Szenátusi felmentése után Donald Trump közleményében ismét boszorkányüldözésnek nevezte az ellene indított második alkotmányos felelősségre vonási eljárást.
„Ez hazánk történelme legnagyobb boszorkányüldözésének újabb szakasza volt. Soha egyetlen elnök sem élt át hasonlót” – fogalmazott.

Fotó: Getty Images

Trump, aki megköszönte ügyvédei közreműködését, utalt arra is, hogy ismét tevékenyen részt vesz majd a politikai életben.
„Az a történelmi, hazafias és gyönyörű mozgalmunk, amelynek célja, hogy Amerikát ismét nagyszerűvé tegyük, csak most kezdődött. Az elkövetkező hónapokban sok mindent kell megosztanom veletek, és várom, hogy folytathassuk hihetetlen utunkat együtt” – írta.

A szavazást megelőző záróvitában Joe Neguse coloradói demokrata képviselő – aki egyike az úgynevezett impeachment-menedzsereknek – arra szólította fel a szenátorokat, hogy szavazzanak Trump elítélésére, mert „a tét már nem is lehetne nagyobb”. Neguse úgy fogalmazott: a hideg, kemény igazság az, hogy ami január 6-án történt, az megismétlődhet.

Donald Trump „ártatlan az ellene felhozott vádakban, és a felbujtás soha nem történt meg” – emelte ki a záróvitában elmondott beszédében a korábbi elnök ügyvédje. Michael van der Veen kifejtette: a ház vádemelésének pontos szövege alapján ez a tárgyalás arról szól, hogy Donald Trump szándékosan szított-e erőszakot, sőt felkelést az Egyesült Államok ellen.