Cambridge-be készül a diákolimpikon, aranyat nyert a 20 éves Csada Lili





Minden idők legjobb magyar szereplését hozta a Nemzetközi Földrajzi Diákolimpia, Egy arany és két ezüstérmet is nyert a hazai csapat az online eseményen.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.08.18.
kiváló fiatalok

Lapunk utolérte az aranyérmet nyert diákot, Csada Lilit, akinek a felkészülését a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara (PTE TTK) is segítette. Lilit egyebek mellett arról faggattuk, miért épp a földrajz a szíve csücske.

Cs. L.: Általános iskolában ugyan érdekelt az összes tantárgy, de a földrajzot éreztem a legösszetettebbnek, a hozzám legközelebb állónak. Aztán középiskolában nagyon megtetszett ez a verseny, mert itt nemcsak a „mi a fővárosa az adott országnak” jellegű feladatok vannak, hanem nagyon sok az érdekes, kreatív feladat.

Cambridge-be készül a diákolimpikon: Aranyat nyert a 20 éves Csada Lili (Fotó: Facebook)

– Milyen izgalmas feladványok vártak akkor az idei versenyen?

CS. L.: Az egyéni verseny három részből állt. Egy írásbeli tesztből, egy multimédiás feladatsorból és egy terepi-térképezési feladatból. Ez utóbbi a legizgalmasabb. Adott helyszín kapcsán kell elemezni a természeti földrajzot és az útszerkezetet amellett, hogy összegezni kell azt is, hogy a területnek milyen veszélyei vannak, és mit lehetne fejleszteni. A csapatverseny során pedig a megadott témakörhöz kellett – ez idén a környezetszennyezés elleni harc volt – közösen egy posztert készíteni.

– Hiába a terepfeladat a legizgalmasabb, ha idén csak virtuálisan vehetettek részt a megmérettetésen...

Cs. L.: Igen, egy bekamerázott, bemikrofonozott szobában ültünk, felügyelők jelenlétében, és a valós helyszín helyett egy kivetített képet láttunk a terepről, amit így kellett elemeznünk. De ettől azért még izgi volt.

– És a siker sem maradt el, aranyérmes lettél…

Cs. L.: A szellemi versenyeken nehezen eldönthető, hogy ki az abszolút győztes. Ezért a legkiválóbb eredményt elérők mind nyertesek. Így vehettem át 19 első helyezettből tizenharmadikként az aranyérmet. Büszke vagyok arra, hogy közte lehetek a 40 ország mintegy 180 versenyzője közül kiválasztott győzteseknek!

– És akkor gondolom a tervek is a földrajz köré szövődnek.

Cs. L.: Igen, Cambridge-be megyek egyetemre, ahol természetesen földrajzot fogok tanulni, és majd a természeti földrajz irányába szeretnék szakosodni.





Ezeket olvastad már?
Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás