Dr. Ács Orsolya gyermekorvos szerint borzalmas kínokat szenvedett el az a négyéves kislány, akit egy óvodabuszban felejtettek Tomajmonostorán.

– Több mint valószínű, hogy annyira felhevült a teste, hogy kiszáradt, mert kiizzadta és kilélegezte az összes vizet a szervezetéből. Az emelkedett testhőmérsékletet nem tudta korrigálni, pedig a szervezet a hasonló esetek elején mindig megpróbálja hűteni magát. A szervezet először a szerveket próbálja menteni. Van egy tartaléka, és ha a környezetben nem történik megfelelő változás, a puffer kimerül, és a szervezet felmondja a szolgálatot – mondta Ács Orsolya, aki bár a kislány ellátásában nem vett részt, abban biztos, hogy a szakmai szabályoknak megfelelően a kórházban megpróbálták pótolni a folyadékot és az élethez ugyancsak szükséges sókat is.

– Ha az egyensúly kibillen, ritkán lehet visszabillenteni. A gyerekek sok mindent kibírnak, de a tartalékaik kisebbek, mint az idősebbeknek. Azt kijelenthetem, azt, ami a kislánnyal történt, egy felnőtt sem élte volna túl – fejezte be a gyermekorvos.

A tomajmonostorai tragédiáról további megrázó részleteket olvashat a Bors szombati számában. Keresse az újságosoknál!