Ez lesz ma! Mutatjuk a nap legfontosabb eseményeit





A Metropol összeszedte, mik a nap legfontosabb történései, milyen idő jön, melyik vallási ünnep kezdődik és melyik Nemzet Színészét ünnepeljük ma.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.17.
Február 17.

Ma érkezik a tavasz az országba!

Úgy tűnik a szibériai február után búcsút inthetünk a télnek. Az előrejelzések szerint ugyanis a nappali mínuszokat felváltja az enyhe, kora tavaszi időjárás. Mára országosan enyhül az idő, északkeleten és keleten csapadék eshet, akár hó és havas eső formájában. Napközben 4 és 10 fok között alakul majd a hőmérséklet, éjszaka még érdemes befűteni, ugyanis mínusz 2 és 2 fok között alakul az idő. Holnaptól azonban tartósan 10 körüli maximumokkal kell számolni.

Fotó: Shutterstock

Frontérzékenyek figyeljenek!

Bár Magyarország időjárása lassan tavasziasra fordul, de az elkövetkezendő napokban még hideg lesz, emiatt kettős front fogja terhelni az arra érzékenyek szervezetét. Leggyakrabban az időseket, a gyerekeket, a kismamákat és a betegeket érintik a panaszok. Jellemző tünetek lehetnek a fejfájás, a levertség, a fáradékonyság és az álmatlanság, de a kettős front felerősítheti a reumatikus és a görcsös panaszokat is. Immunrendszerünk erősítése érdekében igyunk rendszeresen és fogyasszunk vitaminban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket.

Fotó: Shutterstock

Hamvazószerda: Ma kezdődik a 40 napos böjt

Kezdetét vette a a húsvétot megelőző negyvennapos böjt. A katolikus vallásban a hamvazószerda a visszafogottság illetve a testi és lelki megújulás napja, erre az időszakra hithű emberek teljesen felhagynak a húsfogyasztással.

Miért hamvazószerda?

Az elnevezése az őskeresztényektől származik, akik vezeklésként hamut szórtak a fejükre. Ezen a napon a katolikus templomokban a misék után tartják a hamvazkodást, ekkor az előző évi barkát égetik el, majd a pap megszenteli azt és a hamuval keresztet rajzol a hívek fejére és a következőt mondja: „Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel”.Kevesen tudják, de a hamvazkodáshoz kötődik egy népszokás is. A néphit szerint, aki hamvazkodik, annak nem fog fájni a feje.

Fotó: Kisalföld

Isten éltesse Cserhalmi Györgyöt!

Ma ünnepli 73. születésnapját Cserhalmi György. A Nemzet Színésze több mint száznegyven filmben játszott és több mint száz színházi darabban. A szakma és a nézők egyöntetű véleménye korunk legjelentősebb férfiszínészének tartja, jellegzetes orgánuma pedig összetéveszthetetlen. Olyan ismert filmekben játszott, mint az Oscar-díjas Mephisto Az ötödik pecsét, a Dögkeselyű, A nagy generáció vagy a Kontroll, mellette több darabot rendezőként is jegyez.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Több helyen vehetünk buszjegyet

Tovább bővíti a viszonteladó körét a BKK. Mostantól egyre több helyen lehet majd vonaljegyet vásárolni Budapest-szerte. Budapesti Közlekedési Központ új programjának köszönhetően több mint százötven Nemzeti Dohányboltban lehet vonal- és gyűjtőjegyet vásárolni. A döntés azért is fontos, ugyanis a koronavírus-járvány miatt ámenetileg a szünetel a jegykiadás járműveken. A Nemzeti Dohányboltban vonaljegy ára továbbra is 350 forint, míg a tíz darabos gyűjtőjegy 3000 forintba kerül. Az új árusító helyeket hivatalos matricával jelölik, de megtalálhatóak a BKK Pontkereső weboldalán is.

Fotó: MTVA/Róka László

Megint drágul a gázolaj

Mától többet kell fizetnünk a gázolajért, ugyanis 4 forinttal drágul a literenkénti ára, így 419 forintot kérnek már érte a töltőállomásokon. A benzin ára a mai napon nem növekszik, de továbbra is 401 forintot kérnek literenként érte. Hetek óta folyamatosan drágulnak az üzemanyag árak és az előrejelzések alapján mind a benzin, mind a gázolaj ára tartósan 400 forint felett marad.

Fotó: Világgazdaság/Móricz-Sabján Simon

Forgalomkorlátozások az V. kerületben.

  • Lipótvárosban ma 18 óráig tilos megállni a Nagy Ignác utca mindkét oldalán, az Alkotmány utca és a Szalay utca között. Az V. kerület másik korlátozása a következő területeket érinti:
  • 15 óráig tilos megállni az V. kerületében, az Apáczai Csere János utcában, a Marriott Hotel Budapest mellett,
  • Délután kettőig tart a szakaszos zárás az Apáczai Csere János út 4. szám alatt található Marriott Hotel Budapest szállodánál az Apáczai Csere János utca a Deák Ferenc utca és a Régi Posta utca között, valamint a Duna korzót a Vigadó tér és az 1932.-1933. évi ukrajnai éhínség áldozatainak emlékműve (Holodomor) között,
  • Fél kettőig van lezárva a Deák Ferenc tér – Károly körút – Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződése és az Erzsébet tér – Bécsi utca kereszteződése közötti útszakasz, az Erzsébet teret a József Attila utca és a Bécsi utca között, továbbá a Bajcsy-Zsilinszky út – József Attila kereszteződése és a Károly körút - Bajcsy-Zsilinszky út – Erzsébet tér (Deák Ferenc tér) kereszteződése közötti szakasz.
  • Közlekedési kisokos

  • A MÁV-HÉV Zrt. a H7-es (csepeli) HÉV vonalán található 70 éves Kvassay híd felújítását a korábbi közleményében meghatározott határidőben befejezte. A HÉV-közlekedés autóbuszos pótlása a Boráros térig egy további jelentős beruházás miatt a már megszokott formában várhatóan 2021. augusztus 31-ig tart. A pótlás ideje alatt a HÉV Csepel és a Kvassay hídnál létesült ideiglenes végállomás között jár; a Kvassay hídtól a Boráros térig pótlóbuszok szállítják az utasokat.
  • Nem közlekedik a Lehel tér és a Nagyvárad tér között a hármas metró, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak 2022 év végéig. A lezárt megállóhelyeket metrópótlóbuszok igénybevételével lehet elérni. A közlekedést az 1M, 2M-es villamosok, 72M, 73M, 79M-es trolibuszok valamint az M14-es és 254M autóbusz könnyíti meg.
  • Máshonnan indulnak a Várfok utcai buszok a II. kerületben. A 16-os, a 16A, a 102-es, a 116-os, a 139-es, a 140-es és a 140A autóbusz, illetve a 916-os éjszakai járat terelve közlekedik, nem érinti a Széll Kálmán tér M megállót az építkezés miatt. A munkálatok 2021. július 15., csütörtök üzemzárásig tartanak.




  • Ezeket olvastad már?
    „Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

    „Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

    Késelést jelentettek Zuglóból – kiderült, mi történt

    Késelést jelentettek Zuglóból – kiderült, mi történt

    Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!

    Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!

    Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

    Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás