Jó hír a vonattal közlekedőknek! Már ezen a vonalon is mindennap KISS motorvonat jár





A Metropol összeszedte a nap legfontosabb információit, hogy milyen időre számíthatunk, és hogy milyen vonatok közlekednek Székesfehérvárra.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.13.
V. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület ez lesz ma

Újra jön a forróság

Rövid ideig élvezhettük a kánikulamentes időszakot, ugyanis mától újabb felmelegedés veszi kezdetét. Ma ragyogó napsütésre számíthatunk, zápor, zivatar is csak hajnalban, az északkeleti tájakon várható. Bár az északnyugati szél élénk, erős lesz, kabátra vagy pulcsira mégsem lesz szükség. Délután a legmagasabb hőmérséklet már 28–31 fok között alakul. Csütörtökön ugyanakkor beköszönt a kánikula. A hét legmelegebb napján az erős napsütés miatt akár 36 fokig melegedhet a hőmérséklet és csapadék sem enyhíti a forróságot.

Vonuljunk vízpartokhoz vagy szökőkutakhoz, mert jön az újabb kánikula. Csütörtökön lesz a legnagyobb a forróság Fotó: Metropol

Hogyan védekezzünk a magas UV-sugárzás ellen?

  • Öltözködjünk lazán, ha tehetjük, viseljünk világos színű ruhákat.
  • Napozáskor használjunk magas faktorszámú fényvédő krémeket.
  • Aki teheti 11–15 óra között, de legalább a legmelegebb órában, délben ne tartózkodjon a tűző napon.
  • Szabad téren csak megfelelő fényvédelemmel, ruházatban és a fej eltakarása mellett tartózkodjunk.
  • Ilyen tüneteket okozhat a hőség

    A nagy meleg ilyen panaszokat okozhat:

  • migrénes fejfájást,
  • vérnyomáspanaszokat,
  • hőgutát,
  • napszúrást,
  • kiszáradást,
  • kialvatlanságot, fáradtságot.
  • Mindennap KISS motorvonatok közlekednek Székesfehérvárra

    A hét eleje óta már mindennap járnak az emeletes motorvonatok Budapest és Székesfehérvár között. A kocsik oldalankénti 12 ajtaján az utasok gyorsabban szállhatnak fel, a 600 férőhelyes befogadóképességnek köszönhetően pedig többen férnek el egy szerelvényen. Az emeletes motorvonatoknak köszönhetően újabb agglomerációs vonalon válik még kényelmesebbé az utazás, és a Velencei-tó fürdőhelyei is mindennap ezekkel a népszerű járművekkel érhetők el. Munkanapokon nyolc, hétvégente tizenhat emeletes vonat közlekedik Székesfehérvár felé.

    Nem csak hétvégente, hanem hétköznap is az emeletes KISS motorvonatok közlekednek Budapestről Székesfehérvárra Fotó: MTI

    Változik a közlekedés a Belvárosban

    Delegáció érkezése miatt ma 13 óráig tilos megállni az V. kerületben a Petőfi Sándor utcában, a Szabad Sajtó út és a Párizsi utca között.

    Ma zárul a buli a Tukker Blast Fest-en

    Ma még partizhatunk a Tukker Blast Fest-en a Gólyában. A fellépők a világ különböző pontjairól érkeztek. Ma az Escuela grind, Six-score és a Mass Reaction zenekarok dalait hallgathatják az érdeklődők a rendezvényen. További információk az esemény Facebook oldalán.

    Utcatakarítás Ferencvárosban

    Ma a Tűzoltó utcában tart 7 és 16 óra között járdatisztítást az önkormányzat és a Budapesti Közművek. Ebben az időszakban járművekkel az utcában még a leállósávban sem lehet parkolni. Azoknak, akik nem hagyják el a parkolósávot, jogszabály szerinti 15 percen belül elszállítják a kocsiját. Az üzlettulajdonosakat arra kérik, hogy ebben az időben ne tegyenek ki árukat a járdára.

    Véradás a VIII. kerületben

    Ma 12–18 óra között várja a józsefvárosiakat a Vöröskereszt a Corvin Plazába. A véradáshoz személyi igazolvány, lakcím- és tajkártya szükséges.

    Kutyaürülék-gyűjtő zacskó a kőbányai kutyásoknak

    A kőbányai közterület-felügyelet munkatársai ebpiszokgyűjtő tasakokat és a hozzájuk tartozó adagolókat osztanak majd a kutyatartással kapcsolatos folyamatos szemléletformálás jegyében – olvasható az önkormányzat honlapján, ahol azonban egyelőre nem közölték, hogy hol és hogyan osztják ezeket a zacskókat a X. kerületi kutyásoknak.

    99 éves a „Hollywood” felirat

    1923-ban ezen a napon állították fel a Hollywood feletti dombon a filmekből is ismert „Hollywood” feliratot. A szöveg eredetileg „Hollywoodland” lett volna, de az utolsó 4 betűt az 1949-es felújításkor eltávolították. A felirat legutóbb 2005-ben esett át egy rekonstrukción, akkor a betűket újra átfestették fehérre majd visszahelyezték őket a helyükre.

    Már 99 éve olvasható a „Hollywood” felirat Fotó: Shutterstock

    Érdekességek a feliratról

  • Egyik elmélet szerint a „Hollywood” feliratot egy pár a chicagói nyaralójukról nevezte el, míg mások a jellegzetes helyi vörös bogyós cserjéből eredeztetik az elnevezést.
  • 1978 óta bizonyos időközönként elviszik átfesteni a betűket, hogy szépek maradjanak.
  • A felirat körüli föld védett, és nem lehet építkezni annak 500 méteres körzetében.
  • A filmek is emléket állítanak a jelnek, ami sok esetben a kasszasikert jelenti: több tucat filmben került lerombolásra az ikonikus felirat, ami így örökké bevéste magát a filmtörténelembe.
  • Harrison Ford 80!

    Ma ünnepli 80. születésnapját Harrison Ford amerikai színész. Legismertebb alakításai Han Solo az eredeti Csillagok háborúja trilógiában, és a kalandvágyó régészprofesszor, dr. Henry „Indiana” Jones Jr. az Indiana Jones-filmsorozatban. 1966-tól kezdte a filmezést, majd rövid időre abbahagyta és ácsként dolgozott. 1973-ban tért vissza újra a színészkedéshez.

    Harrison Ford ma ünnepli 80. születésnapját Fotó: AFP

     





    Top hírek







    Hírlevél-feliratkozás