gulyás Gergely. Kifejtette a miniszter azt is, hogy minden orvosi vélemény alá támasztja, hogy az oltás sokszoros védettséget nyújt.

Ha az oltás működik, akkor az ország is működik. Nem a lezárásokban, hanem az oltásokban hiszünk”.

Még mindig van 400 ezer 60 év feletti, aki nem oltatta be magát. Az ő oltásukat elő szeretné segíteni a kormány, ugyanis náluk a legmagasabb a kockázat. Azonban örömteli hírt is elárult a miniszter, 5 millió 800 ezren már megkapták az első oltásukat.

Meghosszabbítaná a kormány a veszélyhelyzetet

A veszélyhelyzet meghosszabbítását kezdeményezi a kormány, január elsejéig szeretnék, hogy kitolódjon ez a dátum.

A kormány gyors reagálási képessége miatt van szükség erre” – nyilatkozta Gulyás.

A miniszter kifejtette: a számok növekedni fognak, de a fertőzés ugrásszerű növekedését nem fogja követni a kórházba kerülők és az elhunytak száma, az előrejelzések szerint. Az emlékeztető oltásokról pedig azt nyilatkozta Gulyás Gergely:

Senkinél nem ellenjavallt, semmilyen egészségügyi kockázata a harmadik oltásnak nincs, négy hónap után lehet felvenni, orvosi engedéllyel akár hamarabb is”.

Gulyás Gergely arra kéri az embereket, hogy az orvosok véleményére hallgassanak, ne az újságíróékra ebben a témában.

Legyen-e a munkáltatónak joga az oltás kötelezésére?

Egyelőre nem jelent meg ez a gyakorlatban” – árulta el Gulyás. A miniszter azonban elmondta, sok munkáltató jogosan kötelezné a dolgozóit az oltásra, mivel másokat is megfertőzhetnek az oltatlanok, valamint ha megfertőződnek, akkor akár hosszú időre is kieshetnek a munkából.

„Ha szükség lesz rá, akkor az oltási igazolvány szerepe tovább nőhet, egyelőre elegek a védekezési lépések” – mondta el a miniszter.

Bőven van elegendő rendelkezésre álló oltóanyag

Pfizerből és Modernából továbbra is érkeznek az adagok. Most 3 millió 300 ezer adag oltás áll rendelkezésre ezekből. Szputnyikból 77 ezer, Sinopharmból több mint 2 millió adag. Emellett a Janssen és az AstraZeneca oltóanyagaiból is van még.

12 év alattiak számára is adható Pfizerből is rendelésre várunk és az engedélyezésre, de ilyen oltóanyagunk egyelőre nincsen, de amint elérhető lesz, abban az esetben Magyarország is fog beszerezni belőle” – fejtette ki a miniszter.

Hatféle vakcinából is van raktáron Magyarországon elegendő oltóanyag Fotó: Shutterstock

A pápa látogatásának értékelése

„Köszönetet akarunk mondani annak a 20 ezer embernek, aki a szervezésben segített. Ebben a papságon és a szerzeteseken kívül önkéntesekre is számíthattunk, a rendőrség, a terrorelhárítás, a titkosszolgálat és minden résztvevő dolgozóra” – mondta el Gulyás Gergely.

Elképesztő adatokat is elárult a miniszter. 250 ezren hallgatták a pápa beszédét és 300 ezren vonultak a fáklyás meneten este, az eucharisztikus világkongresszuson.

Ritka a pápa részvétele személyesen a kongresszuson, Magyarországra mégis a mostani és az előző pápa is ellátogatott” – árulta el a miniszter.

A pápa Budapesten a Hősök tere felé útközben Fotó: Metropol/MG

„Több lehet a minimálbér Magyarországon, mint Gyurcsány Ferenc ideje alatt az átlagbér”

Ezt a miniszter árulta el a kormányinfón.

Most tárgyal a kormány arról a munkáltatókkal, hogy januártól 200 ezer forintra lehessen felhozni a minimálbér összegét.

Gazdasági intézkedések

A turizmus egyedülálló rekordot döntött meg idén. A kormánynak ráadásul sikerült túlteljesíteni az ígéretét Gulyás Gergely szerint.

„Ma 4 millió 704 ezren dolgoznak Magyarországon, soha a rendszerváltás óta ennyi aktív dolgozó nem volt” – árulta el a miniszter. Hozzátette: „Ezért reménykedünk az 5,5 százalékos növekedésben, ez a feltétele a gyermeket nevelők szja-visszatérítésének az átlagkeresetig”.