RETRO RÁDIÓ

Brutális rekord koronavírus idején: erre a csúcsdöntésre senki sem számított...





Laikus szemmel nézve meglepő, de a szakértőket nem érte váratlanul.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.03.09.
adok-veszek

A lakáspiacon februárban az elmúlt 10 év legtöbb, 14 569 tranzakcióját bonyolították le Magyarországon – derül ki a Duna House ingatlanközvetítő közleményéből. Kiemelték: a tranzakciószám 11 százalékkal erősebb forgalmat mutat 2020 februárjához képest és az idén januári, szintén kimagasló havi adatokat is 30 százalékkal felülmúlja.

A szakértőket nem lepte meg a rekord a lakáspiacon (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Rekord

Az adásvételek számában 14 ezer feletti darabszám utoljára 2018-ban és 2019-ben volt, összesen három hónapban, az elmúlt 10 évben az eddigi csúcstartó 2016 júniusa volt, 14 550 tranzakcióval.

Otthonteremtési kedvezmények

Az ingatlanos cég szerint az otthonteremtési kedvezmények okozta aktív kereslet továbbra is érezhető a piacon. A Duna House elemzői szerint a lakáspiac lendülete a tavaszi hónapokra is kitarthat, így 38-39 ezer ingatlan cserélhet tulajdonost az első negyedévben.

Hitel

A jelzáloghitel-piacon a társaság 65-70 milliárd forint közötti volument becsül az év második hónapjára. Ez a tavaly februári adattól 5 milliárd forinttal elmarad, de 2019-hez képest 7 százalékos növekedést jelent - írták megemlítve, hogy a jelzáloghitel-piac néhány hónap csúszással követi az ingatlanpiaci változásokat, ezért a Duna House szakemberei a következő hónapokban jelentős növekedést várnak a lakáskölcsönök igénylésében is.

Nincs meglepetés

Idén februárban az Ingatlan.com becslése szerint 10 200 használt lakást adtak el, ez 9,6 százalékkal haladja meg a januári becslést, éves összehasonlításban pedig 2 százalékos bővülést jelez. A növekedésre utaló adatok nem jelentettek meglepetést a szakértők számára, számítani lehetett arra, hogy az állami lakásprogram új elemeinek kedvező hatása hamar megjelenik a piacon.

Népszerű a felújítandó

A lakáseladásokhoz kötelezően készítendő energiatanúsítványok és az ingatlan.com-on meghirdetett ingatlanok iránti kereslet adatai szerint a felújítandó, nagy energiafogyasztású lakások száma jelentősen nőtt a forgalomban.

Ez várható

Az ingatlan.com előrejelzése szerint a következő hónapokban még erőteljesebben növekedhet a lakáspiaci forgalom tavalyhoz képest, de ebben a koronavírusnak meghatározó szerepe lehet. Ugyanis tavaly tavasszal a járvány magyarországi megjelenése miatt visszaestek az eladások, ezért idén márciusban és áprilisban akár 40-50 százalékkal több adásvételre is sor kerülhet éves összevetésben.





Ezeket olvastad már?
Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás