RETRO RÁDIÓ

Ledózerolták a Bivalyos csárdát, Óbuda féláron kótyavetyélte el a legendás csillaghegyi éttermet





Az ingatlan értékesítéséről a járványidőszak alatt Óbuda DK-ás polgármestere, Kiss László egyszemélyben döntött, a telekre és az épület megvételére egyetlen pályázó volt, aki a piaci árnál jóval alacsonyabban jutott az ingatlanhoz.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.01.10.
III. kerület egy legenda vége

A Római-part közelében 5 éve üresen álló kultikus csárdát az új tulajdonosa már le is bontatta, értesüléseink szerint többlakásos társasház épül majd a történelmi épület helyén. A Bivalyos Csárda elismert és nagy múltú vendéglátóhely volt Csillaghegyen. Tavaly év végén bombaként robbant a hír, hogy eladták. Az új tulajdonosa pedig lebontotta a telken található jobb napokat is megélt épületet, amely mindössze két utcára található a Római-parttól, pedig az 1930-as évek óta működő csárda épületének egyes részei több száz évesek is lehetnek. Az ingatlan egyébként évek óta üresen állt, senkinek nem érte meg kibérelni, hiszen nemcsak nagyon rozoga állapotban volt, de a bérleti díja is magas volt. Korábban ugyan a korábbi jobboldali polgármester, Bús Balázs szándékában állt a csárda felújítás, akár pályázati úton is, de a választások után az új DK-s polgármester elvetette ezt a gondolatot, és inkább megszabadult az ingatlantól, egyedi döntéssel.

Így nézett ki régen a kultikus vendéglő Fotó: Facebook/Csillaghegy régi fotókon

180 millióért kelt el az óriási területű ingatlan

A Metropol megkérdezett egy ingatlanszakértőt, aki megerősítette, hogy az óbudai önkormányzat a piaci ár nagyjából feléért adta el a történelmi csárdát, illetve annak telkét. A 2448 négyzetméteres területet, amely a Bivaly utcában állt, szerény 180 millió forintért értékesítették, miközben ezen a környéken a telekárak ennél jóval magasabbak. Az ingatlant

73 530 forintos négyzetméterárért adták el, míg az átlagár 100 ezer forint felett van Csillaghegyen és a Római-parton. Elég csak rápillantani az ingatlankereső weboldalakra, ilyen alacsony összegért nem találni eladó telket ebben a városrészben. Az ingatlan megvételére egyetlen pályázó jelentkezett, akinek még úgyis nagyon kedvező volt ez az ár, hogy az elbontás költségeit ő állta. A Metropol információi szerint ugyanis soklakásos társasház fog épülni a Bivalyos csárda helyén.

Már csak a törmelék maradt a Bivalyos csárdából Fotó: Metropol/MK

Az épület egyik része 223 éves is lehetett

Míg a vendégek számára ismert és kedvelt, az utcafrontról látható „főépület”, amely étteremként funkcionált 2011-ig, „csupán” körülbelül 110 éves volt, addig a belső része, több mint 223 éves volt. Csillaghegy egyik legismertebb ivója már a XIX. században is kedvelt hely volt. Korábban a Dunán keresztül itt hajtották át a bivalyokat, ezért is lett Bivalyos csárda a neve, ahol megpihentek a hajtók. Korabeli feljegyzések szerint az ivó 1876-ban leégett, majd újjáépítették, így az elbontott épület nem a XIX. században épült eredeti csárdaépület volt.

A csárda neve az Esti Újságban is szerepelt Fotó: Facebook

Étterem, fogadó és munkásmenza is volt

A hosszú múltra visszatekintő csárda egykor híres étterem volt, a két háború között viszont már kevésbé „elit” közönség látogatta olyannyira, hogy még egy késelésről is tudósított az akkori Esti Újság. A szocializmusban „munkásmenza” lett, a rendszerváltás után pedig még filmet is forgattak a Bivalyos vendéglőben: az 1991-es „Pénzt, de sokat” című filmben a nemrég elhunyt Oszter Sándor is játszott.





Ezeket olvastad már?
Húsvét: Így változik a gyógyszertárak nyitvatartása

Húsvét: Így változik a gyógyszertárak nyitvatartása

Tragédia: kigyulladt az idősek otthona Ököritófülpösön, egy ember meghalt

Tragédia: kigyulladt az idősek otthona Ököritófülpösön, egy ember meghalt

„Azt hittük, hogy káprázik a szemünk” - tavaszi Mikulás járja Újbudát

„Azt hittük, hogy káprázik a szemünk” - tavaszi Mikulás járja Újbudát

Baltimore-i hídszerencsétlenség: szomorú fordulat, újabb holttesteket találtak

Baltimore-i hídszerencsétlenség: szomorú fordulat, újabb holttesteket találtak

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás