Európai koronavírus körkép: enyhítés után újra nagy a pánik





Európa szerte elkezdődött a koronavírus-járvány 3. hulláma. Az országok többségében hétről-hétre szigorítanak majd enyhítenek, szemben Magyarországgal, ahol követhetőek és eleve jóval enyhébbek a korlátozások, mint a tagállamok többségénél.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.24.
járvány elleni küzdelem

Számtalan példát láthatunk a környező országokban, hogy az elhamarkodott enyhítés után, a járvány beindul, amelyet csak teljes zárlattal lehet mérsékelni. A Metropol összegyűjtötte a különböző országok jelen érvényben lévő intézkedéseit.

Hollandiában és Németországban kinyitottak az általános iskolák

Magyarországgal ellentétben, Hollandia még csak a napokban nyitotta meg általános iskoláit és a napköziket. A gyerekek ősz óta nem jártak iskolába a szigorítások miatt, és félő, hogy a új vírusvariánsok a nyitás várhatóan csak ideiglenes lesz. Mark Rutte holland miniszterelnök február 2-án jelent, hogy meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt október óta hatályban lévő karantén intézkedések túlnyomó többségét. Németországban is aggasztó a helyzet, hiszen ezidáig csupán a lakosságnak csak a két százalékát sikerült beoltani, ami kevesebb, mint a fele a magyarországi adatnak. A németek is megnyitották iskolákat és az óvodákat, bár nem minden tartományban. A gazdasági és szociális élet enyhítéseit azonban továbbra sem indokolják a járványügyi adatok.

Fotó: AFP

Izrael fokozatosan nyitja meg az országot

Izrael az a covid-elleni védőoltások mintaországa lett, miután pár hét leforgás alatta beoltották közel az ország felét. Ennek ellenére továbbra is fenntartották a korlátozásokat. Zárva tartottak az iskolák, színházak és az edzőtermek is illetve szigorúan ellenőrizték a csoportos találkozókat. Az oltóprogram hatékonyságának köszönhetően a következő hetekben fokozatosan tervezik újraindítani az életet az országban. Izrael a minta arra, hogy megfelelő átoltottság esetén lehet a biztonságos újraindításról beszélni.

Az osztrákok egyféle maszkot hordhatnak, a beutazást is szabályozták

Szigorúbb járványvédelmi intézkedések mellett újra kinyitottak az üzletek, fodrászatok, kozmetikák, masszázsszalonok országszerte. Kötelező lett a hatékonyabb FFP2-es maszkok viselése, valamint bizonyos testi kontaktust igénylő szolgáltatások esetében kötelező negatív teszteredmény felmutatása, illetve a beutazást is szabályozták. A határon át ingázók esetében pedig kötelező koronavírus-tesztet írhatnak elő.

Lengyelország: Enyhítettek, de már szó van az ismételt szigorításról

Lengyelországban múlt péntektől újból megnyílhattak a szállodák, és üzemelhetnek a sípályák, színházak, mozik, koncerttermek is. Hétfőn azonban az újbóli szigorításról beszéltek, hiszen megugrott a fertőzések száma.

Enyhítettek, majd újra szigorítanak az olaszok

Otthonmaradásra, a találkozások lehető legnagyobb mértékű csökkentésére szólította fel az olasz lakosságot a koronavírus-mutációk erőteljes terjedése miatt a Közegészségügyi Hivatal (ISS). A Hivatal arra kérte az embereket, hogy a lehető legkisebb időre, kizárólag szükség esetén hagyják el otthonukat, és ne találkozzanak más személyekkel. A korábbi enyhítések után az ország több mint fele ismét kiemelten vagy közepesen veszélyes térségnek számít. A tartományok vezetői minél gyorsabb egyeztetést szorgalmaztak az új kormánytól annak megértésére, hogy a szigorítás és enyhítés váltakozását folytassák, vagy néhány hétre ismét teljesen lezárják az országot.

Litvánia megnyíltak a kozmetikák

A szépségszalonok és fodrászok ismét fogadhatnak vendégeket, mindazonáltal biztosítaniuk kell, hogy 20 négyzetméter álljon egy vásárló rendelkezésére, vagy egyszerre csak egy embert szolgáljanak ki, illetve az eladótér területe ne haladja meg a 300 négyzetmétert, és az üzletek utcára nyíló vagy külön bejárattal rendelkezzenek.

Itthon kikérik az emberek véleményét

A nyári Nemzeti Konzultáció után, most februárban online kérdőív keretében is megkérdezi a kormány a magyar emberek véleményét a a gazdaság újraindításáról és a fokozatos nyitás lehetőségéről. Ezidáig, már több, mint 200 ezer ember mondta el a véleményét a nemzetikonzultacio.kormany.hu oldalon. Orbán Viktor miniszterelnök elmondta: a kormány olyan döntéseket akar hozni az újranyitással kapcsolatban, amelyekkel az emberek többsége egyetért, és a magyar járványkezelés azért lehet következetes, mert ősz óta tartjuk magunkat ahhoz az egyetértéshez, amit a nemzeti konzultáció létrehozott.

 





Ezeket olvastad már?
38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás