RETRO RÁDIÓ

Pisztoly és méreg! Ezek miatt voltak az amerikai elnökök végveszélyben





„Találtam önnek egy új nevet, remélem, tetszeni fog: szörnyűséges zsarnok bohóc”– ezt írta ricint tartalmazó levelében az a nő, aki meg akarta mérgezni Donald Trumpot. Nem ő az első, akinek az életére törtek, sajnos több amerikai elnök is merénylet áldozta lett.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.09.29.
mérgezés amerikai elnökök merényletek Trump történelem

Komoly büntetésre számíthat az a nő, aki szeptember 19-én ricint tartalmazó levelet küldött Donald Trumpnak. A ricin egy mérgező fehérje, ami akár 36-72 órán belül végezhet az emberrel. Nem nehéz kitalálni, hogy mi volt a kanadai-francia kettős állampolgár szándéka, de a levél végül nem jutott el az amerikai elnökhöz, ugyanis a Fehér Házba érkező küldeményeket szigorúan ellenőrzik, és a csomag már az első vizsgálaton fennakadt. Amerikai sajtóinformációk szerint az 53 éves nő nem üres borítékban küldte a halálos mérget, hanem levelet is mellékelt hozzá, amiben ez állt: „Találtam önnek egy új nevet, remélem, tetszeni fog: 'szörnyűséges zsarnok bohóc'. Ön tönkreteszi az Egyesült Államokat, katasztrófába vezeti. Hagyjon fel vele, ne induljon ezen a választáson. Hogy segítsek a döntésben, különleges ajándékot küldök”. Majd hozzátette: „de ha nem megy, akkor találok egy még jobb mérget, vagy használni fogom a fegyveremet”. A levelet Pascale Ferriert úgy írta alá: „Szabad Lázadó Szellem”. A nőt a kanadai határ közelében tartóztatták le, amint fegyverrel próbált meg belépni az Egyesült Államok területére. Nem Trump volt az egyetlen, akinek az életére törtek, sajnos több elnök merénylet áldoztává vált.

Lincolnt előadás közben lőtték le

Abraham Lincoln imádta a művészetet. 1865. április 14-én is színházba ment a feleségével, ám nem sejtette, hogy az Amerikai kuzinunk című vígjáték lesz az utolsó darab, amit lát. A sors fintora, hogy épp az a színész lőtte le, akinek korábban személyesen is gratulálni kívánt. John Wilkes Booth este 10 órakor az előadás közben lopózott be az elnöki páholyba, és hátulról fejbe lőtte az elnököt, majd a színpadra ugrott, és azt kiáltotta: „Sic semper tyrannis! – azaz minden zsarnok így jár. Az elnök másnap reggel 7 órakor hunyt el. A holtteste vizsgálatakor egy öt centiméteres tömör tincset vágtak le a hajából, ami nem rég kelt el egy árverésen. A vevő 25 ezer dollárt fizetett érte, ami átszámítva több, mint 7 millió 800 ezer forint.

Fotó: Shutterstock

Garfield: A győzelem lett a veszte

James A. Garfield fél év alatt még csak be sem melegítette elnöki székét, amikor egy Charles J. Guiteau nevű férfi 1881. július 2-án a washingtoni pályaudvaron meglőtte. A történet már csak azért is érdekes, mert a merénylő maga is Garfieldre szavazott, és úgy vélte, hogy nélküle nem sikerülhetett volna a győzelem. Az őrült férfi mindezért cserébe nagyköveti pozíciót követelt magának, ám miután azt nem kapta meg, úgy döntött, megöli az elnököt. Noha egyik lövés sem volt halálos, két hónap szenvedés után Garfield belehalt sérüléseibe.

Fotó: AFP

McKinley egy kicsit sem félt

William McKinley imádta a nyilvánosságot, szívesen került a nép közvetlen közelébe, és nem igazán tartotta fontosnak a saját védelmét, mert úgy vélte, neki senki nem akar ártani. 1901. szeptember 6-án az emberek sorba álltak, hogy kezet foghassanak vele, ám egy Leon Czolgosz nevű férfinek más is szerepelt a tervében. Amikor ő következett, a gipszkötése alól előhúzott egy pisztolyt, és meghúzta a ravaszt. Az elnök nem halt meg azonnal, egy hétig küzdöttek az életéért az orvosok, de hiába. Az elkövetőt azonnal elfogták, majd kivégezték.

Kennedy a felesége karjaiban halt meg

A mai napig kérdés, hogy mi volt az indítéka annak a férfinek, aki 1963. november 22-én lelőtte John Fitzgerald Kennedyt. Az Amerikai Egyesült Államok 35. elnöke és imádott felesége, Jackie Kennedy a dallasi reptéren szállt be John Connally texasi kormányzó és felesége autójába. A nyitott tetejű limuzin délután fél 1 körül kanyarodott be az Elm utcába, amikor három lövés dördült le a közeli tankönyvraktár tetejéről. Kennedy koponyáján nyílt seb keletkezett, és a felesége karjai között halt meg. A gyilkos, Lee Harvey Oswald először egy cipőboltba menekült, majd egy moziba, de nem sokkal később őt is lelőtték. A rejtélyes gyilkosságról számos film és könyv készült, de a teljes igazságra 2037-ig várnunk kell, ugyanis a nyomozási aktákat 75 évre titkosították.

Fotó: Northfoto




Ezeket olvastad már?
„Nem hittem a szememnek” -  Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

„Nem hittem a szememnek” - Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

Húsvéti hosszú hétvége: mutatunk néhány programot nagypéntek és a locsolkodás között

Húsvéti hosszú hétvége: mutatunk néhány programot nagypéntek és a locsolkodás között

Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

Mentőhelikoptert riasztottak: buszbaleset történt, rengeteg a sérült

Mentőhelikoptert riasztottak: buszbaleset történt, rengeteg a sérült

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás