Ez lesz ma! Mutatjuk a nap legfontosabb eseményeit





A Metropol összeszedte, mik a nap legfontosabb történései, hol kérhet segítséget egy bántalmazott nő és hol ünnepeljük a magyar focit.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.25.
ez lesz ma november 25

Ma van a nők elleni erőszak elleni küzdelem világnapja: havonta 3 nő hal bele a verésbe Magyarországon

Hivatalosan 1999. november 25. óta küzdenek a nőkkel szembeni erőszak ellen világszerte. Az ENSZ szerint bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat bántalmazásnak minősül. Fontos kiemelni, hogy nem csak fizikai erőszak létezik, hanem bármilyen gazdasági, érzelmi, verbális vagy szociális kényszer, aminek az agresszió vagy a hatalmi viszonyok egyenlőtlensége az alapja.

A jelenleg elérhető statisztikák szerint Magyarországon átlagosan havonta legalább 3 nőt gyilkol meg volt vagy jelenlegi férje vagy élettársa.

Fotó: Shutterstock

Hol kérhet segítséget?

1994 óta a NANE vagyis a Nők a Nőkért Együtt egyesület segíti a bajba jutott asszonyokat és lányokat. A járvány miatt a szervezet tagjai a szokásos felvonulásuk helyett a facebook oldalukon kampányolnak az erőszak ellen. A Néma Tanúk 16 Akciónap keretein belül több mint két hétig szakértők és áldozatok osztják meg tapasztalatikat online. Ha úgy érzed te vagy egyik barátnőd, rokonod bajban van, ezeken a helyeken tudsz segítséget kérni.

  • NANE segélyvonal bántalmazott nőknek, 06 80 505 101
  • Patent Egyesület, 06 70 252 5254/06 70 277 6522
  • Országos Kríziskezelő Információs Szolgálat, 06-80-20-55-20
  • Sokan nem tudják, hogy bajban vannak

    Ha az alábbiak közül bármelyiket tapasztalod, azonnal keresd fel valamelyik segélyszervezetet, ahol anonim módon tudnak segíteni.

  • Szexuális erőszak, vagy zaklatás ért
  • Családon belül bántalmazás áldozata
  • Ha nem tudod eldönteni, hogy a párod bántalmazó magatartást mutat-e
  • Szeretnél segíteni egy ismerősödön, akit érint a probléma
  • A helyzeted és lehetőségeidet szeretnéd megbeszélni
  • Tovább ront a helyzeten a koronavírus

    Másfélszeresére ugrott az erőszakos esetek száma a koronavírus járvány alatt Magyarországon, ugyanis az első hullám alatt az átlag havi 33 esetből 50 lett. A szakértők szerint a bezártság és kilátástalanság fokozza a frusztrált és erőszakos viselkedést.

    Ma ünnepeljük a magyar labdarúgást

    Napra pontosan 67 évvel ezelőtt az Aranycsapat 6:3-ra legyőzte az akkor már 90 éve veretlen angol válogatottat a londoni Wembley Stadionban. A legendás diadal örömére a Magyar Labdarúgó Szövetség a sporttörténeti győzelem 40. évfordulóján, 1993-ban november 25-ét a magyar labdarúgás napjává nyilvánította. Hazánk kedvenc sportágának ünnepén idén már színesben is élvezhetjük a legendás meccset, amit ma 18 órától láthatnak a rajongók a Super TV2-n.

    Fotó: sportmuzeum.hu

    Másodvirágzását éli a hazai foci

  • Elkészült a Puskás Aréna, amely közel hetvenezer néző befogadására alkalmas.
  • A koronavírus-járvány kellős közepén legyőztük a pótselejtezőn Izlandot és kiharcoltuk a 2020-as Európa-bajnokságon való részvételt.
  • A Nemzetek-Ligájában legyőztük Törökországot és bejutottunk a legmagasabb osztályba, az A-divízióba.
  • A Ferencváros egymást követő két szezonban a legrangosabb nemzetközi kupákban szerepelt, tavaly az Európa-Liga, idén a Bajnokok-Ligája csoportkörébe jutott be.
  • Közlekedési kisokos

  • A Lehel tér és a Nagyvárad tér között nem közlekedik a hármas metró, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak 2022 év végéig. A lezárt megállóhelyeket az M14-es pótlóbusz igénybevételével lehet elérni. A közlekedést az 1M, 2M-es villamosok, 72M, 73M, 79M-es trolibuszok és a 254M autóbusz könnyíti meg.
  • December 31-e üzemzárásig nem jár a teljes vonalán a H7-es HÉV. Felújítás miatt a csepeli HÉV rövidített útvonalon, csak a Csepel-szigeten belül jár Csepel állomástól a Kvassay hídnál kialakított ideiglenes végállomásig. H7-es jelzéssel a Kvassay híd és a Boráros tér között pótlóbusszal utazhatnak.
  • November 30-ig terelve jár a 93-as, (Kőbánya-Kispest M / Szemeretelep vasútállomás) és a 93A (Kőbánya-Kispest M / Pestszentlőrinc, Fedezék utca) autóbuszok. Építkezés miatt az Üllői út – Darányi Ignác utca útvonalon nem érintik a Kispest vasútállomást, a Bozsik Stadiont, a Kispesti temetőt és a Csapó utcai megállókat.
  • Számos buszmegállót helyeztek át Budán, miután lezárták a Várfok utcát. A 16-os, a 16A, a 102-es, a 116-os, a 139-es, a 140-es és a 140A autóbusz, illetve a 916-os éjszakai járat terelve közlekedik, nem érinti a Széll Kálmán tér M megállót az építkezés miatt. A munkálatok 2021. július 15., csütörtök üzemzárásig tartanak.
  • Mától egészen december hatodika üzemzárásig terelve közlekedik a 32-es busz Angyalföldön. A járat nem érinti a XIII. kerületi Béke utca megállót a következő két hétben. További változás, hogy az autóbusz Pap Károly utca megállóját áthelyezték a megszokott helyről. Az említett szakaszon autóbuszos pótlás nem várható.




  • Ezeket olvastad már?
    Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

    Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

    Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

    Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

    Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

    Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

    "Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

    "Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás