Kétfelől támadták azt a döntést, miszerint engedélyezték az éjszakai horgászatot: egyrészről azért, hogy „kivételeznek a horgászokkal”, másrészről viszont azért, miért kötötték ezt védettségi igazolványhoz. A döntés hátteréről Nagy István agrárminiszter és dr. Dérer István, a Mohosz elnökhelyettese, az Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központ főigazgatója beszélt.

700 ezer horgászt érintett az enyhítés (Fotó: Unger Tamás [UT]/Vas Népe)

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) kezdeményezésére a kormány úgy döntött, hogy a süllő és a balin fogási tilalmi idejének lejártát követően, május 1-től újra lehetségessé válik a több mint 700 000 regisztrált horgász számára az éjszakai horgászat.

– A horgászok több százezres tábora a természetben, nem csoportosulva hódol szenvedélyének, ami a pandémiás helyzetben kedvező – indokolta a kivételezést Nagy István miniszter. – A kormány és a Mohosz folyamatosan egyeztetett a védelmi intézkedésekről, a korlátozások, köztük az éjszakai horgászat tilalmának feloldásáról, időpontjáról és menetéről. Az átoltottság gyors növekedése és a biztatóan alakuló járványügyi adatok mellett a döntés meghozatalakor figyelembe vettük a horgászok rekreációval, szabadidősporttal, több napos horgásztúrákkal kapcsolatos igényeit. Nyomós érv volt, hogy a hűvös tavasz után mostanra melegedtek fel annyira a vizek, hogy a legtöbb horgász számára is érdemben beinduljon a klasszikus horgászszezon. Május 1-jével véget ért a süllő- és balintilalom, és a süllő – főleg állóvizeken – elsősorban estétől hajnalig fogható jól.

Nagy István: a kormány és a Mohosz folyamatosan egyeztetett (Fotó: Ripost)

A horgászat nem „csak” halfogás

Az Agrárminisztérium, mint a Mohosz stratégiai partnere, a Miniszterelnöki Kabinetiroda, valamint az operatív törzs folyamatosan egyeztetett, a horgászok javaslatait figyelembe vették.

– Ezt azért is megtehettük, mert a Mohosz is a közfeladat-ellátási felelőssége tudatában, szakmailag indokolva tette meg javaslatait – tette hozzá a miniszter. – A horgászat nem „csak” halfogás, hanem egy igen jelentős társadalmi csoport szabadtéri rekreációja is.

Arra a kérdésre, minek éppen az éjszakai horgászatot védettségi igazolványhoz kötni, a miniszter utalt arra: minél többen regisztrálnak az oltásra, annál hamarabb eljöhet – a horgászat és az élet minden területén egyaránt – egy nyugodtabb és önfeledt időszak, visszakaphatjuk a szabadságunkat.

Fontos a feltöltődés

Dr. Dérer István is úgy látja, a döntést elősegítette, hogy a döntéshozók és a horgászszövetség között folyamatos egyeztetés van, a Mohosz számos alternatívát, szakmai javaslatot felvonultatott.

Dérer István: A szabadidő természetben való eltöltése nem jár többletkockázattal (Fotó: Echo TV)

– A horgászok számára fontos volt ez az éjszakai horgászat varázsa és számos halfaj esetében az eredményesség miatt – hangsúlyozta a szakember. – A szabadidő természetben való eltöltése nem jár többletkockázattal, a horgászok jellemzően nem tömörülnek. A feltöltődés viszont fontos az egészség szempontjából is.

A horgászok többsége örömmel fogadta a döntést

– Az persze életfelfogástól is függ, hogy az a bizonyos pohár félig tele van vagy félig üres – tette hozzá a főigazgató. – Mi is támogatjuk az átoltottság növelését, ez társadalmi felelősség, ugyanakkor bízunk abban, hogy a védettségi igazolványhoz kötött időszak csak átmeneti.

A horgászszövetség egyszerre képviseli a horgászok, a horgásztatók, a haltermelők, valamint a horgászat háttériparában, a horgászsportban érdekeltek sokszor ellentétes érdekeit is.

– Őszintén bízom abban, hogy az utolsó nagy lépés, a hálózatos horgászati alapinfrastruktúra-fejlesztés, és ehhez kapcsolódóan a horgászturizmus kormányzati támogatása is lehetővé válik hamarosan, mert 700 000 ember életminőségének, közérzetének a javítása a legjobb befektetés! – zárta szavait Dérer István.