Elf Bar: minden, amit tudnod kell róla! Édes íze nagy veszélyt rejt





Függőséget okozó káros szenvedély még talán soha nem volt annyira népszerű, mint az Elf Bar.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.06.14.
nikotinos pálcák

Az Elf Bar által forgalmazott eszközök akkumulátorral működnek, ízesített likviddel (folyadékkal) feltöltött kvázi e-cigaretták. Azonban abban különböznek az eddig ismert elektromos cigarettáktól, hogy nagyon egyszerű a kezelésük, nem kell újratölteni őket. Meghatározott számú „slukk” után – ez lehet 800, 1500, és 3500 szívás is – csak kidobják a kukába a fiatalok a kiürült eszközt. Kérdéses ezzel kapcsolatban, hogy mekkora károkat okoz a természetnek, ha a sima szemét közé rengeteg miniakkumulátoros tárgy kerül.

30-féle különböző ízben kapható Elf Barokat vásárolnak egymástól a tizenévesek Fotó: Shutterstock

A cigarettáknál papírégés is történik, itt, míg az Iqosnál ez nincs meg, így a megismert „cigarettaszag” sem tölti be a levegőt. Az Elf Bar szívásakor csak az édeskés illat érződik. Ráadásul több mint 30-féle különböző ízben lehet vásárolni ilyen terméket, köztük olyan különlegességekkel, mint a kóla, a skittles vagy éppen a vattacukor íz. Mintha szántszándékkal a fiatalok „ízvilágára” lett volna kitalálva az Elf Bar.

Zacher szerint itt az új járvány, ami főként a fiatalok között terjed

Zacher Gábor az ország toxikológusa arra figyelmezteti az embereket, hogy az Elf Bar nevű eszköz lehet az új járvány, ami futótűzként terjed a fiatalok körében. Az orvos kifejtette véleményét az RTL Híradójában.

Az e-cigaretták okozta tüdősérülés esetében a termékekben lévő illatanyagok, aromaanyagok is károsíthatják a tüdőt. Ugyan az Iqosokról sem tudunk sokkal többet, mint az Elf Barról, itt is ezek az anyagok okozhatnak bajt” – árulta el Zacher Gábor. Hozzátette, bár kutakodott az interneten, nem igazán talált információt az eszközről csak azt, hogy van benne nikotin 2 vagy 5 százaléknyi.

„A nikotin pedig függőséget okoz. Talán az egyik legintenzívebb függőséget az ember életében. Sejtéseink szerint vannak benne mindenféle növényi glicerinek, mert ettől édes az íze és így rögtön meg van a magyarázat, hogy amikor az ember ezt a kis »manórudat« a szájába veszi, és megszívja akkor kellemes édes ízt és a benne lévő aromaanyagoktól függően ugye az almától a szőlőn keresztül, bármit megérezhet. Nagyon komoly veszélynek én azt érzem ezzel kapcsolatban, hogy, amit korábban a dohányzó fiataloknak mondtunk, hogy »ettől büdös leszel«, ezt sutba dobhatjuk. Ettől nem lesz büdös, ez már divat, az egyre fiatalabbak között is. Én is beleakadtam olyan történetbe, hogy ahol tartottam az előadást, egy 17-18 éves forma fiatalember, két ilyen dobozt átadott egy szemmel láthatólag még nincs 14 éves fiatalembernek” – fejtette ki véleményét a szakember az Elf Barról.

A szagmentes ízesített elektromos cigaretta nagyon népszerű a fiatalkorúak körében Fotó: Shutterstock

Egyre többen jutnak hozzá a tizenévesek körében, pedig milliós bírságot kockáztatnak az eladók

Miközben Magyarországon a hivatalos dohánytermékeket forgalmazó boltokban nem lehet vásárolni Elf Bart, addig bárki az interneten keresve rálelhet arra a magyar nyelvű weboldalra, ahonnan postai úton rendelni tud az eszközből. A szállítócég adatai szerint egy szlovákiai telephelyről történik meg az elektromos cigaretták kiszállítása. Aggályos azonban, hogy bár megkérdezi a felugró ablak a weblapra lépve, hogy elmúltunk-e 18 évesek, mennyire veszik szigorúan ezt a rendelésnél. Továbbá sok fiatal azt csinálja hazánkban – ahogy Zacher Gábor is elmondta –, hogy egy felnőttkorú tizenéves rendel nagyobb mennyiséget az interneten keresztül és azt értékesíti haszonnal bármilyen korú gyermekek számára és így tovább.

Ezért a kellemes íz, a büdös szag elkerülése mellett, az is szimpatikus a fiatalok számára benne, hogy könnyen hozzátudnak férni, nem kell felnőttkorúnak lenniük a megvásárlásához, nem úgy mint a bevizsgált itthoni dohánytermékek vásárlásánál. A nemzeti dohányboltokban ugyanis nem tudnának 18 év alatt nikotinos eszközöket venni. Ráadásul a TikTokon is egyre többen reklámoznak eladó Elf Barokat. Azonban hatalmas bírságra számíthatnak azok, akik engedély nélkül árusítanak dohánytermékeket, 5 millió forinttól 500 millióig is terjedhet a pénzbüntetésük összege.





Ezeket olvastad már?
Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás