Az operatív törzs mai tájékoztatóján újabb adatokat tudhattunk meg a vírus terjedéséről. 3806 magyar állampolgárnál mutatták ki legújabban a koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 185 687 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 106 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 114 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 137 553 fő. Az aktív fertőzöttek 22%-a, az elhunytak 25%-a, a gyógyultak 26%-a budapesti. 7718 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 656-an vannak lélegeztetőgépen.

Kiss Róbert alezredes közölte, hogy a szerdai kormányülésen elemzi a kabinet a járványhelyzetet. A döntésekről holnap tartanak tájékoztatót. Az elmúlt 24 órában 269 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselés hiányosságai miatt a hatóság emberei, ez 14 százalékos csökkenés az előző napokhoz képest – adott tájékoztatást az alezredes. 289 esetben tényleges kijárási tilalom megszegése, két személy estében a kutyasétáltatás, 4 személynél pedig a közterület szabályainak megszegésének vétsége miatt intézkedett a rendőrség.

Az alezredes elmondta, hogy Budapest X. kerületében egy söröző nyitva volt, ahol senki nem viselt maszkot. Helyszíni bírságot szabtak ki, és a kocsmát 60 napra bezárták. Azt is hozzátette, hogy a vendéglátóhelyek ellenőrzése során idáig 74 üzletet zárattak be.

Folyamatosak a tesztelések

Müller Cecília országos tiszti főorvos közölte: zajlanak a célzott tesztelések, amelyről később fognak tájékoztatást adni. Hét százalékkal kevesebb pozitív esetet regisztráltak a 47. hétben az előző héthez képest. Az esetek 54 százaléka nő, 46 százaléka pedig férfi volt. Minden intézkedés a járvány lassítását szolgálja utalt a keddtől életbe lépett vásárlási idősávra a szakember. Elmondta, hogy a 40-49 éves korosztály a legérintettebb jelenleg a járványban. A 65 éven felüli az összes fertőzött 16 százaléka, míg a legfiatalabb korosztály csupán 4 százaléka lett pozitív.
A települések 91%-ban van jelen a vírus, de mindenhol regisztráltak pozitív eseteket, így a maradék 9 százalék is biztosan érintett – tájékoztatott Müller Cecília. Kiemelte: Az elmúlt héten Budapesten, Pest megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében regisztrálták a legtöbb, míg Tolna megyében a legkevesebb fertőzöttet. Zala megyében nőtt leginkább az újonnan igazolt esetek száma az egy héttel korábbi adatokhoz képest.

Még nincs influenza-járvány Magyarországon

Az országos tiszti főorvos újságíró kérdésre elmondta, hogy még nem kezdődött el az influenza járvány. Hozzátette: az erre a célra felállított figyelő csoport a lakosság 20 százalékát vizsgálja és jelenti az eredményeket.

A polgárőrök a tesztelésben is segítenek

A polgárőrség a rendőrség első számú partnere – mondta kérdésre Kiss Róbert. A polgárőrök részt vesznek a koronavírus-járvány elleni védekezésben is, a tesztelést is segítik, az idősek életét is segítik – tette hozzá.