Lucy Yardley professzor a bevásárlóközpontok megnyitása előtt tegnap arra figyelmeztette Nagy-Britannia lakosságot, hogy a túlzott plázázással komoly egészségügyi kockázatnak teszik ki mind magukat, mind pedig másokat.

A brit kormányzat egészségügyi szakembere arra figyelmeztetett, hogy járvány terjedésének megakadályozása érdekében egyszerre senki ne töltsön negyed óránál többet a karácsonyi ajándék kiválasztásával – írja a Metro.

„Ha 15 percnél többet tölt valaki közel egy másik emberhez, akkor komolyan fennáll annak a veszélye, hogy esetleg átadják egymásnak a vírust, még ha be is tartják a két méteres személyközi távolságot. Ha pedig valaki olyan mellett állunk ennél is nagyobb közelségben, aki fertőzött, már néhány perc is elég lehet ahhoz, hogy mi magunk is megbetegedjünk” – magyarázta a professzor.

A szakember az is kiemelte, hogy bár a brit kormány rendelkezése alapján három család karácsonyozhat együtt, jobb, ha a rizikócsoportba tartozók idén csak legszűkebb családi körben ünneplik a karácsonyt.