A fél évvel ezelőtt kiadott utasítás hallatán még senki sem gondolta, mennyi barátság szövődik majd az egészségügyben dolgozók és a katonák között, akiket kirendeltek a kórházakba a járvány felerősödése miatt, hogy jelenlétükkel biztosítsák a gördülékenyebb munkát az egészségügyi intézményekben.

2020 novemberében sokan értetlenül, vagy éppen negatívan fogadták a döntést, miszerint a harmadik hullám idejére egyenruhások veszik át az irányítást a főkapuknál, majd az oltópontoknál. Így volt ez a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben is, ahova 2 rendőr és több hullámban 27 katona érkezett. Most az ő számukra véget ért a kórházi szolgálat, mások lépnek a helyükre. A Magyar Honvédség egyenruhásai úgy döntöttek, szavak helyett zenével köszönnek el a gyerekeket gyógyító egészségügyisektől.

Szabó Imre őrnagy által dirigált katonai ébresztővel kezdtek a zenészek (Fotó: Országos Kórházi Főigazgatóság)

„Kitaláltuk, mi lenne, ha a Magyar Honvédség Központi Zenekara, valamint a Készenléti Rendőrség Zenekara történelmet írna és egy közös koncerttel lepné meg a gyerekeket és fejezné ki háláját az intézetnek, az itt dolgozóknak, és rajtuk keresztül valamennyi egészségügyben dolgozónak azt az áldozatos munkát, mely a járvány idején erejükön felül teljesítettek” – árulta el a Metropolnak dr. Hajba Zsolt rendőr alezredes. „Aztán az ötletből valóság lett, egymás mellett ült két zenekar. Az elmúlt év során életre szóló kapcsolatok, barátságok születtek, amelyet mi sem bizonyít jobban, mint hogy a múlt héten váltásra kerülő állomány utolsó szolgálati napja ölelések és könnyek között teltek” – mondta meghatottan a kórházparancsnok.

Dr. Hajba Zsolt megható szavakkal köszönt el a kórházi dolgozóktól az egyenruhások nevében (Fotó: Országos Kórházi Főigazgatóság)

Hála és búcsú

Mindannyiunk nevében köszönünk mindent, köszönjük a sok szeretetet és törődést. A jövőben nagyon sok örömet és szakmai sikereket kívánunk, és ahogy az általam nagyra becsült főigazgató asszony szokta mondani a referáló végén: gyógyítsatok meg ma is sok gyereket” – zárta a búcsúszavait dr. Hajba Zsolt rendőr alezredes.

Természetesen a búcsúkoncertre hivatalosak voltak a kórház kis lakói is, akik csillogó szemekkel nézték az egyenruhás zenészeket, és ujjongva tapsolták vissza az énekesnőt. Ress Hajnalka a kis betegek legnagyobb örömére több mese főcímdalát is elénekelte.

Ress Hajnalka mellett Czutor Ignác rendőr hadnagy énekelt (Fotó: Országos Kórházi Főigazgatóság)

„Bár a zenés elköszönő idejére nem állhatott meg a munka a kórházban, jó volt látni, hogy ha csak pár percre is, de szinte minden ott dolgozó kijött az udvarra megnézni minket. Nagyon megható volt, amikor az egyik orvos szólt, hogy ugyan ő éppen operálni fog a koncert alatt, de biztos benne, hogy a műtőben hallja majd, hogy neki is énekelek” – mondta a Jégmadár című sláger énekesnője.