Kovács Áron 38 éve él 1-es típusú diabétesszel. Nagyon „rutinos” cukorbeteg, de úgy tűnik, hogy a méricskélés ennyi év távlatából is tud okozni meglepetést. Kiderült, hogy a napjainkban elég gyakran használatos alkoholos kézfertőtlenítőszerek megtéveszthetik a cukros betegeket, mivel akár a duplájára is emelhetik a mérés eredményét.

– Azt eddig is tudtam, hogy mérni csak tiszta kézzel szabad, hisz evidens, hogy az ujjon maradt étel-vagy italmaradék befolyásolhatja a vércukormérés eredményét – kezdte a Metropolnak Kovács Áron.

– Az utóbbi időben mégis több alkalommal irreálisan magas értékeket mutatott a műszer. Például egy kiadós ebéd után nagyjából 12-es értékre számítottam, de 26-ot kaptam, amiről tudtam, hogy lehetetlen. Gondoltam, hogy esetleg elszámoltam magam, vagy elromlott a készülék, esetleg talán tönkrement az inzulin. Végül úgy jöttem rá, mi történt, hogy az egyik mérés után lenyaltam a vért az ujjamról, és rögtön megéreztem a fertőtlenítőszer elviselhetetlen ízét. Összeraktam, hogy az elmúlt hetekben a termékben található alkohol vitt a méréseknél tévútra – részletezte lapunknak a műsorvezető.

Fotó: Vas Népe / Unger Tamás

Érdemes tesztelni a kézfertőtlenítőszereket

Kovács Áront az orvosa is megerősítette abban, hogy ez bizony egy létező probléma. De minden kézfertőtlenítő más és más, van olyan, ami rögtön elillan, és olyan is, ami hosszabb időre ragacsos réteget képez a bőrfelületen. – Érdemes tesztelni, hogy melyek azok a termékek, amelyek nem befolyásolják a mérés eredményét, hisz a fals információk könnyen megvezethetnek minket, cukorbetegeket.

Kovács Áron (fotó: Hatlaczki Balázs/HB)

Dietetikus: Viszonyítsunk a háromhavi átlaghoz!

Az irreális értékek azért is lehetnek mostanában nagyon gyakoriak, mert a kézfertőtlenítés és a vércukormérés nagyjából egy időben történik az evés miatt. Kovács Judit szerint az inzulinkezelésben részesülő 1-es és 2-es típusú cukorbetegeknek elengedhetetlen, hogy a mérés pontos legyen.

– Az állapotunk javulása érdekében mindig törekedjünk a pontos mérésre. Mindenkinél más érték számít kiugrónak, de ha valami gyanúsan eltérő vagy radikálisan más, mint a három havonta mért átlag, akkor joggal gondolhatjuk, hogy a mérés pontatlan. Ha ilyen történik, akkor mossuk meg a kezünket szappanos vízzel, töröljük szárazra, és mérjük meg újra a vércukorszintet. Ha más probléma nem áll fent, akkor így már a normális értéket kell megkapnunk – mondta el a Metropolnak a dietetikus.