Csütörtökre a Bükkben és Kékestetőn is havazni kezdett. Bánkúton közel 15 cm-es hó hullott. Ilyen intenzív havazás nagyon régen nem volt.

Magyarországon az első havazás a hegyvidékeken november elején, míg a síkvidéki területeken november második felében szokott bekövetkezni. A Wikipedia összegzése szerint 2015-ben az első kisebb, jelentéktelenebb téli csapadékmennyiség október 11-én hullott a Mátrában, ugyanakkor számottevő mennyiségű hótakaró csak november 21-én alakult ki a Mátra és a Mecsek magasabban fekvő (600 méter feletti) csúcsain.

A hó súlyától kidőlt fák Bánkúton 2021. október 14-én
(Fotó: MTI/Vajda János)

2016 első havazása október 5-én délután kezdődött és hatodikán hajnalban már 4 cm vastag hólepel borította a Galya-tetőt és a Kékest, valamint ezen túl a Nagy-Hideg-hegyet is.

Utánanéztünk, vajon mire számíthatunk majd decemberben, amikor kicsik és nagyok egyaránt azért drukkolnak, hogy szép fehér legyen a karácsony.

Rossz hírünk van

Az AccuWeather előrejelzése szerint nagyon különleges lesz az idei december, ugyanis az átlaghőmérséklet –3 és 11 fok körül alakul majd az év utolsó hónapjában.