RETRO RÁDIÓ

Ez lesz ma! Mutatjuk a nap legfontosabb eseményeit





A Metropol összeszedte, mik a nap legfontosabb történései, milyen idő jön, melyik vallási ünnep kezdődik és melyik híres rendezőt köszöntjük.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.02.18.
Február 18

Napsütéssel érkezik a tavasz Budapestre

Végképp búcsút inthetünk a mínuszoknak az előrejelzés szerint, ugyanis ma már az ország egész területén érezhető lesz a tavaszi felmelegedés. Eső, hó és felhők helyett a napsütésé lesz a főszerep 11 fok körüli maximumokkal. A szélre még figyelnünk kell, mert helyenként élénk észak nyugatias lehet. A hét végéig egyre melegebb lesz az idő országszerte, akár 13 fokot is mutathat a hőmérő higanyszála. További információkért látogasson el a www.met.hu-ra.

Fotó: Shutterstock

Hatással lehet a közérzetünkre az időváltozás

Az évszakváltás komolyan megviseli az emberei szervezet, hiszen a zord hideg után egyre jobban melegszik az idő. Az egészségünk mellett a közlekedésre se árt figyelnünk, mert a változó idő befolyásolhatja az éberségünket. A hegyekben csúszósak, síkosak lehetnek az utak, ezért óvatosan vezessünk és a téli gumit még mindig hagyjuk az autónkon. A napos időben érdemes indulás előtt kellő mennyiségű folyadékot, ételt és napszemüveget magunkkal vinni.

Fotó: Shutterstock

Nagyszabású újításba kezd a MÁV

Tovább folytatja járműparkja fejlesztését a MÁV. A vállalat tervei szerint idén 376 személykocsi újul meg, a mozdonyok közül pedig 17 különböző mértékű felújításon esik át. 2022 végéig a megrendelt KISS emeletes vonatok mindegyike megérkezik. Az eddig megrendelt negyven vonat közül jelenleg kilenc közlekedik, öt a váci és négy a ceglédi vonalakon. További jó hír, hogy 2021 februárjáig 53 saját gyártású IC+ szerelvények állnak forgalomba a 90 darabos szériából, de az év végig már az összes IC-t igénybe vehetik az utasok.

Fotó: Mávcsoport.hu

Torkos csütörtökkel kezdődik a böjt

Már a negyvennapos nagyböjt második napján szabad a bűnbeesés, ugyanis ma tartják az úgynevezett torkos csütörtököt. Ezen a napon ismét szabad húst fogyasztani, sőt bizonyos helyeken a torkoskodás „kötelező”, már csak a farsangi ételek elfogyasztásának a céljából is. Korábban ilyenkor a nagyböjtöt felfüggesztették és a megmaradt ételeket, fánkokat elfogyasztották. Holnaptól viszont jön a szigorú böjt, ami egészen húsvétig tart. Magyarországon 2006-ban a Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésére elevenítették fel ezt a népszokást. Ilyenkor az akcióban résztvevő vendéglátóhelyeken és éttermekben a vendégek fél áron fogyaszthatnak. Ennek célja, hogy az embereket visszaszoktassák a vendéglőkbe.

Fotó: Shutterstock

Isten éltesse Szabó Istvánt!

Ma ünnepli 83. születésnapját Szabó István, Kossuth-díjas magyar rendező érdemes és kiváló művész A direktor világszerte ismert, legnagyobb sikerét az 1981-ben készült Mephisto című alkotással érte el, amiért a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjat nyert a legendás mozgókép. Szabó számos sikerfilmet rendezett, többek között A napfény íze, az Álmodozások kora; Szerelmesfilm; Redl ezredes és az Apa című műveket. Legutóbbi filmjét, a Zárójelentést 2020-ban láthattuk a mozikban.

Fotó: MTVA/Zih Zsolt

Ma ünnepeljük a Magyar Széppróza napját

Idén már harmadik év emlékezünk meg a Magyar Széppróza Napjáról. A kezdeményezést a Magyar Írószövetség hívta életre Jókai Mór születésnapja alkalmából. A társaság véleménye szerint A kőszívű ember fiai című könyv írójának életműve a mai napig a magyar irodalom egyik legnagyobb és megkerülhetetlen teljesítménye.

Fotó: Közkincs

Tilos lesz megállni az V. és VI. kerületben

  • Este 9-ig tilos megállni Erzsébetvárosban a Dob utca mindkét oldalán, az Erzsébet körút és a Hársfa utca között, a Hársfa utca mindkét oldalán, a Dob utca és a Király utca között, a Király utca mindkét oldalán, és az Eötvös utca és az Erzsébet körút között.
  • Este 9-ig nem szabad megállni Lipótvárosban az Erzsébet tér park felőli oldalán, a Miatyánk utca és a Bécsi utca között és az Erzsébet tér park felőli oldalán, a Bécsi utca és a József Attila utca között.

  • A MÁV-HÉV Zrt. a H7-es (csepeli) HÉV vonalán található 70 éves Kvassay híd felújítását a korábbi közleményében meghatározott határidőben befejezte. A HÉV-közlekedés autóbuszos pótlása a Boráros térig egy további jelentős beruházás miatt a már megszokott formában várhatóan 2021. augusztus 31-ig tart. A pótlás ideje alatt a HÉV Csepel és a Kvassay hídnál létesült ideiglenes végállomás között jár; a Kvassay hídtól a Boráros térig pótlóbuszok szállítják az utasokat.
  • Nem közlekedik a Lehel tér és a Nagyvárad tér között a hármas metró, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak 2022 év végéig. A lezárt megállóhelyeket metrópótlóbuszok igénybevételével lehet elérni. A közlekedést az 1M, 2M-es villamosok, 72M, 73M, 79M-es trolibuszok valamint az M14-es és 254M autóbusz könnyíti meg.
  • Máshonnan indulnak a Várfok utcai buszok a II. kerületben. A 16-os, a 16A, a 102-es, a 116-os, a 139-es, a 140-es és a 140A autóbusz, illetve a 916-os éjszakai járat terelve közlekedik, nem érinti a Széll Kálmán tér M megállót az építkezés miatt. A munkálatok 2021. július 15., csütörtök üzemzárásig tartanak.




  • Ezeket olvastad már?
    Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

    Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

    Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

    Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

    Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

    Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

    Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

    Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás