RETRO RÁDIÓ

Megszólalt a háziorvos, így lehet jelentkezni a 3. oltásra, mutatjuk a részleteket





Megkapták a háziorvosok azt a listát, amelyből kiderül, hogy melyik vakcinát mivel lehet keverni. Az oltóanyagok mixelése Európán belül Magyarországon lesz elsőként tömegesen elérhető. Azt, hogy ki, mit és mikor kaphat, dr. Juhász Éva háziorvos és Rusvai Miklós virológus árulta el a Metropolnak.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.07.29.
3. oltás 4. hullám

Az már most látszik a járványügyi adatokból, hogy könyörtelenül közelít a 4. hullám. A szakemberek a 3. oltás felvételét elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az oltóanyagok mixelésével kapcsolatban úgy fogalmazott: erőteljesebb immunválaszt várnak attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásként. Az újabb oltásra a hét második felétől lehet időpontot foglalni. A Metropol utána járt minden olyan kérdésnek, amelyek olvasóinkat foglalkoztatják.

Rusvai Miklós virológus mindenkit az oltásra biztat Fotó: Origo

Miért kell a harmadik oltás?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy pontosan miért is oltanák be magukat még egyszer, ráadásul egy másik oltóanyaggal. Rusvai Miklós szerint a delta-variáns érkezése indokolttá teszi az emlékeztető oltást. Másrészt tudjuk, hogy a koronavírus-oltások nem adnak életre szóló védettséget, más szóval lecseng az immunitás egy idő után. Ezért célszerű az immunmemóriát egy harmadik oltással felfrissíteni – magyarázta a virológus.

Nehéz napok elé néznek a háziorvosok, akik a betegek ellátása mellett oltanak is Fotó: Dr. Juhász Éva/Facebook

Milyen oltásokat keverhetünk?

Milyen oltást fogok kapni, és azt ki dönti el? Nem kockázatos-e keverni a vektor (legyengített vírust tartalmazó) és az mRNS (génbázisú) oltóanyagokat? Ezekre a kérdésekre ad választ dr. Juhász Éva háziorvos.

„Az NNK-tól kaptunk egy levelet, amelyben pontosan le van írva, hogy kit, mivel lehet és mivel a legjobb beoltani. A keverésnek semmi kockázata nincs. Azt viszont jó tudni, hogy nem kötelező a mixelés. A korábbi hírekkel ellentétben a harmadik oltás ugyanabból az oltóanyagból is beadható, tehát vagy vektorra mRNS-t és fordítva, vagy keverés nélkül ugyanazt a fajtát”.

Az orvos szerint a mixelés esetében az alábbiak mérvadóak:

• AstraZeneca: Pfizer, Moderna, Sinopharm

• Janssen: Pfizer, Moderna, Sinopharm

• Moderna: Sinopharm, Janssen, AstraZeneca

• Pfizer: Sinopharm, Janssen, AstraZeneca

• Sinopham: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen

• Szputnyik V: Pfizer, Moderna, Sinopharm

Metropol Tipp!

Mi lesz a menete a jelentkezésnek?

A hét második felében a www.eeszt.gov.hu oldalon foglalhatnak időpontot azok, akik már legalább négy hónapja megkapták a második oltást. Innentől a háziorvosé a döntés, hogy milyen oltóanyagot ajánl a páciensnek. A folyamatról dr. Juhász Éva így beszélt:

„Miután a páciens igényli az oltást, felvesszük vele a kapcsolatot. Én például egy saját, online levelező platformon keresztül vagy telefonon fogom megtenni ezt. Miután mi háziorvosok közben rendelünk is, ezért a gyorsaság kedvéért csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy az oltópontokat is keressék fel bátran” – javasolja a háziorvos.

Nincs ok aggodalomra, sőt, van olyan vakcina, amelyiket szükséges is keverni a magasabb védettség érdekében Fotó: MTI/Filep István

Rusvai Miklós: A koronavírus elleni és az influenza elleni oltásokat is keverik

„Van, amikor szükséges a mixelt oltás. Például a vektorvakcinák esetében. Akit ezzel oltottak (AstraZeneca, Szputnyik, Jansen), az kapjon mást, ott előnyös a mixelés. Valahol nem szükséges, de lehetséges, ilyen például a Pfizer és a Moderna. És van, ahol szintén előnyös, ez pedig az inaktivált vakcina, a Sinopharm. Ennél azért, mert az összes többi oltás sejtes immunválaszt is ébreszt, de ez a vakcinatípus nem, vagy alig. Tehát, aki először kínai vakcinával lett alapimmunizálva, az úgy tehet szert sejtes immunitásra, ha valami mással oltják” – tájékoztatott a szakember, aki elmondta, hogy ugyanígy az influenza elleni oltásoknál is hasonló helyzet áll fel.

„Az influenza vakcinában is van inaktivált vakcina, alegységvakcina és úgynevezett split vakcina, és nem kérdezik meg, hogy előző évben mivel oltották az illetőt, hanem ami éppen az adott évben rendelkezésre áll az egészségügyben, azt adják be” – árulta el a virológus.

Rosszabbodnak a magyar járványügyi adatok is

A fertőzésszámok egyelőre alacsonyak, de az esetszámok az elmúlt hetekben 20 százalékkal emelkedtek és mostanáig 58 esetben azonosították a koronavírus delta-variánsát a magyar mintákban – jelentette be Müller Cecília. A tiszti főorvos szerint a szakmának nincsenek kétsége afelől, hogy ez a variáns veszi át a „vezető szerepet” és ez okozza majd a megbetegedések 80-90 százalékát Magyarországon is.

Az oltottaknak nincs oka pánikra

Dr. Rusvai Miklós a Metropolban emlékeztetett arra, hogy az oltás a fertőzést nem akadályozza meg, csak a súlyos lefolyást. Ezt el kell fogadni, mint természetes velejáróját minden fertőző betegségnek. Az oltottak tehát ne ijedjenek meg attól, ha megfertőződnek. Ha az országos adatok azt mutatják, hogy a fertőzöttek száma növekszik, de a betegek és az elhunytak száma nem, akkor ez azt jelenti, hogy a vakcina teljesíti a kötelességét.





Ezeket olvastad már?
Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás