Országosan minden háziorvosnál és üzemorvosnál is ott van a megfelelő mennyiségű influenza elleni oltóanyag.

A koronavírus ellen nem véd

Influenza elleni védőoltást mindenki ingyen megkaphatja. Már kint van a körzetekben a háziorvosi praxisokban és az üzemorvosoknál. Fontos kihangsúlyozni, hogy az influenza elleni védőoltás a koronavírussal szemben nem ad védettséget, az egy másik vakcina lesz – kezdte korábban Müller Cecília országos tiszti főorvos. Hozzátette, idén mindenki számára ingyenes lesz az influenza elleni oltás.

Müller Cecília országos tiszti főorvos

Müller Cecília országos tiszti főorvos (Fotó: Koronavirus.gov.hu)

Kétféle oltás lesz

– A kisgyerekek hat és 35 hónapos kor között két oltást kapnak, a felnőttek pedig három komponensű vakcinát, ami két A típusú és egy B típusú törzs ellen nyújt védelmet – mondta Müller Cecília, aki kiemelte, mindenképpen telefonon jelentkezzünk be a háziorvoshoz a védőoltás miatt, ezzel elkerülhetjük, hogy betegekkel találkozunk.

Mindenki számára ingyenes lesz az influenza elleni oltás

Mindenki számára ingyenes lesz az influenza elleni oltás (Fotó: Shutterstock)

Telefonon egyeztessünk időpontot az orvossal

– Az oltást csak egészségesek kaphatják, előzetes vizsgálat után pedig a háziorvos adja majd be az injekciót. Fontos, hogy telefonon egyeztessünk időpontot, így elkerüljük a csoportosulást és a sorban állást – tette hozzá. Járványként jellemzően az A típusú influenza jelenik meg, a védőoltás tehát kellő védelmet biztosít járvány esetén.
Tegnap Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy az őszi időszak kedvez a felsőlégúti megbetegedések megjelenésének, előttünk az influenzaszezon is. Arra kérte a krónikus betegeket, hogy igényeljék az oltást háziorvosuktól. A fiatalabbaknak egészségük megőrzése érdekében C- és D-vitamin szedését javasolta.

Előzetes vizsgálat után a háziorvos adja majd be az injekciót

Előzetes vizsgálat után a háziorvos adja majd be az injekciót (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Két-három hétre legyengítheti az életerős szervezetet is

A Metropolnak Dr. Bense Tamás családorvost beszélt arról, hogy miért fontos, hogy beoltassuk magunkat.
– Idén azt gondolom kivétel nélkül mindenkinek fontos, hogy megkapja az oltást. Az influenza és a koronavírus is a légzőszerveket támadja első sorban. Az influenzának nem szoktak olyan súlyos szövődményei lenni, mint a koronavírusnak ennek ellenére, akár két-három hétre teljesen legyengítheti az életerős szervezetet is. Ha pedig ekkor találkozunk olyan emberrel, aki megfertőz minket, súlyosabb koronavírus-szövődményekkel számolhatunk – magyarázta a családorvos.
Mivel sok hasonló tünete van az influenzának és a koronavírusnak, hamarabb megállapítható, hogy koronavírustól betegedtek meg, akik az influenza elleni oltást megkapták. Így könnyebb diagnosztizálni a betegséget, ami az orvosnak és a páciensnek is nagy segítség a továbbiakban – tette hozzá Bense Tamás.

Dr. Bense Tamás: Az influenza és a koronavírus is a légzőszerveket támadja

Dr. Bense Tamás: Az influenza és a koronavírus is a légzőszerveket támadja (Fotó: Metropol)

Influenza és koronavírus: kétszer akkora lehet az esély a halálra

– Sokkal súlyosabb lefolyású lehet a megbetegedés, és kétszer akkora lehet az esély a halálra, ha valaki egyszerre kapja el a koronavírust és az influenzátközölte a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Szlávik János azt mondta, hogy ezt csak az influenza elleni oltással lehet elkerülni, ezért a rizikócsoportba tartozók mindenképpen oltassák be magukat. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban arról beszélt: a járvány felszálló ágban van, a következő hetekben is nagyon sok új betegre lehet számítani.

Ábránk segítségével könnyen megkülönböztetjük a két betegség tüneteit

Ábránk segítségével könnyen megkülönböztetjük a két betegség tüneteit (Grafika: Metropol)