Rossz teszt után túl rövid „önkéntes karantén”

Az egyik leggyakoribb hiba, amivel nap mint nap találkozik, hogy az emberek IgG-tesztet használnak a Covid- fertőzőképességük igazolására.

„Sokan az IgG-teszt alapján önmagukat tesztelve döntik el, hogy vajon ők fertőznek-e még másokat, és nem számolnak a 10–14 napos fertőzési idővel. Önkéntes karanténba vonulnak 3–4 napra, majd önhatalmúlag feloldják magukat a karanténból. Fontos azonban megjegyezni, hogy a legbiztonságosabb módja a koronavírus-fertőzöttség kimutatásának a PCR-teszt és a hivatalos karantén idő betartása.”

Fertőznek-e az oltottak?

Az utóbbi időben szintén egyre gyakrabban hallja azt a háziorvos, hogy akit beoltottak, az fertőzhet – ezért sokan nem kérik az oltást, mert azt hiszik, hogy a vakcina miatt fertőznek… De ez óriási tévedés.

„A beoltott ember nem azért fertőzhet, mert megkapta a vakcinát, hanem mert amellett is elkaphatja a vírust. Az oltás nem a megfertőződéstől véd, hanem attól, hogy a Covid miatt súlyosan megbetegedjünk, és kórházba kerüljünk. De ha egy oltatlan ember egy oltottól kapja el a vírust, az rá ugyanolyan veszélyes lehet, mintha egy másik oltatlan fertőzte volna meg.”

Az oltottak is elkaphatják a koronavírust, de náluk jóval kevésbé súlyos lefolyású a betegség Fotó: MTI/Rosta Tibor

Sokan rosszul számolnak

A háziorvos tapasztalata szerint rengetegen rosszul számolják ki, hogy mikor fertőzőképesek.

„Sokan a pozitív PCR-tesztjüktől, vagy az első tünetek megjelenésétől számítják a fertőzöttségüket, a fertőzőképességüket pedig pár nappal korábbra datálják, pedig akár 14 napra visszamenőleg is fertőzhettek!” – nyomatékosítja dr. Mangó Gabriella.

„Tényleg nehéz ellenőrizni, hogy két héten belül kikkel találkozhatott az ember, egy hétre viszont mindenki vissza tud emlékezni, így esély van arra, hogy az érintettekkel felvegye a kapcsolatot telefonon. Ezért azt javaslom hogy aki tünetet észlel magán, figyelmeztesse azokat, akikkel találkozott, hogy fertőzött lehet. Egy társadalmi riadóláncot kellene kialakítani, hogy mindenki legyen felelős önmagával és másokkal szemben. Akinek pozitív a tesztje vagy már PCR-tesztre vár, maradjon otthon a hozzátartozója is, ha megoldható. Ezzel akár életeket is menthetünk”.